Međunarodni dan djevojčica: Znate li tko je Malala Yousafzai? Evo zašto je ovaj dan važan i kakav doprinos svatko od nas može dati

Međunarodni dan djevojčica

Proglašenjem Ujedinjenih naroda 11. listopada obilježava se Međunarodni dan djevojčica, s ciljem ukazivanja na nejednakosti s kojima se djevojčice diljem svijeta susreću. Djevojčice diljem svijeta suočene su s rodnom diskriminacijom na različitim razinama, a obilježavanjem ovog dana nastoji se podići svijest o tome i doprinijeti smanjenju nejednakosti. U nastavku ćete saznati više o važnosti obilježavanja ovog dana i načinima na koje možete doprinijeti smanjenju rodne diskriminacije.

Što se obilježava Međunarodnim danom djevojčica?

Međunarodnim danom djevojčica nastoji se povećati svijest o nejednakostima s kojima se djevojčice diljem svijeta susreću temeljem svojeg roda. Nejednakosti s kojima se djevojčice susreću uključuju područja poput:

  • pristupa obrazovanju
  • pristupa zakonskim pravima
  • zaštite od diskriminacije i nasilja
  • prisilnih dječjih brakova
  • pristupa zdravstvenoj zaštiti i prehrani.

Cilj ovog dana je podizanje svijesti o problemima s kojima se djevojčice susreću temeljem svojeg roda, ali i poticanje na rješavanje tih problema, smanjenje diskriminacije i omogućavanje djevojčicama da žive bolji život i ispune svoj puni potencijal.

Malala Yousafzai
FOTO: Guliver image

Osoba koja se često spominje u kontekstu smanjenja rodne diskriminacije i omogućavanja jednakog pristupa obrazovanju za djevojčice je Malala Yousafzai – najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine. Godine 2012., kada je imala samo 15 godina, Malalu su u Pakistanu Talibani pokušali ubiti zbog njezinog aktivizma, pucajući joj u glavu. Zahvaljujući hitnoj intervenciji Malala je preživjela. Osim što je aktivistkinja za ljudska prava i obrazovanje djevojčica, Malala je i simbol za diskriminaciju s kojom se žene, tj. djevojčice od rane dobi suočavaju.

Više o Malali i njezinom radu na smanjenju diskriminacije djevojčica i žena u obrazovanju možete saznati u videu u nastavku:

Važnost Međunarodnog dana djevojčica

Žene su tijekom povijesti bile suočene s brojnim diskriminacijama – nemogućnost pohađanja obrazovanja, glasovanja i rada samo su neka od područja u kojima su žene povijesno (a u nekim zemljama još uvijek) bile diskriminirane. Zahvaljujući pokretima za rodnu ravnopravnost, ove nejednakosti su se donekle smanjile.

Međutim, u većini zemalja, u većem ili manjem omjeru, diskriminacija i nejednakosti temeljene na rodu i dalje su itekako prisutne. Manjak zastupljenosti žena u političkim procesima i na rukovodećim pozicijama, ignoriranje nasilja nad ženama, diskriminacija s kojom se suočavaju žene na tradicionalno “muškim” poslovima samo su neki od problema na kojima još uvijek moramo raditi.

Ipak, zahvaljujući pokretima za rodnu ravnopravnost, došli smo daleko. Upravo iz tog razloga Međunarodni dan djevojčica predstavlja važan korak za smanjenje još uvijek prisutne rodne diskriminacije s kojom se djevojčice suočavaju.

Iako je borba protiv rodne diskriminacije važna za sve uzraste, ona je posebno važna za djevojčice. Suočavanje s rodnom diskriminacijom tijekom formativnih godina može imati izrazito negativne posljedice za djevojčice. Osim što im zatvara mogućnosti, suočavanje s rodnom diskriminacijom u tako mladoj dobi podržava daljnje održavanje te diskriminacije. Na nama je da omogućimo djevojčicama da imaju jednake mogućnosti i da nisu zakinute temeljem svojeg roda. Ne možemo očekivati smanjenje rodne diskriminacije za žene ako ona počinje već od malih nogu.

Na nama je da omogućimo djevojčicama da imaju jednake mogućnosti i da nisu zakinute temeljem svojeg roda
FOTO: Shutterstock

Nejednakost djevojčica nije problem samo zemalja trećeg svijeta. Iako su problemi u tim zemljama većih i ozbiljnijih razmjera (kao što su prisilni dječji brakovi i pristup obrazovanju), ne znači da je problem rodne diskriminacije u drugim zemljama riješen. Primjerice, nemogućnost prakticiranja nogometa ili drugih tradicionalno “muških” sportova (bilo iz razloga što ne postoje klubovi ili iz razloga što bi naišle na ruganje i stereotipiziranje) predstavlja samo jedan od oblika rodne diskriminacije s kojima se djevojčice u Hrvatskoj suočavaju.

Isto tako, samo zato što određeni problem nije prisutan u zemlji u kojoj živite, ne znači da ne možete podržati pokret za djevojčice u drugim zemljama koje jesu suočene s ovim problemima. Prema podacima Ujedinjenih naroda gotovo 10 milijuna djevojčica u svijetu izloženo je riziku od prisilnog braka i iznimno je važno globalno pozivati pojedine vlade na odgovornost. Sve djevojčice su jednako vrijedne, neovisno o tome u kojoj se zemlji nalaze i zaslužuju jednaka prava.

Kako podržati Međunarodni dan djevojčica?

Diljem svijeta na ovaj dan organiziraju se događaji i aktivnosti kojima se podržava Međunarodni dan djevojčica. Događaji se financiraju od strane Ujedinjenih naroda ili nevladinih i lokalnih organizacija, a s ciljem osnaživanja djevojčica i osvještavanja o problemima.  

Kao i uvijek, najvažnije je krenuti od sebe te voditi vlastitim primjerom. Obilježavanje pojedinih poslova i aktivnosti “muškima” ili “ženskima” dovodi do diskriminacije i zatvara mogućnosti za osobe suprotnog roda koje se žele baviti tim aktivnostima. Stoga dajte djevojčicama do znanja da mogu biti što god žele – znanstvenice, pilotkinje, frizerke, nogometašice, vatrogaskinje, što god im srce poželi! Isto tako, dajte im do znanja da se mogu baviti bilo kojim aktivnostima, neovisno o tome što se smatra “rodno prikladnim”.

Dajte djevojčicama do znanja da mogu biti što god žele
FOTO: Shutterstock

Važno je naglasiti da imaju slobodu izbora, koji god on bio i neovisno o stereotipima koji postoje u društvu. Istodobno je važno učiti dječake prihvaćanju djevojčica u tradicionalno “muškim” aktivnostima i poslovima kao nečemu što je sasvim normalno (i obrnuto, prihvaćanje dječaka u tradicionalno “ženskim” aktivnostima i poslovima).

Dijelite priče, videozapise, knjige o ženama koje mogu biti uzori za djevojčice i koje doprinose promjenama u svijetu, kao što je Malala Yousafzai. Ne dopustite da ženski uspjesi i napori prolaze nezapaženo. Zapamtite da su sve djevojčice jednako vrijedne i trebaju imati jednaka prava na obrazovanje, zaštitu i život, neovisno o tome u kojoj se zemlji nalaze.

Zajedno možemo promijeniti svijest i postići to da djevojčice, a potom i žene u našem društvu i diljem svijeta imaju osnovna ljudska prava i jednake mogućnosti za ostvarenje života koji žele.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock/Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu