Ova dva poremećaja kod žena mogu dovesti do opasnih kardiovaskularnih bolesti! Jedan od njih pogađa čak 91 % žena

menstrualna bol (dismenoreja) pogađa do 91 % žena reproduktivne dobi

Za neke osobe menstruacija može biti manja neugodnost, dok za druge sa sobom nosi razne nuspojave i zdravstvene probleme. Najčešća manifestacija je menstrualna bol (dismenoreja), koja pogađa do 91 % žena reproduktivne dobi, s težinom u rasponu od blage nelagode do iscrpljujuće boli u 2 – 29 % žena.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS), karakteriziran razvojem tekućinom ispunjenih vrećica na jajnicima, još je jedno prevladavajuće stanje reproduktivnog zdravlja koje pogađa procijenjenih 4 – 21 % žena. Dvije nedavne preliminarne studije predstavljene na znanstvenim sjednicama Američke udruge za srce 2023. predlažu potencijalnu vezu između dismenoreje, PCOS-a i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena reproduktivne dobi.

Dr. Nicole Weinberg, certificirana kardiologinja koja nije uključena u istraživanje, primijetila je važnost istraživanja ženske menstrualne povijesti za razumijevanje ranih kardiovaskularnih čimbenika rizika, pomaknuvši se od tradicionalnog fokusa na godine menopauze.

studija je povezala sindrom policističnih jajnika s 30 % većom prevalencijom visokog krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Početna studija, koja je ispitivala više od 55.000 žena mlađih od 50 godina, pokazala je da dismenoreja može biti čimbenik rizika za ranu ishemijsku bolest srca, pri čemu žene koje imaju dismenoreju imaju dvostruko veću vjerojatnost da će je imati, a tri puta veću vjerojatnost da će imati anginu. Međutim, priroda presjeka studije ne utvrđuje kronološku vezu između dismenoreje i kardiovaskularnih bolesti.

Druga studija, koja je uključivala 170.000 tinejdžerica, povezala je sindrom policističnih jajnika s 30 % većom prevalencijom visokog krvnog tlaka nakon prilagodbe za dob, rasu/etničku pripadnost i indeks tjelesne mase. Dr. Sherry Zhang, glavna autorica studije, naglasila je važnost praćenja krvnog tlaka i modifikacije životnog stila kod rizičnih adolescenata, posebno onih s PCOS-om.

Dr. Eugenia Alleva, glavna autorica studije o dismenoreji, predložila je potencijalne mehanizme koji uključuju osjetljivost na stres, promjene autonomnog živčanog sustava i upalne medijatore, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se potvrdili njihovi nalazi.

Obje studije doprinose širenju znanja o kardiovaskularnom zdravlju žena, rješavanju kardiometaboličkih komplikacija u mlađim dobnim skupinama i istraživanju međudjelovanja između hormona i krvožilnog zdravlja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu