Jelovnik uz koji je probavu moguće promijeniti u samo šest dana i zauvijek se riješiti zatvora

Jelovnici za bolju probavu

Dobra probava može biti zaslužna za zdravlje cijelog organizma. Probavni sustav često se naziva “drugi mozak” i tu titulu s pravom nosi. Ako probava pati, cjelokupna kvaliteta života može biti znatno smanjena. Donosimo vam prijedloge za obroke koje nije komplicirano pripremiti, a vašu probavu mogu promijeniti u samo šest dana i zauvijek vas riješiti zatvora.

Opstipacija ili zatvor javlja se najčešće uslijed neuravnotežene prehrane i jedan je od težih simptoma probavnih tegoba. Postoje probavne tegobe koje neće zahtijevati liječničku intervenciju, ali svakako mogu narušiti kvalitetu života, utjecati na kvalitetu sna i raspoloženje. To su:

  • nadutost
  • vjetrovi
  • bolovi u trbuhu
  • osjećaj nelagode
  • osjećaj težine i punoće
  • nedostatak energije
  • kronični umor.

Mijenjanje prehrane i prehrambenih navika ne mora biti muka. Dovoljno je slijediti kreirane jelovnike i savjete koji su na jednom mjestu objedinjeni u Donatovu priručniku “Za 6 dana do bolje probave”.

U tom je programu vrlo važno i pijenje prirodne mineralne vode Donat, koja zbog svoje jedinstvene kombinacije minerala potiče probavu, što je klinički dokazano. U videu možete saznati kada je i koliko mineralne vode Donat potrebno piti, kako biste svoju probavu izmijenili za manje od tjedan dana.

Izdvajamo prijedloge za doručak, ručak i večeru koji su hranjivi i izbalansirani te neće opteretiti vašu probavu, a neće vas ni ostaviti gladnima.

Doručak – mediteranski sendvič

Mediteranski sendvič dovoljno je zasitan obrok koji će blagotvorno utjecati na vašu probavu. Važno je odabrati pecivo ili kruh od integralnog brašna i cjelovitih žitarica koje ubrzavaju metabolizam i rad crijeva. Aroma i intenzivan miris bosiljka potaknut će osjetila i otvoriti apetit. Svježi bosiljak u svakodnevnoj prehrani potaknut će probavu, smiriti upalu sluznice želuca i crijeva te ublažiti grčeve, a koristi se i za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.

Mediteranski sendvič
FOTO: Nova Studio

Sastojci:

  • 1 integralna kifla ili 1 kriška kruha
  • pola kugle mozzarelle
  • otprilike 1 jušna žlica maslinova ulja
  • bosiljak
  • 2 lista zelene salate

Priprema

  1. Pripremite sendvič od navedenih sastojaka.
  2. Uz njega popijte šalicu čaja od đumbira.

Ručak – salata od mahunarki

Salata od mahunarki idealan je spoj namirnica koje su prepune vlakana i proteina za zaštitu probavnog sustava. Slanutak doprinosi funkciji crijeva te smanjuje broj loših bakterija u crijevima. Priprema je brza i jednostavna, a obrok će osigurati dovoljno minerala, vitamina i vlakana, ali i kalorija potrebnih za ostatak dana pred vama.

Salata od mahunarki
FOTO: Nova Studio

Sastojci:

  • 150 g zelene salate
  • oko 125 g kuhanog crvenog graha (može iz konzerve)
  • oko 125 g kuhanog slanutka (može iz konzerve)
  • 1 manja rajčica
  • 1 manja paprika
  • 1 manji luk
  • po želji maslinovo ulje, balzamični ocat i sol.

Priprema

  1. Rajčicu, papriku, zelenu salatu i luk sitno narežite.
  2. Operite grah i slanutak te ih stavite u zdjelu.
  3. Dodajte nasjeckano povrće i začinite po želji.

Večera – brzi namaz od slanutka

Večeru je uvijek jednostavnije pripremiti ako već imamo dio sastojaka pripremljenih za ručak. Za brzi namaz od slanutka dovoljno je iskoristiti slanutak koji ste skuhali za ručak i smiksati ga u ukusan lagani večernji obrok. Slanutak je glavni sastojak ovog namaza, a na jelovniku za bolji rad probave našao se zbog dijetalnih vlakana koja razgrađuju dobre bakterije u crijevima te omogućuju debelom crijevu da bez teškoća probavi slanutak.

Brzi namaz od slanutka
FOTO: Nova Studio

Sastojci:

  • 90 g slanutka (ostatak od ručka)
  • 1 režanj češnjaka po želji
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • limunov sok
  • paprika u prahu (slatka)
  • voda prema potrebi
  • tost, integralni kruh ili dvopek
  • svježa sezonska salata po želji (svježi kupus, zelena salata, matovilac itd.).

Priprema

  1. Slanutak nasjeckajte u sjeckalici.
  2. Dodajte protisnuti češnjak.
  3. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.
  4. Ako je namaz pregust, dodajte malo vode.
  5. Namažite na tost, integralni kruh ili dvopek.
  6. Poslužite uz svježu sezonsku salatu.

Recepte za svih šest dana programa možete pronaći u Donatovu priručniku “Za 6 dana do bolje probave”. Priručnik educira korisnike o važnosti konzumacije vlakana, nudi korisniku prijedloge vježbi koje će poboljšati probavu, ali i otkriva i male savjete i trikove za bolju probavu.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu