Žalostan rekord – trogodišnjakinja oboljela od dijabetesa tipa 2

dijabetes

Dijabetes tipa 2 nažalost pogađa sve mlađu populaciju. Međutim, trogodišnja djevojčica iz Texasa je zahvaljujući trajnoj nezdravoj prehrani postala najmlađi poznati pacijent s dijagnosticiranim ovim oblikom bolesti.

Djevojčica je zaprimljena u dječju endokrinološku kliniku u Houstonu zbog prekomjerne tjelesne mase od 35 kg. Usporedbe radi, polovica djevojčica njene dobi teži manje od 15 kg, a 97% manje od 20 kg.

Liječnici su na temelju simptoma poliurije (pojačanog mokrenja) i polidipsije (pojačane žeđi) te prekomjerne tjelesne mase posumnjali na dijabetes. Laboratorijskim analizama je utvrđeno da djevojčica boluje od dijabetesa tip 2.

Daljnjim ispitivanjima je utvrđeno da se djevojčica nekontrolirano prejedala masnom i visokokaloričnom hranom. Liječnici su zamolili roditelje da se pobrinu za normalnu prehranu djeteta, s odmjerenim količinama hrane i brojanjem kalorija. Također, morali su se pobrinuti o dovoljnom kretanju djevojčice. Od lijekova joj je propisan antidijabetik Metformin.

Navedenim mjerama se djevojčici nakon šest mjeseci znatno snizila tjelesna masa i poboljšale vrijednosti šećera u krvi, tako da se postupno moglo ukinuti i terapiju lijekovima.

Nastave li se roditelji pridržavati savjeta o prehrani djeteta i načinu života s više kretanja, uspjeh liječenja može ostati dugoročno održiv.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu