Svjetski dan astme: Svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest, a može se uspješno kontrolirati

Svjetski dan astme - Svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest, a može se uspješno kontrolirati

Hrvatsko torakalno društvo okupilo je vodeće domaće pulmologe s ciljem naglašavanja važnosti pravovremenog prepoznavanja simptoma astme te značaja adekvatne i pravovremene reakcije kojom je ovu kroničnu bolest moguće uspješno staviti pod kontrolu te unaprijediti kvalitetu života oboljelih osoba.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 250 tisuća osoba boluje od astme, a svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest koja značajno umanjuje kvalitetu njihova života.

Osim što se oboljele osobe svakodnevno suočavaju s nizom simptoma poput otežanog disanja, jakog kašlja, osjećaja gušenja i pritiska u plućima te slabijeg podnošenja fizičkog napora, nekontrolirana astma nepovoljno utječe i na obitelji oboljelih osoba te cjelokupni zdravstveni sustav.

Stoga je izuzetno važno educirati oboljele o važnosti samokontrole astme, istaknuti važnost i dostupnost biološke terapije kod liječenja teške astme, ali i ukinuti nejednakosti u dijagnostičkim terapijskim postupcima, istaknuo je akademik Miroslav Samaržija na panel raspravi u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva (Toraks), organizirane povodom Svjetskog dana astme.

Pročitajte članak “Astma – uzroci, vrste, simptomi i liječenje“.

Basara_Lampalo_Popović Grle_Samaržija_Vergles_Zrilić
FOTO: Hrvatsko torakalno društvo Toraks

Jednako liječenje za sve tema Svjetskog dana astme

Upravo je ukidanje nejednakosti u pristupu skrbi oboljelih od astme tema ovogodišnjeg Svjetskog dana astme, čime se dodatno naglašava potreba za jednakim postupanjem i pristupom u dijagnostici te liječenju ove kronične bolesti svim oboljelim osobama, bez obzira na životnu dob, podrijetlo i imovinski status.

Da treba pojačati svijest o astmi kao akutnoj, a ne kroničnoj bolesti, istaknuo je Radovan Zrilić, spec. internist i pulmolog, prvenstveno zbog česte pojave prestanka korištenja terapije u trenutku u kojem ona počinje djelovati i postizati svoj cilj, što često dovodi do pogoršanja početnih simptoma:

Upravo je strpljivo, redovito i dugotrajno uzimanje propisane terapije ključ uspješne kontrole astme i kvalitetnog života oboljelih.

Većina oboljelih ima blagu i umjereno tešku astmu, dok se procjenjuje da 5 – 10 % ima tešku astmu. Takvim je osobama iznimno važno omogućiti pristup biološkoj terapiji, istaknula je Marina Lampalo, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije.

Trenutačno se oko 300 oboljelih od teške astme u Hrvatskoj liječi upravo biološkom terapijom uz pomoć koje postižu visoku kontrolu bolesti, s vrlo rijetkim ili gotovo nikakvim pogoršanjima bolesti.

Mirna Vergles, spec. interne medicine, subspec. pulmologije, poručila je:

Zbog dostupnosti različitih terapijskih pristupa i postupaka imamo mogućnost prilagoditi liječenje potrebama oboljelih osoba. Upravo zbog te činjenice oboljeli ne moraju strahovati nakon postavljene dijagnoze jer je, uz kontinuirano uzimanje terapije i suradnju s liječnicima, uspješna kontrola astme moguća.

Još je dodala da su danas, čak i za teške oblike astme, dostupna moderna rješenja i terapije koje pacijentima omogućavaju kvalitetan život.

Neophodna suradnja sa psihologom
FOTO: Getty Images

Neophodna suradnja sa psihologom

Uz suradljivost s liječnikom opće medicine i pulmologom, za oboljele je jednako važno surađivati i sa psihologom, navodi klinička psihologinja Latinka Basara. Naime, kod oboljelih od astme iznimno su učestali anksiozni poremećaji, a njihov najčešći uzročnik je osjećaj nedostatka zraka, koji se kod oboljelih od astme relativno često pojavljuje.

Oboljele osobe psihološku pomoć i dodatnu edukaciju mogu potražiti i u novoosnovanoj udruzi oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-u) “Udah života” koja se zalaže za senzibiliziranje javnosti o kroničnim respiratornim bolestima, ali i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih.

Upravo zbog mogućnosti postizanja visoke kontrolabilnosti, astma je bolest koju uspješno liječimo, zaključio je na kraju akademik Samaržija i svim oboljelima zaželio Svjetski dan astme bez astme.

Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na internetskoj stranici Zaklade “Hrvatska kuća disanja”, a javno-zdravstvenu kampanju možete pratiti i putem službene Facebook stranice Astma, što je to?

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog torakalnog društva Toraks.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu