Ova zdrava navika može značajno smanjiti bol kod osoba koje su preživjele rak!

osobe koje su preživjele rak i redovito vježbaju mogu doživjeti značajno smanjenje uporne boli

Nedavna studija koju su proveli istraživači Sveučilišta u Melbourneu sugerira da osobe koje su preživjele rak i redovito vježbaju mogu doživjeti značajno smanjenje uporne boli koja je posljedica tumora i tretmana kojima su bili podvrgnuti.

Istraživanje, koje je uključivalo više od 10.000 osoba koje su preživjele rak i više od 51.000 osoba bez povijesti tumora, analiziralo je njihove rutine vježbanja i razine boli.

Kod onih koji su se najmanje 150 minuta tjedno bavili umjerenom ili intenzivnom tjelesnom aktivnošću, prema preporukama američkih smjernica za vježbanje, utvrđena je 16 % manja vjerojatnost da će iskusiti jaku bol u usporedbi s onima koji su preživjeli rak i koji su bili manje aktivni.

Bol može potjecati iz različitih izvora

Ova studija, objavljena u časopisu Cancer 12. veljače, ističe hodanje kao primarni oblik vježbanja za većinu sudionika, bez obzira na povijest raka.

Prema Dawn Hershman, dr. med., profesorici u Medicinskom centru Sveučilišta Columbia, bol kod osoba koje su preživjele rak može potjecati iz različitih izvora, uključujući tekuće tretmane, prethodne terapije koje utječu na živce i mišiće te širenje raka na druga područja tijela.

tjelesna aktivnost može poboljšati opskrbu tkiva kisikom, smanjiti bol povezanu s težinom i poboljšati raspoloženje, san i razinu tjeskobe
FOTO: Shutterstock

Zanimljivo je otkriće da su učinci vježbanja na smanjenje boli usporedivi između osoba koje su preživjele rak i pojedinaca bez povijesti raka. Dr. sc. Christopher Swain, glavni autor studije, sugerira da tjelovježba može ublažiti bol putem biokemijskih, neuromuskularnih ili psiholoških mehanizama.

Vježbanje je bitno bez obzira na povijest raka

Hershman napominje da tjelesna aktivnost može poboljšati opskrbu tkiva kisikom, smanjiti bol povezanu s težinom i poboljšati raspoloženje, san i razinu tjeskobe, bez obzira na povijest raka.

Međutim, studija nije uspostavila izravnu vezu između određenih vrsta ili količine tjelovježbe i smanjenja boli, a vjerojatno je da zdraviji pojedinci osjećaju manje boli i lakše im je vježbati.

Unatoč tome, nalazi naglašavaju potencijalne dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti u smanjenju boli i općem blagostanju. Swain preporučuje odabir ugodnih aktivnosti koje se mogu redovito provoditi, poput šetnje s prijateljem ili trčanja u parku, kako biste iskoristili ove dobrobiti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Rapaport, L. (2024). For Cancer Survivors, Exercise Can Significantly Reduce Pain. Everyday Health.
  2. Swain, C. i sur. (2024). Physical Activity and Pain in People With and Without Cancer. Cancer, 130(5): 649–826.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu