Popis ginekoloških pregleda i testova na spolne bolesti

ginekologija

Spolno prenosive bolesti i njihova učestalost danas su poznati svima, međutim, kada je riječ o redovitom ginekološkom testiranju, veliki broj žena oslanja se isključivo na PAPA test. Je li on dovoljan i može li vam jamčiti sigurnost upitno je, s obzirom da veliki broj spolno prenosivih infekcija, koje mogu prerasti u ozbiljne bolesti s dalekosežnim posljedicama, ne može biti dijagnosticiran na ovaj način te zahtijeva specifične i potvrdne dijagnostičke testove.

Stoga, ukoliko još uvijek niste, razmislite o idućim testiranjima kojima možete osigurati pravovremenu reakciju i tako zaštiti svoje zdravlje, ali i život vašeg budućeg djeteta.

Citološka analiza (PAPA test)

Tzv. PAPA test je citološka analiza obrisa rodnice i vrata maternice. Ovom pretragom se na vrijeme može otkriti predstadij i rak vrata maternice te uzročnike spolno prenosivih bolesti povezanih s rakom. Papa test uobičajeno se radi minimalno jednom godišnje i iznimno je važan.

Međutim, njime se ne dijagnosticiraju neke učestale spolne bolesti, a uz to PAPA test  nije pouzdan niti u svijetu prihvaćen kao metoda za utvrđivanje uzročnika infekcije. Iz ovog razloga je neophodno, uz Papa test, napraviti i ostale probirne, specifične i potvrdne dijagnostičke testove.

Ultrazvuk

Ovim pregledom se određuje položaj, oblik, veličina unutrašnjih genitalnih organa žene, kao i postojanje patoloških promjena na njima. Ultrazvuk je također važan za određivanje stanja i veličine fetusa, otkrivanje višeplodne trudnoće, trudnoće u jajovodu, tumora, cista ili drugih nenormalnosti zdjeličnih organa.Danas se za ginekološki ultrazvučni pregled upotrebljava vaginalna sonda. Ultrazvuk je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda kojom se može dobiti veliki broj informacija, a pritom je ova metoda potpuno bezbolna i sigurna.

LBC metoda (citologija u tekućem uzorku)

Metoda „tekuće citologije“ alternativa je PAPA testu, a osnovna razlika je u tome što se uzorak umjesto na staklo stavlja u bočicu sa fiksativom. LBC metoda tako ima nešto veću dijagnostičku točnost od konvencionalnog Papa testa, no uz to je pokazala i neke druge prednosti: kraće vrijeme skriniranja, mogućnost automatskog očitavanja te mogućnost za dodatnu HPV tipizaciju i imunocitokemiju.

Kolposkopija

Kolposkopski pregled također se preporučuje napraviti jednom godišnje. Ovom metodom promatra se stidnica, rodnica i vrat maternice uz pomoć kolposkopa uz uvećanje od 20 do 30 puta.U kombinaciji s citološkim pregledom kolposkopija daje iznimno dobre rezultate u prevenciji raka grlića maternice, koji je po učestalosti drugi po redu karcinom kod žena. Ova bolest u najranijem stadiju nema nikakvih simptoma, stoga su redoviti pregledi od iznimne važnosti za pravovremenu reakciju.

Biopsija

Biopsija vrata maternice i vagine obično se izvodi tijekom kolposkopije, a njome se, u slučaju oboljenja, može utvrditi je li ono benigno ili maligno. Biopsija malog komadića vulve može se izvesti ambulantno uz korištenje lokalne anestezije, dok za biopsiju vrata maternice anestezija obično nije potrebna.

Cervikalni brisevi

Cervikalni brisevi uzimaju se na najčešće uzročnike urogenitalnih infekcija: klamidije, mikoplazme, ureaplazmu, aerobne bakterije koje mogu iz probavnog i mokraćnog sustava dospjeti u rodnicu i cerviks te izazvati upalu, ali i neke viruse (Herpes, HPV), parazite i gljivice. Cervikalni brisevi su iznimno važni ukoliko planirate trudnoću, s obzirom da se na ovaj način otkriva niz spolno prenosivih bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti trudnoću.

Što je to TORCH test?

Pojam TORCH je akronim za grupu zaraznih bolesti koje su za obične ljude bezazlene, ali mogu dovesti do oštećenja fetusa ako se majka zarazi za vrijeme trudnoće. Ove bolesti najopasnije su u prvih 5 mjeseci trudnoće.

Pojam TORCH predstavlja sljedeću grupu bolesti:

  1. Toxoplazmoza
  2. Ostale infekcije – sifilis, hepatitis B, varicella zoster
  3. Rubella
  4. Cytomegalovirus
  5. Herpes simplex virus

Svaka trudnica koja iza sebe ima neuspješnu trudnoću ili je bila izložena nekoj od gore spomenutih infekcija kandidat je za testiranje. TORCH testom se otkriva prisutnost antitijela za ove infekcije i njihova koncentracija u krvi.

Testiranje na HIV i hepatitis

Testiranje na HIV i hepatitis provodi se uzimanjem uzorka krvi iz kojeg je moguće utvrditi postojanje virusa, a može se obaviti u raznim poliklinikama i ordinacijama. S obzirom da je u liječenju ovih spolno prenosivi bolesti pravovremena reakcija od iznimne važnosti, preporučuje se obaviti testiranje, a osobito u slučaju planiranja trudnoće. Naime, pravovremenom dijagnozom može se spriječiti prenošenje HIV-infekcije s majke na dijete tijekom trudnoće i porođaja, pa tako ovim testiranjem ne štitite samo svoje, već i zdravlje vašeg budućeg djeteta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: testiranje na spolne bolesti, Ginekološki testovi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu