Patlidžan u pećnici – zapečeni patlidžani i mladi krumpirići
- 2 komentara
- 3 min čitanja

Patlidžani ( lat. Solanum melongena) pripada porodici povrća kojoj pripadaju i rajčice, krumpiri i paprike. Povrće je to zanimljive teksture i okusa, a meni izrazito drago jer kroz razne načine pripreme i u raznim kombinacijama pruža mnogo bogatih i različitih okusa.
Njegova zemlja porijekla je Indija, a danas se uzgaja svuda po svijetu i postoje mnoge sorte koje se razlikuju neznatno po okusu i gorčini, a vidljivije po obliku i boji koja može biti od nježne blijedo žuto-bijele, lavanda boje, zelene boje žada, narančaste i tamno ljubičaste kakvog i najčešće viđamo ovdje.
U patlidžanu se nalazi više od dvanaest različitih fitonutrijenata poput fenolnih kiselina, klorogenska kiselina, ferulna, galna, hidroksibenzojeva i protokatehinska kiselina, a sve one nam pružaju antioksidativnu podršku. Bogat je izvor prehrambenih vlakana, bakra, vitamina B1, B6, B3, mangana, kalija , beta karotena i vitamina K.
Preporučljivo ga je ne guliti, osim ako je zbog skladištenja obložen voskom, a ako želite smanjiti gorčinu nakon rezanja poškropite ga sokom od limuna i lagano posolite. Najbolje je koristiti krupnu sol jer ju kasnije možete isprati da patlidžan ne bude previše slan, a i ako svjesno pazite na unos natrija. Drugi način, ako u potpunosti želite izbjeći soljenje je da ga potopite u vodu na 15-ak minuta.
Iako ovo nije prvi puta da sam ga sadila u svom vrtu, definitivno je prvi puta da mi je tako obilato rodilo plodovima. Obično mi se događalo da već u prvoj fazi dok je još biljka mlada ju kojekakvi puževi i insekti pojedu i često mi je urod bio ili nikakav ili slabašan.

S užitkom vam u današnjem receptu donosim kako ga pripremiti zapečenog u pećnici, a kao prilog ja sam se odlučila iskoristiti najmanje krumpiriće koje imam i koje najviše volim skuhati u kori zatim ih lagano zgnječiti vilicom, začiniti i peći u ovom slučaju zajedno s patlidžanima i raznim aromatičnim travama.

Za bogati obrok za dvoje trebat će vam:
- 2 patlidžana,
- 4 režnja češnjaka,
- 2 lista lovora,
- 200 ml zobenog ili nekog drugog biljnog vrhnja za kuhanje,
- 100 g topljivog veganskog sira ( ja sam koristila vegansku mozzarellu i cheddar, pola/pola),
- 2 žlice prehrambenog kvasca,
- 1 limun, sok,
- maslinovo ulje,
- prstohvat krupne soli.
Za hladnu salatu kao dodatak patlidžanima:
- mini rajčice, krastavac, ljutika ili ljubičasti luk, svježa feferon paprika, cvjetača, crna soja (namočena preko noći ili barem 7 sati prije pripreme) i vlasac,
- balzamični ocat u tekućem ili reduciranom izdanju, sol, papar, maslinovo ulje.
- rikola.
Prilog po želji:
- maleni, neoguljeni krumpiri,
- grančica ružmarina,
- mažuran,
- sol,
- maslinovo ulje.
Priprema:
- Patlidžane operite, prerežite uzduž te po mesnatom dijelu bez kore nakapajte limunov sok te posolite krupnom solju. Ostavite ga da ispusti višak vode i gorčine. Takav može stajati i do sat vremena, a ja sam svoje ostavila 20-ak minuta jer su plodovi svježe ubrani i tvrdi i gorčinu jedva da sam osjetila grickajući čak sirovog.
- Ako želite kao prilog pripremiti krumpiriće, dobro ih operite te stavite kuhati u posoljenu vodu.
- Crnu soju i cvjetaču je potrebno skuhati, a predlažem da dok se soja kuha u vodi iznad stavite cjediljku ili posudu za kuhanje na pari te kratko parite komadiće cvjetače. Njoj je potrebno zaista kratko da omekšaju, a da zadrži hrskavu teksturu, dok će soji trebati oko sat vremena.
- Patlidžane je prije samog pečenja potrebno izrezati po mesnatoj površini u obliku rombića, a u procjepe zabodite malene kriškice češnjaka i komadiće listova lovora i položite u pleh za pečenje te obilato zalijte maslinovim uljem.

- Ako ste odlučili pripremati krumpir, on je sad već kuhan te ga ocijedite, rasporedite okolo patlidžana u plehu, lagano zgnječite vilicom te začinite solju, ružmarinom, mažuranom i maslinovim uljem.
- Sve zajedno stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C, a nakon 10-ak minuta patlidžane okrenite na način da dio koji je neoguljen bude gore, a dio s špikovanim češnjakom i lovorom prema dolje. Nakon 15-ak minuta opet okrenite patlidžan i preko njega prelijte umak od zobenog vrhnja u koje ste umiješali prehrambeni kvasac i naribani veganski sir. Ostavite da se kratko zapeče u pećnici cca 5 minuta ili dok ne budete sigurni da je patlidžan pečen.
- Hladna salata koju sam ja servirala preko zapečenih patlidžana priprema se vrlo jednostavno, poput bilo koje salate. Crnu soju koja se do završetka pečenja patlidžana i krumpirića već skuhala, ocijedite i dodajte u narezane rajčice, krastavce, feferon paprike, ljutiku i cvjetaču kuhanu na pari. Začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom, solju i paprom te svježim nasjeckanim vlascem.
- Tijekom serviranja možete na tanjur rasporediti opranu rikolu, krumpiriće te zapečeni patlidžan po kojem rasporedite hladnu salatu.

Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.