Aklufobija – strah od mraka

Aklufobija

Aklufobija (niktofobija ili skotofobija) je iracionalni strah od mraka. U ovoj specifičnoj vrsti fobije, mrak nije jedino čega se osoba boji, nego je u pitanju i moguća opasnost koju osoba zamišlja u mraku.

Stručnjaci smatraju da je normalno doživjeti strah od mraka posebno tijekom djetinjstva, ali s vremenom taj strah nestaje. Međutim, kad strah od mraka potraje i u odrasloj dobi, riječ je o patološkoj pojavi.

Strah-od-mraka-i-aklufobija

Uzroci aklufobije

Strah od mraka se može dogoditi zbog točnog određenog razloga, odnosno ako osoba ima loše iskustvo koje je doživjela u mraku. Uvijek postoji strah da će se to iskustvo ponovno dogoditi, a izlaganje mraku može upravo dovesti do toga.

Drugi vjerojatni uzrok aklufobije je podsvjesni strah koji osobu navodi na razmišljanje da će se nešto loše dogoditi u nekoj mračnoj prostoriji u kojoj se osoba može naći.

Često se ovo događa i kao posljedica raznih horor filmova čije scene mračnih čudovišta ostaju u pamćenju, iako mi toga nismo potpuno svjesni. U ovakvim situacijama osoba uvijek spava uz upaljeno svjetlo te odbija zalaziti u zamračene prostorije.

Strah-od-mraka-aklufobija

Simptomi aklufobije

Kada se osoba koja pati od aklufobije nađe u mračnoj prostoriji, javljaju se razni fizički i psihički znakovi koji su posljedica ovog patološkog straha. Neki od njih su:

Strah-od-mraka

Liječenje aklufobije

Kod liječenja aklufobije, preporuča se liječenje putem sustavne desenzitizacije i kognitivno-bihevioralne terapije

Sustavna desenzitizacija

Kao i mnoge druge vrste fobija, aklufobija se također najučinkovitije liječi izlaganjem osobe izvoru straha. Putem terapije izloženosti, odnosno sustavne desenzitizacije i suočavanja sa strahom, osoba se izlaže svojem strahu, odnosno boravku u mračnim prostorijama.

Ovaj način liječenja je jedan od najcjelovitijih tretmana u rješavanju različitih vrsta fobije. Naravno, izlaganje strahu nije izravno i naglo, nego postepeno i ovisno o individualnim razlikama suočavanja sa strahom.

Postupak sustavne desenzitizacije kod aklufobije

Kod sustavne desenzitizacije, osoba se izlaže svom strahu u opuštajućem položaju i situaciji. Nakon prolaska kroz ovu fazu bez osjećaja prestrašenosti ili intenzivnih emocija, osoba će se prebaciti na sljedeću razinu i izložiti istim poticajima, ali će možda trebati prijatelje ili članove obitelji kako bi joj pomogli proći kroz taj proces.

Npr. na prvoj razini osoba može zajedno s prijateljima ostati u mraku. Važno je da se osjeća opušteno i pokušava kontrolirati svoje osjećaje. Zatim prelazi se na sljedeću razinu gdje je prati samo jedan bliski prijatelj ili član obitelji.

Ako je i ta razina uspješno savladana, tada osoba sama ulazi u zamračenu sobu ili područje, bez pretjeranog osjećaja stresa ili tjeskobe.

Strah-mrak

Kognitivno-bihevioralna terapija

Kognitivno-bihevioralna terapija djeluje putem mijenjanja obrazaca razmišljanja i ponašanja te pokušava stvoriti drugačiju percepciju mraka kod osobe koja pati od aklufobije.

To je jedna od najboljih metoda terapije kada se radi o različitim problemima ponašanja, ovisnosti, fobiji itd. Naglasak je na suzbijanju negativnih emocija i poticanju onih pozitivnih koji su vezani za situaciju u kojoj se osoba nalazi.

U prvoj fazi osoba treba identificirati problem i razotkriti svoja lažna uvjerenja, u drugoj fazi prakticira nove vještine koje mogu pomoći u suočavanju sa stvarnom situacijom, a zatim raspravlja o tim vještinama i uočava svoje obrasce ponašanja djelujući na njihovu promjenu.

Popis poznatih vrsta fobija

Još neke poznate vrste fobije koje također mogu biti povezane s aklufobijom su:

 • agorafobija – strah od otvorenog prostora,
 • podofobija – strah od stopala,
 • batrahofobija – strah od žaba,
 • hippopotomonstrosesquippedaliofobija – strah od dugih riječi,
 • akrofobija – strah od visine,
 • socijalna fobija – strah od društvenih situacija,
 • klaustrofobija – strah od ograničenog prostora,
 • brontofobija – strah od grmljavine i munje,
 • tripofobija – strah od rupa,
 • ergofobija – strah od posla,
 • somnifobija – strah od spavanja,
 • heliofobija – strah od sunca,
 • hidrofobija – strah od vode,
 • aklufobija – strah od mraka.
Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: strah od mraka kod spavanja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu