Patlidžan u pećnici – zapečeni patlidžani i mladi krumpirići
- 2 komentara
- 3 min čitanja
Patlidžani ( lat. Solanum melongena) pripada porodici povrća kojoj pripadaju i rajčice, krumpiri i paprike. Povrće je to zanimljive teksture i okusa, a meni izrazito drago jer kroz razne načine pripreme i u raznim kombinacijama pruža mnogo bogatih i različitih okusa.
Njegova zemlja porijekla je Indija, a danas se uzgaja svuda po svijetu i postoje mnoge sorte koje se razlikuju neznatno po okusu i gorčini, a vidljivije po obliku i boji koja može biti od nježne blijedo žuto-bijele, lavanda boje, zelene boje žada, narančaste i tamno ljubičaste kakvog i najčešće viđamo ovdje.
U patlidžanu se nalazi više od dvanaest različitih fitonutrijenata poput fenolnih kiselina, klorogenska kiselina, ferulna, galna, hidroksibenzojeva i protokatehinska kiselina, a sve one nam pružaju antioksidativnu podršku. Bogat je izvor prehrambenih vlakana, bakra, vitamina B1, B6, B3, mangana, kalija , beta karotena i vitamina K.
Preporučljivo ga je ne guliti, osim ako je zbog skladištenja obložen voskom, a ako želite smanjiti gorčinu nakon rezanja poškropite ga sokom od limuna i lagano posolite. Najbolje je koristiti krupnu sol jer ju kasnije možete isprati da patlidžan ne bude previše slan, a i ako svjesno pazite na unos natrija. Drugi način, ako u potpunosti želite izbjeći soljenje je da ga potopite u vodu na 15-ak minuta.
Iako ovo nije prvi puta da sam ga sadila u svom vrtu, definitivno je prvi puta da mi je tako obilato rodilo plodovima. Obično mi se događalo da već u prvoj fazi dok je još biljka mlada ju kojekakvi puževi i insekti pojedu i često mi je urod bio ili nikakav ili slabašan.
S užitkom vam u današnjem receptu donosim kako ga pripremiti zapečenog u pećnici, a kao prilog ja sam se odlučila iskoristiti najmanje krumpiriće koje imam i koje najviše volim skuhati u kori zatim ih lagano zgnječiti vilicom, začiniti i peći u ovom slučaju zajedno s patlidžanima i raznim aromatičnim travama.
Za bogati obrok za dvoje trebat će vam:
- 2 patlidžana,
- 4 režnja češnjaka,
- 2 lista lovora,
- 200 ml zobenog ili nekog drugog biljnog vrhnja za kuhanje,
- 100 g topljivog veganskog sira ( ja sam koristila vegansku mozzarellu i cheddar, pola/pola),
- 2 žlice prehrambenog kvasca,
- 1 limun, sok,
- maslinovo ulje,
- prstohvat krupne soli.
Za hladnu salatu kao dodatak patlidžanima:
- mini rajčice, krastavac, ljutika ili ljubičasti luk, svježa feferon paprika, cvjetača, crna soja (namočena preko noći ili barem 7 sati prije pripreme) i vlasac,
- balzamični ocat u tekućem ili reduciranom izdanju, sol, papar, maslinovo ulje.
- rikola.
Prilog po želji:
- maleni, neoguljeni krumpiri,
- grančica ružmarina,
- mažuran,
- sol,
- maslinovo ulje.
Priprema:
- Patlidžane operite, prerežite uzduž te po mesnatom dijelu bez kore nakapajte limunov sok te posolite krupnom solju. Ostavite ga da ispusti višak vode i gorčine. Takav može stajati i do sat vremena, a ja sam svoje ostavila 20-ak minuta jer su plodovi svježe ubrani i tvrdi i gorčinu jedva da sam osjetila grickajući čak sirovog.
- Ako želite kao prilog pripremiti krumpiriće, dobro ih operite te stavite kuhati u posoljenu vodu.
- Crnu soju i cvjetaču je potrebno skuhati, a predlažem da dok se soja kuha u vodi iznad stavite cjediljku ili posudu za kuhanje na pari te kratko parite komadiće cvjetače. Njoj je potrebno zaista kratko da omekšaju, a da zadrži hrskavu teksturu, dok će soji trebati oko sat vremena.
- Patlidžane je prije samog pečenja potrebno izrezati po mesnatoj površini u obliku rombića, a u procjepe zabodite malene kriškice češnjaka i komadiće listova lovora i položite u pleh za pečenje te obilato zalijte maslinovim uljem.
- Ako ste odlučili pripremati krumpir, on je sad već kuhan te ga ocijedite, rasporedite okolo patlidžana u plehu, lagano zgnječite vilicom te začinite solju, ružmarinom, mažuranom i maslinovim uljem.
- Sve zajedno stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C, a nakon 10-ak minuta patlidžane okrenite na način da dio koji je neoguljen bude gore, a dio s špikovanim češnjakom i lovorom prema dolje. Nakon 15-ak minuta opet okrenite patlidžan i preko njega prelijte umak od zobenog vrhnja u koje ste umiješali prehrambeni kvasac i naribani veganski sir. Ostavite da se kratko zapeče u pećnici cca 5 minuta ili dok ne budete sigurni da je patlidžan pečen.
- Hladna salata koju sam ja servirala preko zapečenih patlidžana priprema se vrlo jednostavno, poput bilo koje salate. Crnu soju koja se do završetka pečenja patlidžana i krumpirića već skuhala, ocijedite i dodajte u narezane rajčice, krastavce, feferon paprike, ljutiku i cvjetaču kuhanu na pari. Začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom, solju i paprom te svježim nasjeckanim vlascem.
- Tijekom serviranja možete na tanjur rasporediti opranu rikolu, krumpiriće te zapečeni patlidžan po kojem rasporedite hladnu salatu.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja