Pekmez od šljiva – recepti i čuvanje
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Želite napraviti zdrav i ukusan pekmez, džem ili marmeladu od šljiva? Odlično. Za vas smo izdvojili najukusnije recepte za razne varijante ove poslastice. U moru naših recepata odaberite onaj koji najviše odgovara vašem ukusu i ne zaboravite nam javiti kako je ‘ispao’ vaš džem.
Pekmez od šljiva prema tradicionalnom receptu
Pekmez od šljiva prema receptu naših baka omiljeni je doručak u gotovo svakom kućanstvu. Njegov jedini nedostatak je velika količina šećera. Šećer nije dobar za zdravlje, no za ukusni bakin pekmez od šljiva rado ćemo zažmiriti i uživati tih nekoliko trenutaka u čistoj rapsodiji tradicije i okusa.
Šljive su izvrsno rješenje za konstipaciju, pune su nutrijenata i jednostavno se uvrštavaju u prehranu, navodi Healthline.
Međutim, ovaj pekmez možete pripremiti i sa stevijom ili agavinim sirupom. Za sve ljubitelje tradicionalnog pekmeza pripremili smo vam originalni ‘stari recept’.
Stevia je grmolika biljka koja svoje porijeklo nalazi u Južnoj Americi, a poznata je jer u listovima sadrži slatke glikozide. Stoga se Stevia rebaudiana koristi kao umjetni zaslađivač, piše Plantea.
“Stevia svojim okusom i djelovanjem na organizam može biti izvrsna zamjena za uobičajeni šećer koji koristimo, saharozu. Stoga uvrštavanjem stevie u prehranu umjesto bijelog šećera učinkovito možemo kontrolirati dijetalne potrebe i planove”, ističu znanstvenici iz Floride u Sjedinjenim Američkim Državama.
Potrebni sastojci:
- 5 kilograma očišćenih šljiva,
- 1 kilogram šećera,
- steviju možete dodati kao zamjenu za šećer,
- 2 žlice cimeta (po želji),
- 1 štapić vanilije ili 2-4 vrećice vanilin šećera (po želji).
Prije pripreme:
- Omjer šljiva i pekmeza je individualan i ovisi o vašem ukusu te o tome koliko su šljive slatke ili kisele.
- Količinu potrebnog šećera ćete najbolje procijeniti kada kušate na pola kuhan pekmez, no može se reći da se uobičajeno dodaje otprilike kilogram šećera na 5 kilograma šljiva.
- Ako želite pripremiti zdravu varijantu pekmeza od šljiva, predlažemo vam da šećer zamijenite stevijom. Jedan gram stevije, zamijenit će 12 grama šećera. Omjer ovisi o tome koju steviju koristite. Sve podatke možete provjeriti na ambalaži.
Upute za pripremu pekmeza:
- Šljive je potrebno dobro oprati i odstraniti im koštice.
- Pomiješajte šljive s polovicom šećera u velikom loncu s debljim dnom i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhačom. U početku je potrebno češće miješati kako pekmez ne bi zagorio.
- Kada se šljive potpuno raspadnu (otprilike je potrebno 4 sata kuhanja) dodajte ostatak šećera (točnu količinu odredite prema svom ukusu) i nastavite kuhati kako bi ispario višak tekućine. Pekmez je kuhan kada se zgusne i izgubi gotovu svu tekućinu.
- Ako niste ljubitelj kožice šljive, pekmez pred kraj kuhanja možete dodatno usitniti štapnim mikserom.
- Pred kraj kuhanja po želji možete dodati dvije vrećice vanilin šećera ili malo cimeta.
Pekmez od šljiva u pećnici (pekmez od šljiva bez šećera)
Pekmez od šljiva bez šećera, idealan je doručak za sve dijabetičare i one koji paze na svoje zdravlje. Ovako pripremljen pekmez jednako je ukusan (ako ne i ukusniji) od tradicionalnog. Za pečeni pekmez od šljiva priprema je brža i jednostavnija.
Potrebni sastojci:
- 6 kilograma očišćenih šljiva,
- 2 žlice cimeta (po želji),
- 1 štapić vanilije ili 4 vrećice vanilin šećera,
- naribana korica limuna (po želji),
- stevija (po želji, kao zamjena za šećer).
Postupak pripreme pekmeza:
- Očišćene i oprane šljive stavite u malo dublju posudu i pospite cimetom, vanilinim šećerom ili naribanom koricom limuna. Ako ste ljubitelj slatkog, pekmezu možete dodati agavin sirup ili steviju (na ambalaži obično piše koju količinu šećera zamjenjuje).
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i stavite peći pekmez. Posudu nije potrebno pokriti (ne brinite, pećnica će ostati čista ako koristite dublju posudu, no za svaki slučaj smanjite temperaturu na 150 stupnjeva kada šljive počnu kuhati).
- Potrebno je peći otprilike 90-120 minuta ovisno o temperaturi, pratite gustoću pekmeza i izvadite iz pećnice kada dobijete željeni izgled.
Pekmez od šljiva s čokoladom i rumom
Premda pekmez od šljiva zvuči dobro već sam po sebi, ako ste ljubitelj čokolade, ovo je pravi recept za vas. Za najzahtjevnije sladokusce, pripremili smo pekmez od šljiva s rumom i čokoladom.
Za pripremu ovog fantastičnog pekmeza potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 5 kilograma šljiva,
- 1 kilogram šećera (umjesto šećera također možete koristiti i steviju),
- 1 štapić vanilije ili 4 vrećice vanilin šećera,
- 100 grama čokolade za kuhanje,
- malo ruma (po želji).
Postupak pripreme pekmeza:
- Očišćene šljive narežite na sitne komadiće i stavite u malo dublju posudu. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva i stavite peći pekmez. Nakon otprilike 20-30 minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva, u protivnom bi pekmez mogao početi prskati.
- Nakon otprilike 90 minuta izvadite posudu, uspite šećer, vanilin šećer i cimet po želji, promiješajte i vratite u pećnicu. Pecite još otprilike sat vremena.
- Desetak minuta prije nego što je pekmez gotov ubacite čokoladu usitnjenu na kockice i malo ruma. Po želji dodajte limun.
Marmelada od šljiva
Za sve one koji pak vole marmeladu pripremili smo odličan recept za neodoljivu domaću marmeladu od šljiva. Za pripremu ovog recepta potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 2 kilograma šljiva,
- 200 grama šećera za želatiniziranje,
- 200 grama kristal šećera.
Postupak pripreme:
- Šljive najprije dobro operite, odstranite koštice, isjeckajte i stavite u lonac.
- Potom u lonac dodajte oba šećera i miješajte sve dok šljive ne puste sok.
- Šljive je potrebno kuhati oko sat i pol, sve dok ne omekšaju.
- Nakon što su šljive skuhane potrebno ih je skinuti s vatre i izmiksati u jednoličnu smjesu, a nakon toga ponovno staviti na vatru i kuhati još barem pola sata.
- Što duže budete kuhali šljive, to će smjesa biti gušća i tamnija.
- Prije sipanja pekmeza, teglice operite i grijte u pećnici pet minuta na 70 C.
- Marmeladu je potrebno sipati u još tople teglice, potom zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Brzi pekmez od šljiva
Ovaj recept smo pripremili za sve one koji su konstantno u žurbi. Sada više nemate opravdanje za kupovni pekmez. Uskočite u avanturu i pripremite domaći brzi pekmez od šljiva za svoju obitelj.
Za pripremu brzog pekmeza od šljiva potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 1 žličica mljevenog klinčića,
- 250 ml vode,
- 750 grama šećera,
- 3 kilograma šljiva (bez koštica).
Postupak pripreme:
- U veliku posudu poredajte šljive (prerezane na pola), a postom uspite vodu.
- Pećnicu zagrijte na 200 C. Šljive u pećnici ostavite oko sat i pol, te redovno kontrolirajte stanje.
- Nakon što su šljive omekšale, posudu izvadite iz pećnice i dodajte šećer i klinčić, sve dobro promiješajte i vratite natrag u pećnicu na pola sata.
- Prije skladištenja pekmeza ne zaboravite teglice zagrijati na 70 C.
Pekmez od šljiva s vinskim octom
Za pripremu pekmeza s vinskim octom potrebni su vam sljedeći sastojci:
- pola decilitra ruma,
- malo cimeta,
- 1 prutić vanilije,
- 1.5 kilogram šećera,
- 1,5 decilitar vinskog octa,
- 4 kilograma zrelih šljiva.
Postupak pripreme:
- Očišćene i oprane šljive potrebno je samljeti, a potom preliti vinskim octom i kuhati oko pola sata.
- Potom dodati šećer, vaniliju i cimet te kuhati uz miješanje sve dok se smjesa ne zgusne (otprilike 2-3 sata).
- Pekmez je potrebno preliti rumom i dobro promiješati.
- Vrući pekmez se lijeva u prethodno zagrijane, suhe i sterilizirane staklenke.
Džem od šljiva i jabuka
Za džem od šljiva i jabuka potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 2 vrećice vanilija šećera,
- 30 dag kristal šećera,
- 4 kg očišćenih šljiva,
- 2 kg očišćenih jabuka.
Postupak pripreme:
- Šljive najprije operite, izvadite koštice i stavite u prikladnu posudu u pećnicu na 200 C.
- Očistite jabuke, dio izribajte, a dio narežite na tanke listiće. Dok ribate jabuke dodajte i dio šećera.
- Jabuke potom skuhajte ali ne do kraja, potom ih dodajte u posudu sa šljivama i nastavite peći u pećnici do željene gustoće.
- Dodajte šećer, promiješajte i nastavite peći. Potom dodajte vaniliju i kratko pecite.
- Džem sipajte u prethodno zagrijane staklenke.
Čuvanje pekmeza
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakuum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Koju od ovih varijanti vi najviše volite? 🙂
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
Izvori:
- Nadaa (2011) Džem od šljiva 100% prirodno. Coolinarika.
- Džem od šljiva (2018) Podravka. Coolinarika.
- Grupa autora (2010) Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite. doi: 10.1016/j.appet.2010.03.009.
- Elliott, B. (2017) 7 Health Benefits of Plums and Prunes. Healthline.