Mimoze: Žute loptice koje kriju posebnu simboliku i osvajaju mirisom! Znamo kako će duže ostati svježe, a i sve o uzgoju

Mimoze

Srebrna akacija ili mimoza (lat. Acacia dealbata) je cvjetajuća, grmolika biljka. Pripada porodici mahunarki te potječe iz jugoistočne Australije. Mimoze mogu narasti do 30 cm u visinu. Karakteristični cvjetovi na mimozi rastu u grozdastim cvatovima koji se sastoje od malih svijetložutih cvjetnica u obliku kuglica.

Uz mimozu se vezuje razna simbolika, a u Hrvatskoj se treće subote u siječnju obilježava i Nacionalni dan mimoza s ciljem podizanja svijesti o raku vrata maternice. Ovim danom nastoji se educirati javnost o važnosti pravovremenog prepoznavanja i sprječavanja pojave ove bolesti, prije svega cijepljenjem protiv virusa HPV-a koji uzrokuje rak maternice.

Više o ovoj vrsti raka možete saznati u članku “Rak vrata (grlića) maternice: 80 % osoba bit će tijekom života zaraženo HPV-om koji je uzrok! Liječnik donosi sve detalje“.

U nastavku ćete saznati više o upotrebi mimoza, kako ih duže održati svježima u vazi te kako se sade i uzgajaju.

Mimoze u vazi
FOTO: Getty Images

Mimoze – upotreba i simbolika

Mimoze najčešće imaju ukrasnu ulogu, bilo da se radi o dekoriranju dvorišta ili unutrašnjosti doma ovom lijepom i mirisnom biljkom. Mimoze u vazi također mogu uljepšati i mirisima ispuniti vaš dom. Da biste produžili svježinu, potrebno je grančicu isprati pod mlazom vode prije nego je stavite u vazu.

Vodu je potrebno redovito mijenjati i držati podalje od izvora topline. Preporučuje se i stavljanje par kapi limuna u vodu kako bi se produžila svježina grančice.

Mimoze se upotrebljavaju i u prehrambene svrhe. Drvo mimoze izlučuje gumu koja se koristi za proizvodnju žvakaćih guma ili slatkiša. Cvijeće mimoze koristi se i za pripremu eteričnog ulja.

Kao što smo spomenuli, uz mimoze se vezuje i različita simbolika. Mimoze se često vezuju uz osjetljivost. U nekim kulturama mimoze simboliziraju žalost, dok se u drugim kulturama daruju za Dan žena. 

Mimoze je jednostavno održavati, ali im je potrebno mnogo sunčeve svjetlosti
FOTO: Getty Images

Mimoze – sadnja, uzgoj i održavanje

Mimoze se mogu posaditi iz sjemena ili sadnica. Sadnice mimoze sade se na otvorenom krajem proljeća ili početkom ljeta. Mimoze mogu preživjeti niske temperature, čak do -10 °C, ali ne podnose duže periode mraza. Zato se, ako živite u izrazito hladnim predjelima, savjetuje sadnja mimoza u veće posude koje se tijekom zime mogu premjestiti u zatvoreni prostor.

Mimoze posađene u posudi mogu izgledom i mirisom krasiti i balkon ili terasu.

Mimoze je jednostavno održavati, ali im je potrebno mnogo sunčeve svjetlosti. Osim toga, preferiraju dobro drenirano tlo te im je potrebno redovito zalijevanje dok je biljka mlada. Preporučuje se i orezivanje mlade mimoze kako bi joj se produžio životni vijek. Obrezivanje mimoze obavlja se netom nakon cvatnje. Orezuju se vrhovi i grane koje su već imale cvjetove, ako su tanje od debljine olovke.

Sadnice mimoze – prodaja

Sadnice mimoze možete potražiti u vrtnim centrima, a cijena ovisi o veličini sadnice. Cijena sadnice mimoze najčešće se kreće između 5 – 13 eura.

Mimoze - cijena
FOTO: Getty Images

Mimoze – cijena

Osim sadnica, možete kupiti i buket mimoza, tj. nekoliko grančica koje se potom stavljaju u vazu, a cijena ovisi o veličini buketića. Grančica mimoze može se kupiti za oko dva eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Rebekah P. (2023). Lovely Mimosa Flower Meaning and Symbolism. Florgeous.
  2. Mimoza. Vrtlarica.hr.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Sadnice mimoze, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu