Psihoza – taurin iz Red Bulla djeluje u ranoj fazi

psihoza

Taurin je prirodni sastojak ljudskog tijela i nekih energetskih napitaka poput Red Bulla. Jedno ispitivanje je pokazalo da dodatak taurina djeluje pozitivno na mlade ljude u ranom stadiju psihoze.

Na ovogodišnjem kongresu o ranim psihozama održanom u Milanu, prikazana je studija australskih znanstvenika o djelovanju  taurina kod mladih ljudi koji za sobom imaju prvu epizodu psihoze.

Red Bull sadrži taurin koji štiti živce

Taurin, kojeg inače u izdašnim količinama nalazimo u kolostrumu i majčinom mlijeku, u školjkama, ribama, mesu i algama, sastojak je i nekih energetskih napitaka, primjerice Red Bulla. U organizmu, taurin je važan:

  • za funkcije kardiovaskularnog  i živčanog susta
  • djeluje neuroprotektivno,
  • ključan je i u razvoju živčanog sustava.
energy-napitak

Bebe koje nisu na majčinom mlijeku, osobito nedonoščad, moraju koristiti zamjenska mlijeka koja u svojoj formulaciji sadrže taurin.

Australski liječnici davali taurin bolesnicima u ranoj fazi psihoze

Autori studije su ispitivali djelovanje taurina na grupi od 121 bolesnika u dobi 18-25 godina s prvom epizodom psihoze. Svi bolesnici su primali umjerene doze antipsihotičkih lijekova. Pacijenti su dobivali  4 g taurina ili placebo jedanput dnevno.

Manji simptomi depresije i lakše nošenje sa situacijama na radnom mjestu

Taurin se pokazao kao siguran lijek koje su pacijenti dobro podnosili. Taurin je značajno poboljšao simptome bolesti, kako općenito, tako i specifične simptome psihoze. Također su zabilježili poboljšanje simptoma depresije te općeg ponašanja, uključivo društvenu i poslovnu funkcionalnost. Nažalost, u kognitivnim sposobnostima nije bilo razlike između grupe koja je dobivala taurin i one na placebu.

Zaključno u svom radu autori navode: „Iako dodatak taurina ne popravlja spoznaju, čini se da poboljšava temeljne simptome i depresiju u bolesnika s prvom epizodom psihoze. Korištenje taurina iziskuje daljnja istraživanja u većim randomiziranim studijama, osobito u ranom stadiju psihoze.“

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: psihoza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu