7 razgovora koje morate obaviti prije braka

vjencano-prstenje

Ako ste počeli razmišljati o braku velika je šansa da vi i vaš partner još uvijek niste raspravili neke stvari. To se ne odnosi samo na podjelu poslova kao što je iznošenje smeća ili pranje posuđa, već se radi o velikim i važnim raspravama koje mogu biti presudne u vašoj vezi.

Naravno, nemoguće je da se dvoje ljudi slaže oko svega, a raspravljanje (u najgoroj varijanti svađanje) je zapravo zdrav način da budete iskreni prema sebi i svom partneru. Svaka veza je drugačija, no postoji 7 stvari koje bi svaki par trebao raspraviti prije upuštanja u doživotnu obvezu poznatiju kao brak.

Seksualni ciljevi i očekivanja

Možda su na početku vaše veze iskre letjele svaki put kad bi se zatekli u spavaćoj sobi, no sasvim je normalno ako jedno od vas dvoje više ne osjeća jednako uzbuđenje kao i prije.

Nećete uspjeti biti intimni svaki put kada je jedno od vas raspoloženo za seks, stoga je važno razgovarati o vašim seksualnim očekivanjima prije nego se obvežete provesti život zajedno.

Raspravite kako možete održati uzbuđenje i strast na životu, i razgovarajte o vašim preferencijama i seksualnim fantazijama.

Trošenje novca

Ovo je tema koja izaziva najviše svađa i rasprava među vjenčanim parovima, i to zbog dobrog razloga. Novac se tiče gotovo svakog aspekta vaše veze, a to se pogotovo odnosi na brak.

Ako jedno od vas voli štedjeti, a drugo trošiti, razgovarajte o tome kako možete postići kompromis koji će se prilagoditi i osobnim i zajedničkim troškovima.

Cilj bi vam trebalo biti uspješno upravljanje novcem kako bi vaš zajednički život mogao uključivati automobil, kuću ili stan, a možda i djecu kojoj ćete moći priuštiti kvalitetno obrazovanje. Kako bi to ostvarili potrebno je mnogo rasprava (neke će se možda pretvoriti u svađe) o trošenju, štednji, i svemu što se nalazi u sredini.

rasprava

Obiteljska dinamika

Oboje ste odrasli u različitim kućanstvima, s različitim roditeljima, braćom ili sestrama, a možda i u različitim gradovima ili državama. Zbog toga će se razlikovati i razina povezanosti koju svako od vas ima sa svojom obitelji.

Jedno od vas možda telefonski razgovara s obitelji nekoliko puta dnevno, dok drugo komunicira e-mail porukama jednom mjesečno.

No jednom kada ste se našli u braku način na koji komunicirate sa svojim obiteljima može izazvati ljutnju ili nelagodu. Ako vi i vaš partner imate različite stavove o tome koliko vremena treba provoditi s članovima obitelji ili koliko informacija s njima treba dijeliti, s vremenom može doći do pukotina u vašem odnosu. Jako je bitno raspraviti o ovim stvarima i postići kompromis prije nego se u cijelu priču uključe i djeca.

Zajednički prostor

Jednom kada ste u braku vaš ormar više nikada neće izgledati onako kako je izgledao dok ste živjeli sami. Tko će gdje odlagati svoju odjeću prava je zagonetka oko koje ćete se sigurno s vremena na vrijeme (ozbiljno) posvađati.

Nitko ne želi spavati u pretrpanom prostoru u kojemu se ne osjeća udobno, a isto vrijedi za organizaciju ostatka kuće ili stana. Morate se dogovoriti tko će obavljati koje kućanske poslove te koje će biti vaše uloge, čak i ako još uvijek ne živite zajedno.

Ako je jedno od vas jako uredno a drugo potpuna suprotnost to može postati ozbiljan problem. Nađite pravo rješenje bez prebacivanja krivnje zbog (ne)urednosti, a ako to ne možete napraviti jako su male šanse da će brak opstati.

Balansiranje poslovnog i privatnog života

Posao s punim radnim vremenom za većinu je ljudi nešto neophodno, no bitno je raspraviti i stvari kao što su prekovremeni rad te rad vikendom. Iskrenim, otvorenim razgovorima o svojim očekivanjima možete izbjeći budućnost ispunjenu uvijek istim svađama o kašnjenju na večeru, neispunjenim obećanjima i sličnim stvarima.

Nitko se ne želi osjećati kao da je njegovom partneru posao na prvom mjestu, stoga se pobrinite da se ovako nešto ne dogodi i u vašoj vezi. Što ako se jedno od vas želi odseliti zbog novog posla – jeste li spremni žrtvovati svoju karijeru ili napustiti svoju obitelj?

Postavljanje ovakvih pitanja i raspravljanje o njihovim odgovorima može vam pomoći u budućnosti, ako se takve situacije doista pojave.

obitelj

Odgajanje djece

Odluka o tome želite li imati djecu može potpuno preokrenuti vašu vezu. No rasprava tu ne staje, jer se još uvijek morate dogovoriti i o tome na koji način ih želite odgojiti, kako disciplinirati, kako rješavati svađe među njima…

Što ako se dogodila neočekivana trudnoća i niste spremni za dijete, ili jedno od vas već ima djecu i ne želi opet postati roditelj? Ovakve rasprave mogu biti ozbiljna prekretnica u vašem odnosu, stoga je dobro započeti razgovor o tome kako bi oboje otkrili ima li smisla da uopće nastavljate svoju vezu.

Koncept braka

Što koncept braka znači vama, a što vašem partneru? Postoji mnogo pretpostavki o braku koje ne moraju nužno odgovarati vašem mišljenju, ili mišljenju vašeg partnera. Primjerice, što ako muškarac ima “tradicionalne” poglede na brak i očekuje od svoje žene da postane domaćica jednom kada dobiju djecu?

Ako ona ne dijeli takvo mišljenje, a nisu o tome razgovarali na vrijeme, može se stvoriti jako puno tenzije – dovoljno čak i za razvod braka. Razgovaranje o tome što oboje želite i očekujete od braka može vam pomoći da odlučite jeste li doista stvoreni jedno za drugo.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu