Savjeti za blagotvoran način čišćenja tijela

Detoks

Naša probavna vatra (agni) često oslabi tijekom zimskih blagdana zbog radosnog, ali i nekontroliranog prepuštanja gurmanskim užicima u krugu obitelji i prijatelja. Božić i Nova godina su već prošli, ali mnogi od nas se još uvijek žale na dobiveni višak kilograma, na razne probavne smetnje, glavobolje, osjećaj težine i tromosti.

Kako bi ponovno ojačali svoju probavnu snagu i potakli metabolizam na poboljšani rad, ne moramo se podvrgnuti strogom režimu dijetalne prehrane već možemo primijeniti nježno čišćenje tijela s uspješnim rezultatima.

Nikada ne treba ići u krajnost ako želimo povratiti prirodnu i zdravu ravnotežu. Treba paziti na svoje tijelo kao da je vrt kojeg brižno, strpljivo i s ljubavlju njegujemo.

Stoga, isprobajte ove blage ayurvedske metode detoksikacije tijela koje će vam donijeti vidljive i željene rezultate:

1. Započnite dan mućkanjem kokosovog ulja u ustima

Mućkanje ulja u ustima drevni je ayurvedski lijek za detoksikaciju.

Čim se probudite, uzmite 1 jušnu žlicu kokosovog ulja i mućkajte 12-20 minuta. Ispljunite ga, isperite usnu šupljinu toplom vodom i operite zube.

Ova metoda pomaže u uklanjanju bakterija i naslaga iz usta, izvlači otrove iz organizma čime liječi niz tegoba i bolesti. Također održava zdravlje i higijenu vaših zubi i desni.

2. Pijuckajte vruću vodu

Započnite dan šalicom vruće vode u koju, po želji, možete dodati komadić svježeg đumbira.

Na taj način pomažemo tijelu da se rehidrira i da izbaci iz sebe toksine koji su se nakupili u crijevima i mokraćnom mjehuru tijekom noći. Pijenje dovoljne količine vode neophodno je kako bi jetra i bubrezi mogli filtrirati toksine.

Uvijek imajte pri ruci termosicu s vrućom vodom i pijuckajte pomalo tijekom cijelog dana.

3. Čaj od komorača jača probavnu vatru

Komorač je omiljena biljka indijske kuhinje i ayurvedske medicine. Preporučuje se kod glavobolje i za nježno čišćenje tijela.

Ova mirisna, aromatična biljka potiče probavu i ima karminativne učinke koji smiruju probavni sustav i sprječavaju stvaranje plinova. Ublažava probavne smetnje kao što su žgaravica, nadutost, grčevi, zatvor i simptomi iritabilnog crijeva.

4. Svakodnevna samomasaža je vrlo korisna navika

Masaža tijela
Foto: Unsplash

Tijekom zime, vata doša je dominantna. Previše vate uzrokuje tjeskobu, nesanicu i stres te suhu kožu i nepravilnu probavu.

Samomasaža uljem podmazuje kožu, povećava snagu agnija (probavne vatre) i štiti tijelo od hladnoće i suhoće. Zagrijte bočicu ulja (od badema, avokada ili jojobe) u čaši s vrućom vodom.

Nakon tuširanja izmasirajte lice i tijelo toplim uljem. Vaša koža će zablistati, a um će biti smireniji tijekom dana.

5. Znojenje je važan dio detoksikacije

Koža ima prirodnu inteligenciju jer preko znojenja omogućuje izbacivanje toksina iz tijela.

Najlakše se znojimo vježbanjem ili saunom. Ako se odlučite za saunu, prethodno napravite samomasažu uljem jer ulje potiče znojenje, prodire duboko u tkiva i izvlači toksine iz tijela. Saunu koristite 2-4 x tjedno, tijekom 4 tjedna.

Sauna
Foto: Pixabay

Time ćete na ugodan način vratiti snagu probavnoj vatri (agni).

6. Pružite tijelu ukusne i lako probavljive obroke

Kod primjene detoksikacije kod kuće jedan od najvažnijih obroka je klasičan ayurvedski recept koji se zove kitchari, a o kojem sam već pisala. Kitchari je vrlo koristan u uklanjanju toksina iz tijela i može se konzumirati svakodnevno ili najmanje tijekom 2 tjedna.   

Jedite kuhano zeleno lisnato povrće poput kelja i blitve koji su osobito dobri jer poboljšavaju probavu i eliminaciju toksina. Uključite slatko, kuhano voće, cjelovite žitarice (zob, kus-kus, proso, kvinoja, amarant, ječam, riža) i lako probavljive mahunarke poput mungo graha.

7. Koristite začine gorkog, zagrijavajućeg i trpkog okusa

Pripremljeni na ghee maslu – svježi đumbir, kumin, sjemenke komorača i korijandera, kurkuma, cimet, češnjak i papar, ovi začini će djelovati kao lijek jer će razbiti tešku, hladnu i ljepljivu amu (toksine) te potaknuti probavnu vatru. Uključite ih u svoje svakodnevne obroke.

8. Joga položaji koji detoksiciraju tijelo

Joga je najbrži način da vratite svoj energetski sustav u ravnotežu.

Vježbajte 20 minuta ujutro jer će vas vježbe osvježiti, podići raspoloženje i energiju.

Usredotočite se na joga položaje koji uvrću tijelo u struku kako biste istisnuli zagušenja iz trbuha i prsa, uklonili tromost i potakli probavnu vatru.

Yoga
Foto: Pixabay

9. Završite dan toplim bademovim mlijekom sa šafranom

Zdrav san omogućuje pravilno i uravnoteženo funkcioniranje tijela i uma te je saveznik u zdravom mršavljenju.

Ukoliko je um nemiran, topla šalica bademovog (ili kravljeg mlijeka) s prstohvatom šafrana može pomoći da brže i lakše utonete u okrepljujući san.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu