Konzumiranje ove namirnice može pomoći u smanjenju krvnog tlaka! Evo koliko biste dnevno trebali pojesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nedavna studija u Španjolskoj u kojoj je sudjelovalo više od 7.000 odraslih osoba u dobi 55 – 80 godina naglašava pozitivan učinak rajčice na zdravlje srca.
Rajčica i krvni tlak
Rosa Maria Lamuela-Raventós, dr. med., koautorica studije, naglašava široku dostupnost i pristupačnost rajčica u svijetu, smatrajući ih ključnim elementom u dijetama kao što je mediteranska prehrana.
Trogodišnja studija pratila je sudionike, većinom žene, s faktorima visokog rizika za srčane probleme. Dok je više od 82 % u početku imalo visok krvni tlak, uključeni su sudionici s različitim čimbenicima rizika poput dijabetesa, pušenja, visokog kolesterola, pretilosti ili obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti.
Sudionici su podijeljeni u kategorije na temelju težine hipertenzije, a njihova dnevna konzumacija rajčice procijenjena je putem upitnika koji su pokrivali sirove rajčice, umak od rajčice i gazpacho. Rezultati su ukazali na povezanost između veće konzumacije rajčice i nižeg krvnog tlaka, s 36 % nižim rizikom od hipertenzije u skupini koja je konzumirala najviše rajčice u usporedbi s najnižom.
Studija je primijetila značajan pad dijastoličkog krvnog tlaka među onima koji su konzumirali srednju količinu rajčica u usporedbi sa skupinom s najmanjom konzumacijom. Smanjenja i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka bila su značajna samo kod sudionika s hipertenzijom 1. stupnja.
Ograničenja studije
Unatoč nalazima studije, autori priznaju ograničenja, uključujući podatke koje su sami prijavili i promatrački pristup umjesto kontroliranog kliničkog ispitivanja. Druge studije također su pokazale različite rezultate u pogledu utjecaja rajčice na zdravlje srca.
Sean Heffron, dr. med., preventivni kardiolog koji nije uključen u studiju, za Everyday Health naglašava potrebu da se na rajčice gleda kao na dio raznolike prehrane zdrave za srce, a ne kao lijek za sve, navodeći postojeće podatke kliničkih ispitivanja koji podupiru dobrobiti prehrane bogate cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem u skladu sa smjernicama American Heart Association i American College of Cardiology.
Pročitajte i ove članke:
- Visoki tlak: Simptomi mogu biti nespecifični, zato se za hipertenziju kaže da je “tihi ubojica”! Evo na što trebate obratiti pozornost
- Noćna hipertenzija: Ako krvni tlak noću nije 10 – 20 % niži, to vodi do teških komplikacija! Evo koji su rizični faktori i simptomi
- Kako sniziti krvni tlak bez lijekova? Moguće je! Donosimo savjete liječnika za prirodno snižavanje tlaka.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Murcia-Lesmes, D. i sur. (2023). Association between tomato consumption and blood pressure in an older population at high cardiovascular risk: observational analysis of PREDIMED trial. European Journal of Preventive Cardiology, zwad363.
- Rauf, D. (2023). Eating More Tomatoes May Help Lower Blood Pressure. Everyday Health.