Curenje nosa – uzroci, simptomi i liječenje

curenje-nosa

Rhinorrhea ili rinoreja je stanje u kojem je nosna šupljina ispunjena značajnom količinom sluzave tekućine. Stanje, obično poznato kao ”curenje nosa“, pojavljuje se relativno često te se obično ne smatra opasnim.

Rinoreja je čest simptom alergija i nekih bolesti, poput prehlade ili peludne groznice, a može biti i nuspojava plakanja, izloženosti niskim temperaturama odnosno konzumiranja opioida, poput metadona.

Curenje nosa kod djece je česta pojava, međutim ako traje tjednima ili mjesecima, a dijete se ne čini bolesnim i nema nikakvih drugih tegoba – vrijeme je za posjet liječniku. Curenje nosa kod djece prema uzroku je jednako kao i curenje nosa kod odraslih.

Curenje vode iz nosa karakteristično je za početak prehlade ili je uvjetovano hladnim vremenskim uvjetima, a često je i kod male djece. 

Liječenje obično nije potrebno, no postoji niz raspoloživih medicinskih tretmana i preventivnih tehnika.

Simptomi rinoreje (curenje nosa)

Rinoreja je karakterizirana proizvodnjom viška sluzi od strane sluznice koja okružuje nazalne šupljine. Membrane stvaraju sluz brže nego što ona može biti obrađena, što uzrokuje njezino skupljanje u nosnim šupljinama.

Kada je gornji dio šupljine ispunjen, prolaz zraka je blokiran, što uzrokuje otežano disanje kroz nos. U slučaju otežanog protoka zraka, on se može zadržati, primjerice u sinusnoj šupljini, što može uzrokovati glavobolju, ali i upalu sinusa.

Ako se sluz zadržava u Eustahijevoj cijevi, postoji mogućnost infekcije uha (posebno srednjeg uha) odnosno boli u tom području.

Višak sluzi koji se gomila u grlu ili stražnjem dijelu nosa može uzrokovati kapanje iz nosa, što može rezultirati grloboljom ili kašljem. Ostali simptomi koji se mogu javiti su: kihanje, krvarenje ili iscjedak iz nosa.

Uzroci rinoreje (curenje nosa)

Niske temperature

Curenje nosa je posebno često tijekom zimskih mjeseci, i to zbog kombinacije termodinamike i prirodnih reakcija tijela na hladne vremenske podražaje.

Jedan od ciljeva nosne sluzi je zagrijavanje zraka prilikom udisanja na toplinu tijela. Da bi to mogle, nosne šupljine moraju stalno biti obložene tekućom sluzi. U hladnim, suhim sezonama, sluznica nosa može se isušiti, zbog čega ona stalno mora proizvoditi više sluzi, kako bi šupljine bile obložene. Kao rezultat toga, nosna šupljina može biti popunjena sa sluzi.

U isto vrijeme, kada se zrak ispušta, vodena para u dahu kondenzira kada se topli zrak iz unutrašnjosti susreće s hladnim zrakom u blizini nosnica. To uzrokuje stvaranje viška vode unutar nosne šupljine. U tim slučajevima, obično višak vode uzrokuje kihanje i curenje nosa.

Infekcije

Curenje nosa može biti simptom drugih bolesti, poput prehlade ili gripe. Tijekom tih infekcija, nosne sluznice proizvode višak sluzi koji popunjava nazalne šupljine, i to kako bi se spriječilo širenje infekcije na pluća i dišne puteve, gdje bi mogla prouzročiti daleko goru štetu.

Tijekom virusne infekcije može se javiti i sinusitis, koji također može uzrokovati veću proizvodnju sluzi. Akutni sinusitis karakteriziraju otekline nazalnih prolaza tijekom virusne infekcije, dok kronična upala sinusa nastaje u slučaju jednog ili više nosnih polipa. Ovo može biti uzrokovano devijacijom septuma, kao i virusnim infekcijama.

Alergije

Curenje nosa može se javiti i u slučaju alergija na određene tvari, kao što su pelud, prašina, lateks, soja, školjke ili životinjska prhut. Kod osoba sa senzibiliziranim imunološkim sustavom, udisanje jedne od tih tvari potiče proizvodnju antitijela imunoglobulina E (IgE), koji se veže na mastocite i bazofile.

Alergije mogu prouzročiti istovremeno kihanje i curenje nosa. 

IgE vezana za mastocite su stimulirana od strane peluda i prašine, što uzrokuje oslobađanje upalnih medijatora, kao što je histamin. S druge strane, to uzrokuje, između ostalog, i upale te otekline tkiva nosne šupljine, kao i pojačano stvaranje sluzi. Čestice u zagađenom zraku te kemikalije poput klora i deterdženata mogu znatno pogoršati stanje.

Pročitajte više u članku o alergijskom rinitisu. 

Pretjerano suzenje očiju

Curenje nosa također može biti povezano i s pretjeranim suzenjem očiju, bilo zbog emocionalnih događaja ili iritacije očiju.

Kada se proizvodi višak suza, tekućina se odvodi kroz unutarnji kut kapaka, nazolakrimalni kanal, te potom u nosnu šupljinu. Kod veće količine suza, veća količina tekućine dospijeva u nosne šupljine te se potom obično oslobađa u obliku sluzi u nosnicama.

Traume glave

Curenje nosa koje se javlja zbog ozljede glave može biti mnogo ozbiljnije stanje. Bazilarni prijelom lubanje može dovesti do rupture barijere između sinonazalne šupljine i prednje ili srednje kranijalne jame. To može uzrokovati da ispunjavanje nosne šupljine cerebrospinalnom tekućinom.

Ovo stanje poznato je kao cerebrospinalna rinoreja ili CSF rinoreja, a može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Curenje nosa može se javiti i kao simptom:

 • konzumiranja opioida uz lučenje suza
 • cistične fibroze
 • kašlja
 • nosnih tumora
 • kronične glavobolje
 • genetskih poremećaja (primarna cilijarna diskinezija).

Liječenje

U većini slučajeva liječenje curenja nosa nije potrebno i proći će samo od sebe, posebno ako je ono simptom infekcije. Općenito, ispuhivanje sluzi iz nosa može pomoći, a mogu se upotrijebiti i slani nosni sprejevi, no oni mogu postati kontraproduktivni nakon nekoliko dana korištenja, uzrokujući rhinitis medicamentosu.

U slučajevima ponavljajućeg curenja nosa, poput onog zbog alergija, postoji veliki broj dostupnih tretmana te nekoliko vrsta antihistaminika.

Osobe kojima je održavanje čistog nazalnog prolaza bitno, poput pjevača, mogu koristiti tehniku zvanu nazalno ispiranje nosa“, kako bi spriječili curenje. Ispiranje nosne šupljine vrši se slanom vodom, a moguće je kupiti i gotove pripravke za ispiranje.

Metode samopomoći kod curenja nosa

Kakav god bio uzrok curenja nosa, smetnje se uvijek mogu barem malo olakšati prirodnim metodama. Zapamtite da je sluznica nosa osjetljiva i ima mnogo kapilara uz samo površinu. Pripazite na to kako brišete nos jer možete raskrvariti nos i stvoriti si dodatne nepotrebne tegobe.

 • Inhalirajte se parom, u ljekarni možete pronaći niz prirodnih lijekova za koje vam nije potreban recept, a koji sadrže mentol ili neku sličnu tvar. Kada se takva sredstva rastope u vodi, udisanjem razmekšavaju sluznicu nosa koja se zatim može obrisati temeljitim brisanjem nosa. Osim toga, toplina će kondenzirati nos, a samim time i rastopiti postojeći gnoj u nosu koji će zatim poteći prema izlazu iz nosa.
 • Ako ste prehlađeni brišite nos što mekšim maramicama kako biste što manje oštetili područje iznad gornje usnice. 
 • Ubacite u prehranu što više namirnica bogatih vitaminom C – agrumi, paprika, kiselo voće i povrće, brokula. Možete koristiti i kapsule koje su dodatak prehrani a bogate su vitaminom C. Pomoći vam može i blaga pileća juha koja će nadoknaditi izgubljenu količinu vode i soli. 
 • Izbjegavajte stresne situacije, premalo sna, previše kofeina, pušenje cigareta, alkohol. 
 • Redovito perite ruke, jer ako ste već dobili prehladu ili neku infekciju to ne znači da vaš organizam postao imun na druge viruse.
 • Koristite ekstrakt bazgina ploda prema uputama koje su navedene na pakiranju.
 • Pijte čaj od svježeg i suhog đumbira, možete ga zasladiti s malo meda te dodati nekoliko kapi limuna.
 • Žličica suhog origana ili majčine dušice u šalici vode, tri puta dnevno – trebala bi pomoći u otklanjanju simptoma.
 • Začepljenog nosa možete se osloboditi udisanjem pare u koju ste prethodno dodali ulje eukaliptusa, timijana, klinčića i čajevca. Isti učinak će imati i kupka od tih eteričnih ulja.

Pišite nam u komentaru vaše recepte za ublažavanje prehlade, alergije i dosadnog curenja nosa 🙂

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.27 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: curenje nosa, suzenje ociju, kako zaustaviti curenje nosa, curenje iz nosa, voda iz nosa, curenje vode iz nosa, stalno curenje nosa, kako zaustaviti curenje iz nosa, kihanje i curenje nosa, curenje nosa i kihanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu