Kako napraviti limunadu kad vam život baci limune?

limunada-u-boci

Koliko god se mi trudili držati kormilo svog života u svojim rukama te kontrolirati situacije, stvari i ljude oko nas, neizbježno je da će nam se događati neplanirane stvari i situacije koje će nam zadavati poteškoće i testirati našu snagu.

U tim trenucima, važno je da nakon inicijalnog šoka radimo na sebi kako bismo se suočili s danom situacijom na što bolji način i iz nje izašli kao pobjednik. Ili, kako bi glasila stara narodna izreka:

“Kad ti život baci limune, napravi limunadu.”

S kakvom god se situacijom možda trenutno suočavate, uvijek imate izbor da promijenite način na koji ćete reagirati i da izvučete iz nje ono najbolje. Nije toliko važno što nam se događa koliko je važan naš fokus: hoćemo li na to gledati kao pasivna žrtva kojoj život zadaje udarce ili kao borac koji će ući u ring i početi se braniti, a možda čak i uzvratiti udarac.

Fokusirajte se na ono pozitivno

Izgubljeni posao možemo vidjeti kao tragediju, ali istovremeno i kao priliku da potražimo novi posao koji će nas možda više ispunjavati ili biti bolje plaćen ili kao motivaciju da konačno skupimo hrabrosti i počnemo raditi za sebe. Ova situacija naučila nas je koliko smo financijski ovisni o nekom poslodavcu i kako nam je budućnost neizvjesna te smo odlučili da nikada nećemo živjeti u strahu da ćemo jednoga dana biti otpušteni.

Emocije
Foto: Unsplash

Prekid ljubavne veze, otkaz na poslu, odustajanje od nekog cilja kojeg nismo uspjeli postići ili narušeno zdravlje možemo vidjeti kao najgoru stvar koja nam se dogodila, no također i kao najbolju stvar koja nam se dogodila, ako se fokusiramo na to da nam ova situacija može biti prilika za novi početak, okretanje novog lista u životu, životne promjene i rad na sebi.

Ljudi rijetko imaju naviku da se mijenjaju ili da mijenjaju bilo što u svom životu i radije održavaju status quo. No, teške životne nevolje mogu nas natjerati da napravimo radikalne promjene u životu, bilo da moramo usvojiti zdraviji životni stil ili da nas učinjena greška toliko zaboli da sebi obećamo više nikada nećemo proći kroz tu bol i promijenimo svoje ponašanje/posao/profesiju…

Nije sve tako crno (niti bijelo)

Kineski simbol YIN-JANG oslikava polaritet i dualnost te nam poručuje kako u svakom dobru ima zrno lošeg, a u svakom lošem ima zrno dobroga. Kad god se suočavamo s teškom situacijom u životu, trebamo se prisjetiti one bijele točkice, zrna dobroga koje se u toj situaciji nalazi i potruditi se da iz nje nešto naučimo i da se mijenjamo na bolje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu