Što učiniti prije dolaska hitne medicinske pomoći ako je osoba u životnoj opasnosti?

što učiniti prije dolaska hitne medicinske pomoći

U trenucima krize znati kako učinkovito reagirati može učiniti veliku razliku. Bilo da se radi o svjedočenju teške ozljede, iznenadne bolesti ili bilo koje druge hitne medicinske pomoći, spremnost na brzo djelovanje prije nego što stigne stručna medicinska pomoć potencijalno može spasiti živote.

Evo vodiča o tome što učiniti prije dolaska hitne medicinske pomoći ako je osoba u opasnosti.

Procijenite situaciju

Prije nego poduzmete bilo kakvu radnju, procijenite potencijalnu opasnost po sebe i druge na mjestu događaja. Uvjerite se da je pristup području siguran i da nema neposrednih opasnosti poput požara, električnih žica ili prometa.

Poziv za pomoć

Odmah nazovite broj hitne službe. U Hrvatskoj je to broj 194. Navedite jasne i sažete informacije o prirodi hitnog slučaja, lokaciji i svim drugim relevantnim detaljima.

Ostanite mirni

Prirodno je osjećati paniku u hitnim situacijama, ali ostati smiren je ključno. Duboko udahnite i usredotočite se na zadatak. Panika može pomutiti rasuđivanje i spriječiti vašu sposobnost da učinkovito pomognete.

Provjerite odzivnost

Nježno protresite osobu i glasno je upitajte “Jesi li dobro?”. Ako nema odgovora, možda je bez svijesti. Pažljivo zabacite glavu unatrag i provjerite ima li znakova disanja.

Ako ne diše ili diše nepravilno, odmah počnite s KPR-om (kardiopulmonarnom reanimacijom) ako ste za to obučeni.

kardiopulmonarna reanimacija
FOTO: Shutterstock

Kontrolirajte krvarenje

Ako osoba jako krvari, izravno pritisnite ranu čistom krpom ili zavojem. Podignite ozlijeđeno područje ako je moguće kako biste smanjili protok krvi. Ne uklanjajte nikakve predmete koji vire iz rane jer to može uzrokovati daljnje oštećenje.

Stabilizirajte ozljede

Ako je osoba zadobila ozljede glave, vrata ili kralježnice, izbjegavajte je pomicati osim ako to nije apsolutno neophodno, kako biste spriječili daljnje ozljede. Imobilizirajte sve slomljene kosti tako da napravite udlaga krutim materijalima kao što su daske ili karton.

Pratite vitalne znakove

Redovito provjeravajte puls i disanje osobe dok čekate pomoć. Ako prestane reagirati ili joj se stanje pogorša, budite spremni primijeniti KPR ili druge mjere za spašavanje života prema potrebi.

Pružite utjehu i sigurnost

Ponudite utjehu i sigurnost osobi dok čekate pomoć. Ostanite uz nju, držite je za ruku i ponudite joj riječi ohrabrenja kako biste joj pomogli da ostane mirna.

Prikupite informacije

Ako je to sigurno i moguće, prikupite sve relevantne informacije o povijesti bolesti osobe, alergijama, lijekovima i svim događajima koji su doveli do hitnog slučaja. Ove informacije mogu biti korisne za medicinske stručnjake kada stignu.

Pripremite se za dolazak hitnih službi

Pazite na približavanje hitnih službi i budite spremni uputiti ih na lokaciju osobe kojoj je potrebna. Pružite sve dodatne informacije ili pomoć koju zatraže bolničari ili vatrogasci.

Zapamtite, svaka sekunda se računa u hitnim situacijama.

Slijedeći ove korake i poduzimajući odlučnu akciju, možete pomoći u pružanju kritične pomoći nekome u opasnosti dok ne stigne profesionalna medicinska pomoć. Vaše brzo razmišljanje i intervencija mogli bi spasiti život.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu