Trenutna situacija u bolnicama – tko može ići na preglede i operacije te kakva je procedura?

Koronavirus i bolnice

Nakon nekoliko tjedana gotovo potpune karantene, gdje su radile isključivo hitne medicinske službe, od 25.04. kreće se s redovitim bolničkim programom Klinički bolnički centar Zagreb, a očekuju se potom i u drugim bolnicama diljem zemlje što ovisi o preporukama epidemiologa te broju zaraženih ljudi u svakoj regiji.

Dosad se u bolnicama odvijao samo hitni prijam za životno ugrožene pacijente, a pacijente sumnjive na oboljenje od koronavirusa usmjeravalo se epidemiološkim službama te potom na bolničke odjele specifično opremljene zaštitnom opremom. Bili su odgođeni brojni kontrolni pregledi, operacije i dijagnostički postupci koji nisu neophodni te je organizacija rada u bolnici bila u potpunosti podređena trenutnoj pandemiji koronavirusa.

Isto tako su u bolnici operacijske dvorane bile odvojene za pacijente s i bez koronavirusa kako bi se svima pružila neophodna medicinska pomoć.

Iz nacionalnog stožera priopćuju da će se sada vjerojatno morati podvostručiti operacijski program, ako to bude moguće, kako bi se nadoknadili svi zaostaci, a pacijenti ne bi predugo čekali.

Operacije
Foto: Pixabay

Uz to, bit će potrebno, dakako, raditi pod višestrukim mjerama zaštite protiv virusa kako ne bi došlo do proboja virusa u bolnice i na najugroženije skupine ljudi.

Svaki pacijent koji bude trebao operacijski zahvat ili neki oblik invazivne dijagnostike, bit će testiran na koronavirus u sklopu predoperativne obrade na koju će biti upućen od strane svog liječnika obiteljske medicine. Testiranje će također biti obvezno za sve pacijente koji budu morali ostati više dana u bolnici.

Iz stožera kažu da pacijenti koji trebaju jednostavnije preglede i dijagnostičke obrade, neće raditi test na koronavirus, ali će prolaziti kroz jasnu proceduru prije ulaska u bolnice.

Bitno je podsjetiti da se, usprkos postupnom ublažavanju mjera karantene i nastojanju povratka redovitih aktivnosti, svi i dalje trebaju ponašati odgovorno i slušati dobivene upute kako od vlastitog liječnika, tako i od Nacionalnog stožera.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Trenutna situacija u bolnicama – tko može ići na preglede i operacije te kakva je procedura?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.