Veganska kajgana/fritaja – sočna kajgana bez jaja
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Govoreći o veganskim fritajama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo tofu kajganu ili omlet od slanutkovog brašna. Tofu se najčešće razmrvi i kombinira s kurkumom da bi dobilo jaču žutu boju, a slanutkovo brašno češće se upotrebljava za omlete jer se od njega može dobiti teksturu nalik deblje palačinke.
No, što kad bi kombinirali i tofu i slanutkovo brašno? Ako mene pitate, uz još par dodataka dobit ćete najsočniju i najukusniju vegansku kajganu koja se ponaša identično kao i prava i sukladno tome u nju možete kombinirati svašta. Tikvice, rajčice, luk, gljive ili trenutno aktualno samoniklo bilje.
Upravo na tu kombinaciju sam se i ja odlučila kada sam uslijed kratke šetnje po okolnim livadama nabrala samoniklog hmelja, mladih listova maslačka, jaglaca, pokoji divlji luk i mlade koprive. No, u ovom receptu nije naglasak na samoniklom bilju. Svjesna sam situacije u kojoj smo svi trenutno i da velik broj vas nema kuću na kraju selu s direktnim ulazom u šume i livade i da se svi snalazimo kako možemo da bi došli do namirnica. Ovdje je naglasak na kajganu koja je odlična i sama bez ičeg, a onda sukladno vašim mogućnostima i željama možete ju dodatno obogatiti.
Prije samog recepta samo ću još spomenuti koji je to „čarobni“ sastojak zbog kojeg su slanutkovo brašno i razmrvljeni tofu tako dobro „kliknuli“ u ovom receptu.
Radi se o aquafabi iliti vodi od slanutka koju možete koristiti ili iz konzerve, ali i ako ste sami kuhali slanutak. Upravu tu vodu ne bacite nego koristite u mnogim drugim receptima poput ovog. Isto tako, bitno je znati da ju možete čuvati i do nekoliko dana u frižideru, zatvorenu u staklenici pa koristiti za premaz kruščića ili peciva, kao vezivnu tekućinu za razne pljeskavice i na mnoge druge načine na koje biste koristili bjelanjak.
Sastojci
- 100 g svježeg tofua,
- 100 ml aquafabe,
- 30 g slanutkovog brašna,
- 3 žlice maslinovog ulja ( 2 + 1 za premazivanje tave),
- 50 ml biljnog mlijeka ( okus po želji, u receptu je korišteno zobeno),
- ½ žličice soli (+ crna sol ako želite miris jaja),
- ½ žličice kurkume,
- ½ žlice prehrambenog kvasca ili ¼ povrtne kocke za temeljac ili ½ začina nalik vegeti.
- Po želji šaka samoniklog bilja ili nekog povrća. U mom slučaju korišten je mix samoniklog i svježe naribana crna rotkvica.
Priprema
- Tofu dobro ocijedite i razmrvite.
- Tavu u kojoj mislite peći kajganu premažite jednom žlicom ulja i stavite da se zagrije.
- Sve ostale sastojke iz recepta dobro promiješajte. Dobit ćete srednje gustu smjesu u koju dodate razmrvljeni tofu.
- Kad se tava ugrijala, smanjite jačinu na srednje jako, ulijte kajganu i pecite 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Ako želite dodati u kajganu samoniklo bilje ili povrće, učinite to odmah na početku,a po potrebi i prije negoli ulijete kajganu. Samoniklo bilje nije potrebno prije kuhati ili pariti jer je vrijeme pečenja ove kajgane sasvim dovoljno da se sve dostatno termički obradi.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja