Psihologinja otkriva kako razgovarati s djecom o seksu

kako razgovarati s djecom o seksu

Corinne Masur klinička je psihologinja i psihoanalitičarka u privatnoj praksi u Chester Springsu u Pennsylvaniji. Više od 40 godina liječi malu djecu i njihove roditelje, adolescente i odrasle te vodi grupe za roditelje.

Prije nekoliko mjeseci jedna je majka u njezinoj grupi za roditelje ispričala da je njezin sin pitao moraju li sve djevojčice imati djecu. Druga majka ispričala je kako se njezina kći na blagdanskoj večeri kod rodbine raspitivala o tome kako se gay muškarci seksaju.

To ih je dovelo do rasprave kada i kako s djecom razgovarati o seksu.

Zanimljivo je da je djevojka koja je pitala za gay muškarce sjedila preko puta svojeg strica i njegovog muškog partnera. Majka je odgovorila na kćerkino pitanje, a stričevi su potvrdili odgovor. Ova razina otvorenosti moguća je u ovoj obitelji jer su, kako Masur tvrdi, i majka i stričevi pozitivno nastrojeni što se teme seksualnosti tiče.

Ipak, u mnogim obiteljima takve rasprave mogu biti neugodne. Neki ih roditelji izbjegavaju, neki se oslanjaju na škole, a neki koriste knjige za usmjeravanje razgovora. Majka čiji je sin pitao o djevojkama koje rađaju mogla je slobodno odgovoriti, iako je tu vještinu morala naučiti sama. Njezinim roditeljima imigrantima nije bilo ugodno s takvim temama i pružili su joj samo kratak govor uz pamflet.

Kako s djecom razgovarati o seksu?

Masur tvrdi da ne postoji jedan ispravan način da s djecom razgovarate o seksu, ali važno je to činiti. Evo nekoliko savjeta kako to olakšati.

Jedan razgovor nije dovoljan

Ideja o jednom “razgovoru” o seksu je zastarjela. Budite spremni odgovoriti na pitanja u bilo kojoj dobi i po potrebi se ponovno vratiti na temu.

Priprema

Kako biste pomogli svojoj djeci da se osjećaju ugodno, razmislite o tome kako ćete odgovoriti na pitanja prije nego što se pojave. Razmislite o tome da pogledate knjige namijenjene dječjoj dobi i porazgovarajte sa svojim partnerom o tome kako pristupiti tim temama.

razgovor o seksu s djecom
FOTO: Shutterstock

Samorefleksija

Razmislite o svojim osjećajima o raspravi o seksu. Ako se osjećate posramljeno, razmislite zašto i kako da vam bude ugodnije.

Kada vaše dijete prvi put pita o anatomiji ili seksu, neka bude jednostavno i odgovorite na konkretno pitanje bez da to bude velika stvar. Tijekom vremena može biti mnogo rasprava.

Prijedlozi knjiga

Korištenje knjiga može pomoći u vođenju rasprava i povećati vaše samopouzdanje. Zapamtite, djeca će pitati o tijelima i seksu kada su znatiželjna.

Prva pitanja često dolaze rano, oko druge ili treće godine, kada uoče razlike u tijelima.

Pružite jednostavne, činjenične odgovore koji odgovaraju njihovoj dobi i kulturnom kontekstu, koristeći točna imena za dijelove tijela.

Kako djeca rastu, uključite rasprave o osjećajima, razlikujući vrste naklonosti i privlačnosti. Do 10. ili 11. godine osigurajte da razumiju tjelesne promjene, čak i ako nisu pitali. Razgovarajte o pubertetu i promjenama tijekom ovog razdoblja i ostavite im knjige za daljnje istraživanje ako je potrebno.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kneteman, K. (2024). How to Talk to Your Kids About Sex: an age-by-age guide. Today’s Parent.
  2. Masur, C. (2024). Talking to Your Children About Sex. Psychology Today.
  3. Talking to Your Kids About Sex. (2023). WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu