Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Kako očistiti voće i povrće od pesticida?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Pesticidi su spojevi kojima se tretiraju usjevi kako bi se suzbila najezda insekata koji bi ih mogli uništiti. Plodovi se prije stavljanja na tržište uvijek kontroliraju i pesticidi se na plodovima nalaze u koncentracijama manjim od onih koje bi bile toksične za ljudski organizam.
Međutim, dokazano je i da konzumacija minimalnih koncentracija pesticida tijekom dugog vremena može uzrokovati kronične bolesti ili neke tumore. Stoga se može pristupiti dodatnom oprezu prilikom pripremanja hrane.
Koji su sve načini na koji se mogu ukloniti pesticidi s voća i povrća, saznajte u nastavku članka.
Kako očistiti plodove od pesticida?
Generalno je pravilo da voće i povrće ne trebate prati odmah čim dođete kući i onda ga pohraniti. Tako se stvara vlažno okruženje, savršeno za rast mikroorganizama koji bi mogli potaknuti prijevremeno kvarenje.
Također, osnovni razlog zbog kojeg perete plodove ne bi trebalo biti uklanjanje pesticida, nego izbjegavanje trovanja hranom putem bakterija, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.
Najveća količina pesticida se uklanja guljenjem kore s voća i povrća te termičkom obradom. Također, ako jedete koru i sirove plodove, koncentracija preostalih pesticida na njima je nakon pranja toliko mala da ne predstavlja direktnu prijetnju ljudskom zdravlju.
“Najvećem riziku od djelovanja pesticida su izloženi poljoprivrednici i ljudi koji su s njima u direktnom kontaktu, a ostali ljudi su njima minimalno izloženi”, ističu stručnjaci u godišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.
Ako ste svejedno skeptični, postoje razni načini na koje se može djelomično ukloniti ili smanjiti količina pesticida preostala na voću i povrću kojeg ste kupili ili ubrali iz vrta.
Neke od njih pročitajte u nastavku članka.
Pranje vodom
Obično pranje voća i povrća pod jakim mlazom vode može ukloniti veći dio ukupno zadržanih pesticida na površini. Ovisno o pesticidu i plodu, pranjem pod mlazom vode se može ukloniti 25 – 80 % ukupnih preostalih pesticida.
Neki ljudi peru voće i povrće otopinom vode i soli kako bi bili sigurniji da su sve uklonili. Međutim, nije dokazano da dodatak soli poboljšava uklanjanje pesticida u odnosu na samo pranje vodom bez dodane soli.
Voće i lisnato povrće možete ostaviti u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikarbone dvadeset minuta do pola sata. Nakon potapanja, povrće ili voće dobro operite.
Ocat i kuhinjska sol
U ovu otopinu možete potopiti gomoljasto povrće te voće. Iako nije sigurno da ćete ovom metodom ukloniti pesticide, mogu se ukloniti bakterije.
Na jednu šalicu vode dodajte ¼ šalice octa i žlicu kuhinjske soli. Ostavite povrće da odstoji 20 minuta do pola sata i nakon toga ga dobro operite.
Kuhanje i termička obrada
Kuhanje povrća na pari može ukloniti oko 80 – 90 % ukupnih preostalih pesticida s površine povrća.
Kuhanje u vodi je također veoma učinkovito, ali može rezultirati prijelazom pesticida, koji su topljivi u vodi, s površine povrća u vodu u kojoj se povrće kuha.
Prženje u dubokom ulju donosi oprečne rezultate. Koncentracije nekih pesticida s krumpira se mogu smanjiti do 90 %, a drugih vrsta pesticida se mogu povećati čak do 56 % u gotovom prženom krumpiriću.
Pečenje je ispitivano kod raznih proizvoda, posebice kod pečenja pšeničnog kruha. Dokazano je smanjenje od 70 – 100 % količine pojedinih pesticida nađenih u pšenici.
Domaći anti – pesticidni sprej
Ovim sprejem možete poprskati sve voće i povrće s korom poput jabuka, krušaka ili rajčice. Na jednu šalicu vode dodajte jednu žlicu octa i sok od jednog limuna.
Otopinu uspite u prskalicu, promućkajte i njome naprskajte povrće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim povrće operite pod jakim mlazom vode.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Pratt, E. (2017). Rinsing That Apple Off with Water Might Not Be Good Enough. Healthline.
- Bajwacorresponding, U. i Sandhu, K.S. (2014). Effect of handling and processing on pesticide residues in food- a review. J Food Sci Technol. 51(2): 201–220.
- Pesticide residues in food. World Health Organization.