Kemikalije u predmetima koji se svakodnevno koriste mogle bi biti štetne za trudnice!

Kemikalije u predmetima koji se svakodnevno koriste mogle bi biti štetne za trudnice

Nedavna studija pokazuje da bi kemikalije koje se obično nalaze u svakodnevnim plastičnim predmetima, kao što su posude za hranu i kozmetička pakiranja, mogle biti povezane s povećanjem broja prijevremenih poroda.

Istraživači su pregledali urin približno 5.000 trudnica u SAD-u, kako bi otkrili prisutnost kemikalija poznatih kao ftalati tijekom njihove trudnoće. Ftalati su poznati po sposobnosti da ometaju funkcije hormona, što potencijalno može utjecati na različite tjelesne procese.

Objavljena u aktualnom broju časopisa The Lancet Planetary Health, studija sugerira da izloženost određenim ftalatima može povećati rizik od prijevremenog poroda, potencijalno pridonoseći čak 56.595 prijevremenih poroda godišnje.

DHEP – štetna kemikalija

Autori izvješća posebno potiču proizvođače da pronađu alternativne kemikalije koje će zamijeniti DHEP, ftalat koji se obično koristi za davanje fleksibilnosti plastici. DHEP se nalazi u širokom spektru proizvoda, uključujući presvlake namještaja, vrtna crijeva, proizvode za bebe, igračke i sl.

Glavni autor studije, dr. Leonardo Trasande, pedijatar na NYU Langone Health i profesor na NYU Grossman School of Medicine, naglašava značajna medicinska i financijska opterećenja povezana s prijevremenim porodima povezanim s ftalatima. Predlaže korištenje sigurnijih plastičnih materijala ili smanjenje upotrebe plastike kad god je to moguće, kako bi se ublažili navedeni rizici.

8 % beba rođenih u SAD-u ima nisku porođajnu težinu, dok je oko 10 % nedonoščadi
FOTO: Shutterstock

Komplikacije u trudnoći

Osim toga, studija naglašava da otprilike 8 % beba rođenih u SAD-u ima nisku porođajnu težinu, dok je oko 10 % nedonoščadi, a oboje su poznati prediktori zdravstvenih problema tijekom života.

Istraživanje naglašava važnost razumijevanja potencijalnih veza između ftalata i nepovoljnih ishoda poroda, s obzirom na njihova upalna svojstva, svojstva izazivanja oksidativnog stresa i poremećaja endokrinog sustava, što može utjecati na komplikacije u trudnoći i zdravlje posteljice.

Nalazi naglašavaju potrebu za regulacijom kemikalija sa sličnim svojstvima kao ftalat DHEP, posebno jer neke od alternativa koje se trenutno koriste u pakiranju hrane pokazuju štetne učinke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu