Je li spavanje u odvojenim sobama znak propasti ili spasa?

spavanje

Kada čujemo da parovi spavaju u odvojenim sobama automatski pomislimo kako je njihova veza u problemima. Ako parovi spavaju zajedno, mislimo da samim time ima i vođenja ljubavi stoga spavanje u odvojenim prostorijama mora značiti da je seksualni život ispario, a razvod je najvjerojatnije na pomolu. Međutim, iako činjenica da jedan od partnera spava na kauču ili u sobi za goste može značiti da se par ne slaže najbolje to ne mora uvijek biti slučaj.

Sve je popularniji neobičan novi trend kada parovi koji su intimni i imaju aktivan seksualni život namjerno odlučuju spavati odvojeno i to zbog potpuno drugačijeg razloga – žele se naspavati! Prema jednom istraživanju čak je 26% Amerikanaca izjavilo kako se najbolje naspavaju kada spavaju sami.

Par u krevetu
Foto: Unsplash

Zašto parovi najčešće spavaju odvojeno?

Pogledajte kojih je 6 najčešćih razloga zbog kojih parovi zapravo spavaju odvojeno.

  1. Jedan od partnera voli zaspati uz TV dok drugi partner ne može spavati s upaljenim ekranom u sobi.
  2. Jedan od partnera teško diše ili hrče za vrijeme spavanja, zbog čega druga osoba često ostaje budna do sitnih noćnih sati.
  3. Par ima potpuno različit raspored i/ili preferiraju odlaziti na spavanje u različito doba. Npr. neki glazbenici možda vole vježbati sviranje kasno navečer dok njihovi partneri ustaju za posao u 6 sati ujutro i vole ranije odlaziti na spavanje.
  4. Jedan od partnera voli spavati u hladnoj prostoriji s otvorenim prozorima, dok druga osoba bolje spava u toploj prostoriji.
  5. Izbor madraca može predstavljati veliki problem. Jedan od partnera može preferirati mekani madrac dok drugi mora spavati na tvrdom madracu zbog problema s leđima. Problem može nastati i oko same veličine madraca.
  6. Jedan od partnera može imati problema s nesanicom zbog čega će poželjeti malo čitati prije spavanja, a to će smetati drugom partneru u pokušaju spavanja. Ovo se posebno odnosi na starije parove.

Ako se parovi ne pozabave ovim (potencijalnim) problemima sa spavanjem može doći do ljutnje i u konačnici prepirke. Ako, s druge strane, pronađu zajedničko rješenje parovi zapravo mogu poboljšati seksualni život. Uvijek se možemo malo ušuljati u tuđi krevet prije spavanja (ili nakon buđenja), ali treba imati na umu i da je naspavanost prije stresnog radnog dana jednako važna kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu