Ovaj TikTok trend ima više od 300 milijuna pregleda, a mogao bi uplašiti ili zbuniti vašeg ljubimca! Donosimo komentar stručnjakinje

TikTok trend laj na svojeg psa

Mnogi od nas su u nekom trenutku razigrano zalajali na svoje pseće prijatelje kako bi izazvali njihove reakcije. Međutim, nedavni TikTok trend “laj na svojeg psa” izazvao je zabrinutost i potaknuo raspravu o tome kako bi to moglo utjecati na naše krznene prijatelje.

Iako se reakcija svakog psa razlikuje, brojni videozapisi koji prikazuju ovaj trend, a koji su prošli mjesec prikupili više od 300 milijuna pregleda, prikazuju pse i njihov govor tijela koji ukazuje na strah ili čak agresiju, kao što je primijetila Jenna Stregowski, veterinarka i urednica portala Daily Paws.

Stregowski naglašava da bi sudjelovanje u ovom trendu kod psa moglo potaknuti strah i izbjegavanje svojih vlasnika. Stoga savjetuje da ne sudjelujete u tome i preporučuje alternativne aktivnosti povezivanja poput igre na otvorenom ili trljanja vašeg psa po trbuhu.

igra sa psom na otvorenom
FOTO: Shutterstock

Kako psi reagiraju na ljudsko lajanje na TikToku?

Većina TikTok videa unutar ovog trenda dijeli zajedničku temu – vlasnik sjedi ispred kamere pored svojeg psa i često su udaljeni samo nekoliko centimetara. Vlasnik ili sam laje ili pušta zvuk s TikToka u pozadini dok snima odgovor psa.

U nekim od najpopularnijih videa psi reagiraju razrogačenim očima, što Stregowski tumači kao znak agresije na temelju svojeg bogatog iskustva u medicini životinja. Drugi psi pokazuju nelagodu na različite načine, poput povlačenja u strahu ili iznenađenju, pljoštenja ušiju ili čak otkrivanja zuba i režanja. Iznenađujuće, čak i sporo mahanje repom može značiti strah, prema Stregowski.

Dok neki psi reagiraju razigrano lizanjem lica ljudi koji laju, Stregowski savjetuje oprez, objašnjavajući da bi to mogao biti način na koji pas pokušava smiriti osobu.

Pročitajte članak “Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli“.

Zašto psi laju i kako to kontrolirati?

Zbunjenost među psima u odgovoru na ljudske provokacije vjerojatno proizlazi iz činjenice da ti zvukovi nalikuju lajanju u znak upozorenja. Osim toga, psi reagiraju na ponašanje i govor tijela svojeg vlasnika. Dok neki psi to mogu smatrati bezopasnim ili dijelom igre, potencijalni rizici, poput prestrašivanja psa ili slučajnih ogrebotina ili ugriza, čine ga nepreporučljivim.

psi reagiraju na ponašanje i govor tijela svojeg vlasnika
FOTO: Shutterstock

Trebamo li uopće lajati na svojeg psa?

Mnogi su znatiželjni kako njihovi psi reagiraju na ljudsko lajanje, ali s obzirom na potencijal straha ili nelagode, malo je praktičnih razloga za to. Ako vas znatiželja tjera da testirate reakciju svojeg psa, učinite to iz daljine, a ne blizu njegovog lica. Upotrijebite znakove poput “sjedi” ili “ostani” da preusmjerite svako neželjeno ponašanje i nagradite ih poslasticama kada su poslušni. To treba činiti samo u kontekstu odnosa vlasnika i psa od povjerenja.

Ako odlučite ovo isprobati, najbolje je držati videozapise podalje od društvenih medija jer bi njihovo dijeljenje moglo potaknuti druge da to pokušaju sa svojim psima, što bi pak moglo dovesti do negativnih ishoda.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Ilustracija/TikTok

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu