Feng shui pravila za uređenje doma punog pozitivne energije

Feng shui pravila za uređenje doma

Feng shui, drevna kineska praksa, usmjerena je na stvaranje harmonije i ravnoteže u životnim prostorima. Pridržavajući se feng shui načela, svoj dom možete pretvoriti u utočište pozitivne energije i mira.

Evo koja su feng shui pravila za uređenje doma.

Razumijevanje feng shuija

Feng shui, što znači “vjetar” i “voda”, ukorijenjen je u taoističkom vjerovanju da je sve međusobno povezano i da okoliš značajno utječe na naše živote. Cilj je urediti svoju okolinu tako da omogući slobodan protok chi (energije) i postigne ravnotežu između yina (pasivne energije) i yanga (aktivne energije).

Ključna feng shui načela

Prije nego što se upustite u konkretne savjete za uređenje, bitno je shvatiti temeljna načela feng shuija:

 • chi energija – životna sila koja teče kroz sva živa bića; dobar feng shui ima za cilj olakšati nesmetan protok chija u vašem domu
 • yin i yang – balansiranje ove dvije komplementarne sile je ključno; yin predstavlja mekoću, smirenost i opuštenost, dok yang simbolizira vedrinu, aktivnost i pokret
 • pet elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda; svaki element ima jedinstvene karakteristike i igra ulogu u postizanju harmonije.

Feng shui pravila za uređenje doma

Slijedite ova feng shui pravila za uređenje doma.

1. Čist prostor

Nered remeti protok chija, što uzrokuje stagnaciju i stres. Započnite raspremanjem svojeg doma. Držite samo predmete koji služe svrsi ili donose radost. Koristite rješenja za pohranjivanje za održavanje čistog, organiziranog okoliša.

Ulaz omogućuje chiju da uđe u vaš dom
FOTO: Shutterstock

2. Ulazi i vrata

Ulaz omogućuje chiju da uđe u vaš dom. Osigurajte da su vaša ulazna vrata čista, ugodna i bez prepreka. Iznutra se vrata trebaju otvarati glatko bez škripanja, što simbolizira nesmetan protok mogućnosti.

3. Raspored dnevne sobe

Dnevni boravak trebao bi biti živahan i privlačan prostor. Rasporedite namještaj kako biste olakšali razgovor i kretanje. Izbjegavajte postavljati sofe leđima okrenutim prema ulazu jer to stvara osjećaj ranjivosti.

Uključite svih pet elemenata kroz boju, oblike i materijale, kako biste postigli ravnotežu.

4. Spavaća soba kao utočište

Spavaća soba je mjesto odmora i pomlađivanja. Postavite krevet uz čvrsti zid, dijagonalno nasuprot vratima, ali ne u ravnini s njima. Koristite umirujuće boje poput nježno plave, zelene i neutralne. Uklonite elektroničke uređaje i ogledala koja reflektiraju krevet jer mogu poremetiti san.

5. Organizirana kuhinja

Kuhinja predstavlja hranu i bogatstvo. Držite je čistom i organiziranom, s oštrim predmetima pohranjenim izvan vidokruga. Štednjak, sudoper i hladnjak trebali bi tvoriti trokut, simbolizirajući skladnu interakciju elemenata vatre, vode i metala.

6. Elementi za uravnoteženje

Promišljeno uključite pet elemenata u svoj dom:

 • drvo – dodajte biljke, drveni namještaj ili zelene i smeđe tonove
 • vatra – koristite svijeće, rasvjetu ili crvene i narančaste nijanse
 • zemlja – uključite keramiku, kamenje ili žute i bež nijanse
 • metal – integrirajte metalne predmete, skulpture ili bijele i sive boje
 • voda – uvedite fontane, akvarije ili plave i crne tonove.

7. Korištenje ogledala

Ogledala mogu pojačati energiju i svjetlost, ali ih treba postaviti strateški. Izbjegavajte ogledala okrenuta prema ulaznim vratima, jer mogu odbiti chi iz kuće. Koristite ogledala za proširenje prostora i odražavanje prekrasnih pogleda, što pojačava energiju sobe.

prirodno svjetlo i zrak u domu
FOTO: Shutterstock

8. Prirodno svjetlo i zrak

Osigurajte dovoljno prirodnog svjetla i protok svježeg zraka u cijelom domu. Koristite prozirne zavjese kako biste omogućili sunčevu svjetlost i redovito otvarajte prozore kako biste udahnuli svjež zrak.

Svjetlost simbolizira yang energiju, donosi živost i pozitivnost.

9. Osobni detalji

Osobni predmeti koji čuvaju pozitivna sjećanja i osjećaje poboljšavaju protok chija. Izložite obiteljske fotografije, suvenire s putovanja i značajna umjetnička djela kako biste stvorili prostor ispunjen pozitivnom energijom.

10. Pažljiv izbor boja

Boje utječu na raspoloženje i energiju. Koristite ih namjerno kako biste stvorili željenu atmosferu:

 • crvena – potiče strast i energiju
 • plava – potiče smirenost i spokoj
 • zelena – potiče rast i obnovu
 • žuta – pojačava vedrinu i kreativnost
 • bijela – predstavlja čistoću i jasnoću.

Ako slijedite feng shui pravila za uređenje doma, možete stvoriti skladno i uravnoteženo okruženje koje potiče pozitivnu energiju i dobrobit. Zapamtite, feng shui je stvaranje prostora koji vam odgovara. Vjerujte svojim instinktima i uživajte u procesu pretvaranja svojeg doma u utočište mira i blagostanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Brooks, A. i Pelchen, L. (2024). 10 Feng Shui Rules To Live By For A Calm, Restorative Space. Forbes.
 2. Cho, A. i Khare, S. (2024). The Ultimate List of Feng Shui Rules That Will Keep Your Entire Home BalancedThe Spruce.
 3. Seguin, S. (2022). THE ULTIMATE LIST OF FENG SHUI DOS AND DON’TS. QC Design School.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu