Kako napraviti limunadu kad vam život baci limune?

limunada-u-boci

Koliko god se mi trudili držati kormilo svog života u svojim rukama te kontrolirati situacije, stvari i ljude oko nas, neizbježno je da će nam se događati neplanirane stvari i situacije koje će nam zadavati poteškoće i testirati našu snagu.

U tim trenucima, važno je da nakon inicijalnog šoka radimo na sebi kako bismo se suočili s danom situacijom na što bolji način i iz nje izašli kao pobjednik. Ili, kako bi glasila stara narodna izreka:

“Kad ti život baci limune, napravi limunadu.”

S kakvom god se situacijom možda trenutno suočavate, uvijek imate izbor da promijenite način na koji ćete reagirati i da izvučete iz nje ono najbolje. Nije toliko važno što nam se događa koliko je važan naš fokus: hoćemo li na to gledati kao pasivna žrtva kojoj život zadaje udarce ili kao borac koji će ući u ring i početi se braniti, a možda čak i uzvratiti udarac.

Fokusirajte se na ono pozitivno

Izgubljeni posao možemo vidjeti kao tragediju, ali istovremeno i kao priliku da potražimo novi posao koji će nas možda više ispunjavati ili biti bolje plaćen ili kao motivaciju da konačno skupimo hrabrosti i počnemo raditi za sebe. Ova situacija naučila nas je koliko smo financijski ovisni o nekom poslodavcu i kako nam je budućnost neizvjesna te smo odlučili da nikada nećemo živjeti u strahu da ćemo jednoga dana biti otpušteni.

Emocije
Foto: Unsplash

Prekid ljubavne veze, otkaz na poslu, odustajanje od nekog cilja kojeg nismo uspjeli postići ili narušeno zdravlje možemo vidjeti kao najgoru stvar koja nam se dogodila, no također i kao najbolju stvar koja nam se dogodila, ako se fokusiramo na to da nam ova situacija može biti prilika za novi početak, okretanje novog lista u životu, životne promjene i rad na sebi.

Ljudi rijetko imaju naviku da se mijenjaju ili da mijenjaju bilo što u svom životu i radije održavaju status quo. No, teške životne nevolje mogu nas natjerati da napravimo radikalne promjene u životu, bilo da moramo usvojiti zdraviji životni stil ili da nas učinjena greška toliko zaboli da sebi obećamo više nikada nećemo proći kroz tu bol i promijenimo svoje ponašanje/posao/profesiju…

Nije sve tako crno (niti bijelo)

Kineski simbol YIN-JANG oslikava polaritet i dualnost te nam poručuje kako u svakom dobru ima zrno lošeg, a u svakom lošem ima zrno dobroga. Kad god se suočavamo s teškom situacijom u životu, trebamo se prisjetiti one bijele točkice, zrna dobroga koje se u toj situaciji nalazi i potruditi se da iz nje nešto naučimo i da se mijenjamo na bolje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako napraviti limunadu kad vam život baci limune?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.