Udruga Roda izradila platformu za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja

Udruga Roda izradila platformu za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja

Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja, upozorivši da su tijekom ginekoloških postupaka žene izložene verbalnom i fizičkom nasilju te im je smanjen dostup ginekološkim pregledima.

Iz Rode su priopćili kako su proteklih godina u hrvatsku javnost izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije.

Također, istaknuli su da je tijekom pandemije ženama bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava.

Zbog toga je rodiljama, upozorili su, uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu bila je nedostatna.

Žene ne znaju kome se obratiti, pa ne traže zaštitu prava
FOTO: Shutterstock

Žene ne znaju kome se obratiti, pa ne traže zaštitu prava

Unatoč učestalosti takvih iskustava, zanemariv je broj žena koje se odluče na korištenje pravnih mehanizama radi zaštite svojih prava. Jedan od razloga jest taj što takvi zaštitni mehanizmi nisu lako dostupni, pa žene ne znaju kome se obratiti, poručili su iz Rode.

Osim toga, naveli su, obeshrabruje i dugotrajnost postupaka pred sudom, neizvjesnost ishoda i sudski troškovi, ali i nedostatak odgovarajuće pravne podrške.

Voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić je poručila:

Pozivamo sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda.

Naglasila je da će stoga platforma za anonimnu prijavu kršenja prava žena u području zdravlja biti trajno dostupna ženama. Usto će biti ponuđena i pravna zaštita u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom.

Jagatić je istaknula:

Vjerujemo da će takav oblik podrške osnažiti žene da prekinu šutnju i prijave nepravilnosti i kršenja prava, a koja u našem zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje.

Platforma se nalazi na adresi rodilista.roda.hr.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu