Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa?

Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa

Ako ste ikada otvorili perilicu rublja i dočekao vas neugodan miris rublja nakon pranja, niste jedini. Srećom, postoji nekoliko učinkovitih metoda za trajno uklanjanje neugodnih mirisa.

Evo kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa pomoću različitih tehnika.

Uzroci neugodnih mirisa

Prije nego što se upustite u metode čišćenja, ključno je razumjeti zašto vaša perilica rublja može neugodno mirisati. Glavni krivci su obično:

  • plijesan – uspijeva u vlažnim, mračnim okruženjima, što čini vašu perilicu savršenom leglom
  • ostaci deterdženta – tijekom vremena, deterdžent se može nakupiti unutar stroja, zbog čega se stvara ljepljivi sloj koji hvata mirise
  • dlačice i krhotine – mogu se nakupiti u bubnju i brtvilu.

Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa?

Evo kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa u nekoliko koraka.

Redovito održavanje

Jednom mjesečno pokrenite prazan ciklus s vrućom vodom kako biste pomogli otopiti ostatke deterdženta i ubiti bakterije. Nakon svakog pranja, obrišite bubanj, vrata i gumenu brtvu suhom krpom kako biste uklonili vlagu.

Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa
FOTO: Shutterstock

Soda bikarbona u perilici rublja – dubinsko čišćenje

Soda bikarbona prirodni je dezodorans i čistač. Da biste je koristili, pospite jednu šalicu sode bikarbone izravno u bubanj svoje perilice rublja. Pokrenite ciklus tople vode bez rublja. To će pomoći neutralizirati mirise i razgraditi sve ostatke.

Za temeljitije čišćenje pomiješajte sodu bikarbonu s bijelim octom. Dodajte jednu šalicu sode bikarbone u bubanj i jednu šalicu bijelog octa u dozator deterdženta. Pokrenite ciklus tople vode.

Kemijska reakcija između sode bikarbone i octa pomoći će ukloniti prljavštinu i osvježiti vašu perilicu.

Koristite najbolje sredstvo za čišćenje perilice rublja

Na tržištu postoje mnoga sredstva za čišćenje perilica rublja dizajnirana posebno za uklanjanje neugodnih mirisa. Potražite sredstva za čišćenje koja su sigurna za vašu vrstu stroja (s prednjim ili gornjim punjenjem). Slijedite upute na pakiranju za najbolje rezultate.

Tablete i prašci često sadrže snažna sredstva za čišćenje koja mogu razgraditi plijesan i naslage deterdženta. Koristite ih mjesečno kako bi vaš stroj mirisao svježe.

Sprječavanje budućih mirisa

Nakon svakog pranja ostavite vrata perilice otvorena nekoliko sati kako bi se potpuno osušila. To sprječava nakupljanje plijesni i plijesni.

U dozatorima deterdženta i omekšivača također se mogu zadržati ostaci. Redovito ih uklanjajte i perite vrućom vodom i sapunicom.

Korištenje previše deterdženta može dovesti do nakupljanja ostataka. Slijedite smjernice proizvođača za točnu količinu i razmislite o korištenju deterdženta visoke učinkovitosti (HE) ako imate perilicu rublja HE.

Učinite ove savjete dijelom svoje rutine i svaki put ćete uživati ​​u čistom, svježem mirisnom rublju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu