Recept za hummus – namaz od slanutka
- 4 komentara
- 2 min čitanja
Vrijeme je da otkrijete nešto sasvim novo, potpuno zdravo i oduševite svoje ukućane. Donosimo vam vrhunski recept zbog kojeg će i najveći skeptici polizati prste. Pašteta od slanutka trenutno je veliki trend. Kušajte i postanite dio oduševljene mase te podijelite s nama (u komentaru) svoje iskustvo ili još bolje – svoj recept.
Što je to hummus?
Ako nas pitate, onda je to definitivno najbolji namaz koji je čovječanstvo izumilo. Hummus je zapravo namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina. Hummus je izrazito blagog okusa i vrlo visokih nutritivnih vrijednosti.
Prvi puta se hummus spominje na Bliskom istoku kao jedno od najpopularnijih jela. Kako se hummus proširio svijetom, tako su se pojavile razne varijacije ovog recepta.
Pašteta od slanutka pogodna je za djecu i sportaše te sve osobe s posebnim prehrambenim navikama. Da, dobro ste čuli. Konzumirati ga mogu i vegetarijanci te vegani jer nema sastojke životinjskog podrijetla.
Hummus sadrži:
- optimalan omjer bjelančevina, zdravih biljnih masnoća i ugljikohidrata;
- željezo, kalcij, lecitin, vlakna, vitamin B6.
Kao što smo već rekli hummus ne sadrži masnoće životinjskog podrijetla kao ni hidrogeniranu biljnu mast, ne sadrži kolesterol ni gluten te se može pohvaliti izrazito niskim glikemijskim indeksom. Ako želite smršaviti i papati fino – onda je definitivno vrijeme da svojem ”novom jelovniku” dodate ovaj čarobni namaz od slanutka. Topljenje masti uz finu klopu – uživajte 🙂
Recept – namaz od slanutka
Sastojci za dvije osobe
- 25 dag slanutka,
- 2 – 3 žlice paste od sezama (po želji možete i više),
- 7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 2 grančice peršinovog lista,
- 2 – 3 režnja češnjaka,
- 4 žlice limunovog soka,
- crni ili bijeli mljeveni papar,
- pola žličice soli.
Opcionalno
- kajenski mljeveni papar,
- prstohvat asafetide.
Postupak pripreme
- Slanutak noć prije ostaviti da se namače u posudi s hladnom vodom. Neka se namače oko 12 sati. Namočeni i nabubreni slanutak kuhati s pola žličice soli 80 minuta na srednje jakoj vatri. Po izboru dodati asafetidu (sprječava nadutost uzrokovanu konzumacijom suhih mahunarki, kupuje se na prodajnim mjestima sa širokim izborom azijskih začina).
- Kuhani slanutak ohladiti. Opširnije » priprema slanutka
- Ohlađeni slanutak staviti u posudu pogodnu za miksanje. Najkompaktniji hummus se dobiva miješanjem štapnim mikserom, no ovisno o mogućnostima, može se koristiti obični mikser.
- U posudu na slanutak dodamo malo soli, papar, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani peršin i pastu od sezama te sve dobro izmiksamo. Nakon miješanja kušamo i po želji dodajemo još neki od sastojaka. Za dekoraciju možemo po namazu posuti malo crvene paprike u prahu. Pašteta od slanutka je gotova.
Napomena: slanutak je izrazito čvrste strukture. Ako je smjesa pregusta za miksanje, potrebno je dodati još žlicu do dvije maslinovog ulja. Domaći hummus najbolje je iskoristiti unutar 5 dana.
Povezani članci:
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja