Kolač s makom i pudingom
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kolač od maka i pudinga tradicionalno sadrži puno bjelanjaka kako bi se dobila lagana i makom obogaćena kora, ali identičnu teksturu i okus možete postići ako koristite aquafabu.
Aquafaba je voda u kojoj se kuhaju mahunarke, a najčešće se koristi ona od slanutka jer je njezin okus, baš kao i miris neutralan. Zaslužni za njezino otkrivanje 2014. godine i popularizaciju su Joël Roessel te Goose Wohlt koji je toj tekućini i nadjenuo ime aquafaba povezujući latinske riječi za vodu i grahorice, aqua + faba.
Aquafaba je u posljednjih nekoliko godina postala jako popularna u veganskoj kuhinji jer može savršeno replicirati bjelanjke u receptima. Njezina upotreba je mnogobrojna i još uvijek se otkriva, a neki od najčešćih recepata koji sadrže aquafabu su oni za izradu majoneze, Pavlove torte, meringue, mousseova, macaronsa, koktela u kojima se inače koriste bjelanjci, pljeskavica od povrća u kojem se koristi kao vezivno sredstvo te u svim biskvitima u kojima želite mekaniju i prozračniju teksturu.
Upravo za takvu vrstu biskvita ćemo je koristiti u ovom receptu za kolač od maka i pudinga u veganskoj verziji.
Sastojci (za kalup veličine 28 x 23 cm)
Biskvit:
- 400 ml aquafabe (ocijeđena voda iz konzerve slanutka od 800 g),
- 2 žličice soli,
- 2 žličice jabučnog octa,
- 24 žlice šećera,
- 12 žlica pšeničnog glatkog brašna,
- 24 žlice sjemenki maka.
Fil od pudinga:
- 120 g praška za puding od vanilije,
- 6 žlica šećera,
- 900 ml mlijeka od soje s okusom vanilije,
Završni sloj:
- 40 g praška za puding od vanilije,
- 300 ml mlijeka od soje s okusom vanilije,
- 1 žlica šećera,
- 100 ml veganskog vrhnja za šlag,
- 2 žlice sjemenki maka.
Priprema
- U aquafabu dodajte sol i jabučni ocat te najvećom brzinom na mikseru miješajte dok se ne stvori čvrst snijeg. Sugeriram da aquafabu prije nego što je krenete miksati držite u frižideru barem 20-ak minuta jer kad je dobro rashlađena puno se brže i čvršće formira u snijeg.
- Kad se formirao čvrst snijeg postepeno dodajte šećer te dalje miksajte najvećom brzinom dok ne dobijete glatku i pomalo sedefastu teksturu.
- Odložite mikser potom dodajte brašno i mak, malo po malo i umiješajte laganim potezima pjenjačom.
- Potreba su vam tri tanka biskvita tako da smjesu raspodijelite na tri jednaka dijela i pecite jedno nakon drugog na način da kalup za pečenje obavezno obložite papirom za pečenje, rasprostranite po njemu prvu trećinu smjese u tanak sloj i pecite 25 do 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 160°C. Za to vrijeme ostatak smjese držite u hladnjaku.
- Nakon što se prvi sloj ispekao, izvadite zajedno s papirom za pečenje i ostavite da se dobro ohladi bez da skidate papir s biskvita. Obložite ponovno kalup papirom za pečenje i ispecite drugu trećinu na isti način i na kraju treću. Tek kad se biskvit dobro ohladio preokrenite ga i pažljivo lagano skidajte papir za pečenje. Biskvit će se zbog količine šećera lagano prilijepiti uz papir, zato pažljivo skidajte, bez žurbe.
- Tek kad su sva tri biskvita dobro ohlađena i kad je papir za pečenje skinut krenite na izradu fila od pudinga na način da sveukupnu količinu sastojaka za fil podijelite na dva jednaka dijela i kuhate jedan po jedan. Kada biste skuhali sve odjednom puding bi se prebrzo stegnuo i ne biste ga stigli rasporediti i poslagati kore biskvita na vrijeme.
- U kalup u kojem ste pekli biskvit stavite na dno prvi sloj biskvita i na njega rasprostranite prvu polovicu pudinga. Prekrijte drugim slojem biskvita i nakon toga skuhajte drugu polovicu pudinga koju odmah nakon što je gotov ulijte na biskvit i ravnomjerno rasporedite. Prekrijte trećom korom biskvita i odložite u hladnjak dok izradite kremu za završni sloj kolača.
- Završni sloj kolača – kremu za ukrašavanje izradite na način da skuhate puding od vanilije i kad je napola ohlađen u njega mikserom umiješajte prethodno istučeno vrhnje za šlag. Koristite mikser tako da se puding i šlag dobro sjedine, a na kraju umiješajte 2 žlice maka.
- Na ohlađeni kolač rasporedite kremu po vašoj želji, koristeći vrećicu za dekoriranje torti i kolača.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja