3 alternative plastičnim spremnicima hrane

staklenke

Ako ste pročitali Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu i potvrdili si sumnju u štetnosti nekih tipova plastike, zasigurno ste spremni prestati ih koristiti. Jer kakvog smisla ima pakiranje organske hrane u plastični spremnik koji ju može pokvariti?

Kreativne i jednostavne alternative u nastavku, olakšat će vam tranziciju s pakiranja u plastičnu ambalažu. Osim toga, služeći se našim savjetima, vaš dom i kuhinja izgledat će još ljepše i ugodnije. Otvorite oči i naćulite uši dok čitate sljedeće redove jer, vjerujte nam, htjet ćete ih poslušati.

plastični spremnici hrane

Saznajte Plastika – zašto razmisliti prije nego ju koristite?

Male i srednje staklenke

Male i srednje staklenke vjerojatno su najpraktičnija zamjena pohrani hrane u plastičnoj ambalaži. Također su praktični za ponijeti hranu od kuće. Veličine im variraju od 125 ml do 500 ml i mogu se koristiti neograničeno.

Uobičajene staklenke su pogodne za:

 • U ladicama kuhinje – grahorice, orašaste plodove, pahuljice, itd.
 • Na radnoj ploči kuhinje ili vidljivom mjestu smjestite – slastice ispečene kod kuće, kekse i ostale slatke radosti.
 • Pohrana u hladnjaku (kratkotrajno) – sve što niste pojeli za vrijeme ručka, variva, itd.

Staklenke zatvorene pod pritiskom su pogodne za:

 • Ladice kuhinje – umaci, juhe, voće, itd.
 • Pohranu u hladnjaku (dugoročno) – voće, povrće, hrana u većim količinama, itd.

Možete nabaviti i staklenke sa širim grlom. Iz njih je jednostavno piti, lako ih je napuniti i oprati. Birajte dvodijelne poklopce, one koji imaju poklopac i gumu. Takvi poklopci su dugotrajniji pa ćete smanjiti otpad koji bi nastao od stalnog kupovanja novih poklopaca.

staklenke-za-pohranu-hrane

Velike staklenke s poklopcem stezaljkom

Velike staklenke sa spojenim poklopcem uključuju staklenku, poklopac sa stezaljkom i silikonski uložak, koji omogućava hermetičnu zatvorenost staklenke. Dolaze u raznim veličinama, ali velike su dobre za pohranu sljedećih namirnica:

 • kuhinjske ladice – za pohranu pahuljica i većih količina hrane
 • u hladnjaku – mlijeko, sok, što je ostalo nakon ručka, itd.
 • u zamrzivaču hladnjaka – juha, velike količine hrane koja je ostala nakon jela (kratkotrajno i dugoročno)

Velike staklenke sa spojenim poklopcem odlične su za domaću proizvodnju kefira.

Silikonski ulošci će se istrošiti s vremenom, ali ih je jednostavno zamijeniti. Nedostatak ovih staklenki je u njihovoj težini, pa će malim rukama biti teže podići ih.

Osim što možete nabaviti staklenke svih veličina, možete ih nabaviti i u svim oblicima i veličinama, često i sa staklenim poklopcem. Takve staklenke mogu biti zatvorene hermetičnim plastičnim dijelom čepa ili samo običnim staklenim, koji ne zatvara hermetički.

staklenke-sa-cepom

Spremnici od nehrđajućeg čelika

Spremnici od nehrđajućeg čelika odlična su alternativa plastičnim spremnicima. Lagani su, što olakšava djeci njihovo korištenje. Može ih se koristiti na mnoge načine:

 • odlični su za pohranu užine,
 • ladice kuhinje – suhe namirnice, pečene namirnice, itd.
 • pohrana u hladnjaku – ostatci, doma skuhana jela, itd.

Kada mijenjate plastične spremnike čeličnima, budite sigurni da ne kupujete aluminijske, ili neke koji sadrže plastiku. Spremnici bi trebali imati oznaku sastava.

spremnici-od-nehrdajuceg-celika

Napomena:

Budite oprezni pri korištenju staklenki u hladnjaku. Neki tipovi neće izdržati hlađenje. Oni koji sadrže tekućine mogu se proširiti, a potom staklo puca. Provjerite na etiketi ili kod proizvođača jesu li vaše staklenke sigurne za pohranu hrane u hladnjaku. Dobro je staviti staklenku s hranom u hladnjak bez čepa. Tek kada se tekućina raširi, možemo ju zaklopiti.

Kamo s plastičnim spremnicima?

Ovisno o njihovom stanju i veličini, možete ih koristiti izvan kuhinje. Za pohranu predmeta, ne hrane. Dobri su kao spremnici stvari na putovanju, ili u kupaonici.
Reciklirajte ih u spremnike za plastiku ili u reciklažnom dvorištu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu