Oprez! Ova česta prehrambena navika može uzrokovati ozbiljnu bolest krvnih žila čak i ako imate normalan tlak
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Velika studija švedskih znanstvenika pokazala je da povećan unos soli u organizam predstavlja zamjetan faktor rizika za razvoj ateroskleroze, čak i kod osoba s normalnim krvnim tlakom.
Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 10.788 ispitanika u dobi između 50. i 64. godine, ukazalo je na to da povećan unos soli u organizam putem hrane povećava rizik od razvoja aterosklerotskih lezija u koronarnim i karotidnim arterijama, čak i kod sudionika s normalnom krvnom slikom tlaka i bez otprije poznatih kardiovaskularnih bolesti.
Štetan čimbenik i neposredno prije razvoja hipertenzije
Saznanje upućuje na to da bi sol sama po sebi mogla biti štetan čimbenik i neposredno prije razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), pišu autori studije čiji su rezultati objavljeni online u časopisu European Heart Journal Open.
Otprije je poznato da je unos soli povezan s hipertenzijom, no nije ispitano kakvu ulogu sol ima u razvoju ateroskleroze, pojasnio je glavni autor studije dr. Jonas Wuopio s Karolinska Instituta i predavač na Sveučilištu u Uppsali za portal Medscape.
Wuopio je rekao:
Rijetko tko obraća pozornost na povezanost promjena u kalcifikaciji arterija i povezanost pojave aterosklerotičnih plakova s unosom soli. S obzirom na to da smo raspolagali ovim ekskluzivnim podacima iz ranijih istraživanja iskoristili smo ih da bismo upotpunili dosadašnja saznanja.
10.788 odraslih sudionika istraživanja u dobi 50 – 64 godina (prosječna dob je 58 godina; 52 % su žene) bilo je podvrgnuto kompjutoriziranoj tomografiji (MSCT), a za mjerenje unosa soli korišten je podatak o njezinu izlučivanju u 24 sata.
MSCT koronarografija korištena je za dobivanje 3D slika koronarnih arterija, čime se mjerio stupanj kalcija u koronarnim arterijama, a upotrijebio se i za otkrivanje stenoze u koronarnim arterijama. Sudionicima istraživanja obavljen je i ultrazvuk karotidnih arterija.
Rezultati istraživanja
Nakon prilagodbe sukladno dobi, spolu i mjestu istraživanja (studija je provedena u Uppsali i Malmöu), istraživači su otkrili da je povećana konzumacija soli povezana s bržim razvojem ateroskleroze na linearan način u koronarnim i karotidnim arterijama.
Pokazalo se da je sa svakim gramom soli više u osoba s normalnim tlakom učestalost aterosklerotskih plakova u karotidama bila 9 %, a koronarnih stenoza 17 % veća.
Preporuka je i da se tlak održava na manje od 120/80, jer već kod tlaka većeg od 117/75 rizik od razvoja ateroskleroze znatno raste.
Švedski znanstvenici smatraju da je porast krvnog tlaka zbog unosa natrija, čak i ispod razine koja trenutno definira arterijsku hipertenziju, važan čimbenik koji posreduje u međuigri između unosa soli i aterosklerotskog procesa:
S obzirom na to da smo uočili povezanost i u osoba s normalnim krvnim tlakom, jedno od mogućih objašnjenja ovakvih nalaza je to da štetni patološki procesi počinju i prije razvoja hipertenzije.
Wuopio je dodao:
Studija koju smo proveli potvrđuje da višak soli nije dobra stvar, no činjenica da je povezana s razvojem ateroskleroze, čak i u odsutnosti hipertenzije, bila je i za nas malo iznenađenje.
Pročitajte i ove članke:
- 30-ogodišnje istraživanje: Osobe s povišenom razinom natrija u krvi imaju 64 % veće šanse za razvoj ovih kroničnih bolesti
- Svake godine zbog ove bolesti nestane grad veličine Zaprešića! Stručnjaci ističu što trebate kontrolirati
- Liječnici šokirani podacima: Pogledajte kakav je očekivani životni vijek Hrvata u usporedbi s ostatkom EU-a.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja