Burger od vrganja i rezanci od buče
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Ne tako davno osmislila sam burgere od vrganja s rezancima od sušene bundeve, a kako sam sada našla još ukusnih vrganja, napravila sam ih opet s time da sam recept malo izmijenila u korist vrganja.
Naime, izmijenila sam omjere luka, slanutka i vrganja, a uz to sam iskušala i varijantu da pljeskavice nakon što ih ispečem na tavi, dovršim u pećnici. Ta varijanta je odlična ako radite deblje pljeskavice jer tako će se smjesa biti dobro termički obrađena i iznutra.
Ovog puta nisam kombinirala s rezancima od sušene bundeve već sa sotiranom bundevom, kineskim kupusom i fenomenalnim pestom od crnog kelja.
Malo je reći da sve zajedno čini eksploziju okusa u vašim ustima, posebice ako i peciva za burgere, točnije prerezani dio peciva lagano umočite u mješavinu ulja i povrtnog temeljca (ili vode sa začinima) i zapečete ih na tavi da budu hrskavi i sočni. Isto kao i tada, odlučite li kombinirati i napraviti samo prvu fazu recepta, dobit ćete odličnu varijantu tatarskog bifteka od gljiva.
Da ne duljim, recept za fini pesto pronaći ćete ovdje , a za 8 velikih sočnih pljeskavica od vrganja u nastavku.
Sastojci:
1. faza
- 800 g vrganja,
- 2 srednje velika luka,
- 2 mrkve,
- 1 glavica češnjaka,
- 80 g sušenih rajčica,
- 12 žlica maslinovog ulja,
- 4 žlica bbq umaka,
- 200 ml bijelog vina,
- 400 ml povrtnog temeljca,
- sol i papar.
- Dinstajte luk, mrkvu i češnjak sve dok se skoro ne karamelizira. Pritom sve posolite i podlijevajte temeljcem. Polovicu naznačene količine temeljca sačuvajte za sljedeći korak.
- Dodajte grublje pokidane ili narezane vrganje kada je sva tekućina isparila i dobro ih zapecite sa svih strana. Miješajte ih desetak minuta i po potrebi dodajte žlicu ili dvije temeljca.
- Dodajte nasjeckanu suhu rajčicu, bbq umak te podlijte vinom, a nakon što vino ispari preostalim temeljcem.
- Kad su se vrganji lijepo zapekli, a sva tekućina isparila, začinite paprom i solju. Maknuti s vatre i prebaciti na dasku za rezanje. Sitno isjeckajte kao da radite tatarski biftek.
- Ostavite da odstoji 30-ak minuta u frižideru.
2. faza
- 400 g namočenog slanutka (ne kuhanog, samo namočenog),
- 100 ml povrtnog temeljca,
- 8 žlica bučinog ulja,
- 7 žlica zobenih pahuljica,
- 10 žlica pšeničnog glutena,
- stručak listova peršina.
- Slanutak koji je prethodno namočen, ali ne i kuhan (kao za falafele) stavite u blender zajedno s povrtnim temeljcem, bučinim uljem, zobenim pahuljicama.
- Kratko blendajte jer želite da ostane tekstura grublja i dobivenu smjesu promiješajte s prethodno pripremljenim sjeckanim vrganjima te svemu dodajte pšenični gluten i sitno sjeckani peršin.
- Promiješajte i podijelite na 8 pljeskavica ili sami odredite veličinu i debljinu, pa time i broj.
- Tako formirane ostavite da odstoje u frižideru barem 30 minuta.
- Pecite u tavi premazanoj uljem dok se ne zapeče sa svih strana, a ako ste radili deblje pljeskavice, ovako zapečene prebacite ih u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C 15-ak minuta. Pljeskavica je po teksturi sočna, a samo je vanjska korica zapečena jače. Na taj se način vrganji još finije osjete.
- Servirajte uz peciva koja tostirate, objasnila sam prethodno u uvodu kako, pesto od crnog kelja, svježi kineski kupus i tanko rezane listiće bundeve koju samo minut, dva sotirate na vrućem ulju u tavi i začinite balzamičkim octom, još idealnije ako ga imate reduciranog.
Nećete pogriješite ni ako dodate neku od veganskih majoneza.
Prvi recept za burger od vrganja
Nedavno sam imala tu sreću da smo prolazeći kroz jedno naselje između Gorskog kotara i Moslavine naletjeli na prodavačicu vrganja. Jedna kila svježe ubranih vrganja 40 kuna, divota! Jedino što žalim je da nismo kupili više, no eto…što je tu je. 🙂
Prošli put u receptu za bob na salatu ponudila sam vam prijedlog kako fino marinirati stapke vrganja pa servirati kao odličan finger food, a danas vam donosim jako, ali jako fini recept za pljeskavicu koja može biti i odlična varijanta tatarskog bifteka u veganskoj varijanti.
U tom slučaju trebaju vam samo sastojci koje navodim u prvoj skupini, a želite li dobiti kompaktne pljeskavice onda sastojcima iz prve faze, dodate sastojke iz druge faze. Detaljnije je sve objašnjeno u koracima pripreme.
Uz tako pripremljene vrganje odlučila sam poslužiti rezance od buče. Radi se o sušenim trakicama bundeve koje se pripremaju slično kao tjestenina, kuhanjem u vodi, a nakon toga u umake ili kako vam drago.
Ja sam napravila fini umami umak od humusa, povrtnog temeljca i senfa. Sve zajedno sam obilato posipala sjeckanim peršinom i servirala u burger pecivima sa sjemenkama. Fino. Jako fino. 🙂
Sastojci:
Dvije deblje pljeskavice (ili 4 tanje)
Prva faza:
- 200 g vrganja,
- 1 luk,
- 1/2 mrkve,
- 4 režnja češnjaka,
- 20 g sušene rajčice,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- 1.5 žlica bbq umaka,
- 2 žlice bijelog vina,
- sol i papar po potrebi.
Druga faza:
- 100 g namočenog sirovog slanutka,
- 4 žlice povrtnog temeljca,
- 2 žlice bučinog ulja,
- 2 žlice zobenih pahuljica (finije lomljenog),
- 2 žlice pšeničnog glutena.
Dodatno:
- maslinovo ulje tijekom pečenja,
- sitno sjeckani peršin.
Priprema
- Prvi korak je dobro dinstati luk i mrkvicu na maslinovom ulju, slobodno ih posolite da se brže karameliziraju. Po potrebi dodajte malo temeljca od povrća.
- Dodajte vrganje pokidane na manje komade i sitno sjeckani češnjak. Distante desetak minuta , zatim dodajte sitno sjeckane suđene rajčice i podlijevati vinom i povrtnim temeljcem.
- Kad su se vrganji lijepo zapekli, začinite paprom i solju. Maknuti s vatre i prebaciti na dasku za rezanje. Sitno isjeckajte kao da radite tatarski umak. Ostavite da odstoji 30 tak minuta u frižideru.
- Slanutak koji je prethodno namočen, ali ne i kuhan (kao za falafele) stavite u blender zajedno s povrtnim temeljcem, bučinim uljem, zobenim pahuljicama. Kratko blendajte i dobivenu smjesu promiješajte s prethodno pripremljenim sjeckanim vrganjima te svemu dodajte pšenični gluten . Promiješajte i podijelite na dvije deblje ili 4 tanje pljeskavice. Tako formirane ostavite da odstoje u frižideru barem 30 minuta.
- Pecite u tavi premazanoj uljem dok se ne zapeče sa svih strana. Pljeskavica je po teksturi sočna, a samo je vanjska korica zapečena jače. Na taj se način vrganji jako fino osjete.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja