10 (emotivnih) etapa odluke o zajedničkom životu

useljenje

Odluka o zajedničkom životu s partnerom jedna je od najvažnijih (i najstrašnijih) odluka koju možete napraviti u vezi. Velika je stvar kada službeno odlučite utrpati sve vaše stvari u isti prostor i buditi se jedno uz drugo svaki dan u doglednoj budućnosti. S jedne strane, odričemo se povlastica koje imamo kada živimo sami (ostavljanje prljave odjeće na podu, čišćenje samo onda kada želimo) a opet postoje i blaženi trenutci kao što je podjela stanarine i režija!

Postoji 10 faza kroz koje prolaze svi parovi kada se odluče na zajednički život:

1. Uzbuđenje

Jednom kada ste odlučili da je zajednički život dobra ideja išćekivanje i uzbuđenje (vjerojatno pomiješano s mrvicom straha i sumnje, ako ćemo biti iskreni) počinju vas obuzimati i pripreme službeno počinju.

2. Uspjeh

Stvari postaju stvarne jednom kada ste pronašli savršen stan i potpisali taj ugovor o najmu. Shvaćate da je useljenje doista na pomolu a možda ćete i nakon dugo vremena opet osjetiti one “leptiriće”. Slobodno proslavite ove posljednje dane monopola nad kupaonicom.

3. Stres

Prvi pravi test zajedničkog života zapravo se događa prije samog zajedničkog života – radi se o danu useljenja. Pakiranje, useljenje, a zatim raspakiravanje većini osoba nije ugodno iskustvo. Pokušajte ublažiti neizbježne prepirke sa što više pizze i piva!

4. Kompromis

Postoji li išta gore od  ružnog postera kojeg vaš partner ima još od srednje škole, a uskoro će postati centralni dio vaše nove dnevne sobe? Vjerojatno ne, ali morate mu nekako izaći ususret. Možda će lijepi okvir spasiti stvari?

zajednicki-zivot

5. Gađenje

Žene, možda ste otprije znale da je vaš partner pomalo neuredan, ali sada ste sigurne da on jednostavno ne razumije koncept košare za odjeću. Ili da mu spuštanje zahodske daske nije navika, kao ni pranje posuđa. S druge strane, muškarci će se vjerojatno pitati kako je moguće da žena na dnevnoj bazi iza sebe ostavi toliko dlaka.

6. Frustracija

Parovi se svađaju, ali dinamika svađanja se promijenila sada kada živite zajedno. Stvari postaju čudne budući da možete jednostavno otići kući.

7. Prihvaćanje

Možda više nemate toliko slobodne u kupaonici kao što ste imali dok ste živjeli sami, no s vremenom ćete prihvatiti da će vaš partner možda morati koristiti toalet dok se vi tuširate. Ali dobra vijest je da se sada možete zajedno tuširati kada god to poželite!

8. Nostalgija

Bit će perioda kada ćete se čeznutljivo prisjećati dana kada ste živjeli sami i mogli raditi što god ste htjeli. Međutim ovo će biti samo prolazni osjećaji jer ćete brzo shvatiti da su stvari sada zapravo bolje nego što su bile (ako s vremenom ne dođete do ovog zaključka možda biste trebali ozbiljno razmisliti o nekim stvarima).

9. Prilagodba

Prije samog useljenja mnogo parova ne shvaća u potpunosti da će sada stalno biti zajedno. Bit će dana kada s partnerom vrijeme nećete provoditi jedino kada ste na poslu, a nekad ćete zajedno provesti i cijeli vikend. Sada bi možda bilo dobro započeti s onom novom rutinom vježbanja koja vašeg partnera uopće ne zanima.

10. Zadovoljstvo

Malo je stvari boljih od dočekivanja partnera poljupcem nakon dugog dana, ili dijeljenja boce vina i razgovora na kauču. Također, spavaća soba uvijek je udaljena samo nekoliko koraka, stoga uživajte u onome što imate.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu