Recept za krem namaz od graha i paprike
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Jedno duže vrijeme radim sama svoje namaze i paštete jer se trudim izbjegavati aditive, konzervanse, pojačivače okusa, cijeli spektar onih famoznih dodataka hrani koje nose oznaku E…..
Ovakve vrste namaza vrlo brzo su gotove, zdrave su, hranjive, možete se poigrati začinima pa svaki puta imate malo drugačiji okus i mogu stajati i do 14 dana u hladnjaku ukoliko ih zatvorite u steriliziranu staklenku te na vrh nalijete malo ulja koje će spriječiti kvarenje (hladnoprešano suncokretovo, bučino, maslinovo, konopljino, laneno….) .
Seriju recepata za namaze i paštete započet ću ovim receptom iz razloga što nam dolazi sezona predivnih mesnatih rog paprika i osim na salatu ili u domaćem ajvaru i pinđuru, probajte ih i u ovoj kombinaciji.
Potrebni sastojci za izradu namaza:
- 300-350 g kuhanog graha (vrstu graha odaberite prema vlastitoj želji, ja sam ovog puta koristila trešnjevac)
- 3 velike crvene rog paprike
- Sol
- Papar
- Mljevena paprika (crvena, dimljena)
- Suncokretovo ili bučino ulje (2 velike jušne žlice)
- Bosiljak (10-ak svježih listova)
- Češnjak (1 velika glavica)
Priprema:
Za izradu namaza potrebno je prethodno namočiti i skuhati grah, ispeči crvenu rog papriku i oguliti joj kožu, te napraviti „kremu“ od češnjaka. Postupak je vrlo jednostavan.
Dok se grah kuha, u pećnici ispecite papriku i ispecite češnjak kako bi dobili kremu.
Postupak dobivanja „kreme“ od češnjaka:
1 velikoj glavici češnjaka odstranite dio vanjske ljuske ukoliko ima zemlje na sebi i samo malo preostalu ljusku prebrišite čistom krpom.
Odrežite sada gornju kapicu tako da dobijete poklopac, kao što vidite na slici.
Na aluminijsku foliju ili papir za pečenje postavite glavicu češnjaka, malo posolite, pokapajte suncokretovim ili maslinovim uljem, vratite poklopac i zamotajte u foliju ili papir.
Stavite u zagrijanu pećnicu na cca 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta.
Izvadite iz pećnice, odstranite foliju, maknite „poklopac“ i pustite da se ohladi.
Ohlađenu glavicu češnjaka jednostavno istisnite prstima kako bi pečeni režnjevi češnjaka izašli iz ljuske.
Priprema namaza:
U električnu sjeckalicu stavite ohlađeni kuhani grah, očišćenu i na manje komade narezanu rog papriku, pečeni češnjak, listove bosiljka, posolite, popaprite, dodajte malo mljevene crvene dimljene paprike i 2 žlice suncokretovog ili bučinog ulja.
Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete finu kremu.
Vodu od kuhanja graha nemojte baciti dok ne dovršite namaz. Ukoliko vam je namaz pregust slobodno dodajte malo vode od kuhanja.
Ostavite namaz da odstoji u hladnjaku minimalno sat vremena i tek tada do kraja dotjerajte okus (posolite, popaprite ukoliko je potrebno).
Volite li pikantne namaze dodajte malo cayennskog papra ili čili papričicu.
Kao što sam u uvodu napomenula, namaz možete sačuvati i do 14 dana u hladnjaku ukoliko ga stavite u sterilizirane hermetički zatvorene staklene posudice te na namaz stavite tanki sloj ulja.
Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja