Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Punkcija koštane srži – kako se izvodi, priprema, oporavak, cijena

Lumbalna punkcija

Punkcija koštane srži je uzimanje male količine tkiva koštane srži u tekućem obliku za analizu. Ona nije jednaka biopsiji koštane srži jer se u biopsiji uzima veći uzorak same srži.

Kada se izvodi punkcija koštane srži?

Ako imate abnormalne oblike ili povećan broj trombocita (pločaste stanice), crvenih (eritrocita) ili bijelih (leukocita) krvnih zrnaca u krvnoj slici, vaš liječnik bi vas mogao uputiti na ovu pretragu.

Punkcija koštane srži koristi se za dijagnozu:

 • nekih tipova anemije,
 • infekcija,
 • leukemije,
 • drugih rakova i poremećaja u krvi (npr. multipli mijelom).

Također, pomoću pretrage može se odrediti je li se rak proširio ili je njegovo liječenje uspješno.

Kako izgleda postupak punkcije koštane srži?

Uzorak koštane srži obično se uzima iz prsne ili zdjelične kosti. U slučaju zdjelične kosti, pacijent za vrijeme postupka leži na boku.

Koraci uklanjanja tekuće koštane srži:

 1. Ako je potrebno, liječnik vam daje lijek koji će vam pomoći da se opustite.
 2. Medicinska sestra ili tehničar vam potom čiste kožu i daju lokalni anestetik na mjesto uboda koji ublažuje bol i moguću nelagodu. No, vi ostajete budni tijekom cijeloga postupka.
 3. Nakon kratke stanke, počinje punkcija koja se izvodi posebnom iglom. Ona se kroz kožu i potkožje zabija u kost te se špricom koja je pričvršćena za nju izvlači mala količina koštane srži.
 4. Igla se uklanja, a mjesto uboda pokriva se sterilnom gazom koja na tom mjestu mora ostati nekoliko sati pri čemu se nikako ne smije smočiti ili navlažiti.
 5. Dobiveni uzorak odnosi se u laboratorij gdje se nad njim vrši nekoliko različitih analiza, od mikroskopske do genske analize, na osnovu kojih se postavlja dijagnoza.

Kako se pripremiti za punkciju koštane srži?

Prije samoga postupka obavijestite svoga liječnika ako:

 • ste alergični na neke lijekove (npr. lokalni anestetik),
 • uzimate druge lijekove,
 • ste imali operacije ili ste zračeni u prsnom ili području zdjelice,
 • imate problema s krvarenjem,
 • ili ste trudni.

Preporučuje se obrok prije ove pretrage. U nekim slučajevima morat ćete potpisati izjavu ili suglasnost u kojoj potvrđujete da ste upoznati s mogućim rizicima samoga postupka.

Rizici

Komplikacije se mogu pojaviti prije i nakon same punkcije.

Pri davanju lokalnog anestetika moguće su alergijske reakcije. One se mogu pojaviti u obliku bezazlenog svrbeža ili osipa, ali i puno ozbiljnije s teškim disanjem koje zahtijeva bolničko liječenje.

Moguće je i neznatno krvarenje na mjestu uboda. Ozbiljniji rizici, poput obilnog krvarenja ili infekcije su rijetki. U slučaju produljenog krvarenja, naticanja mjesta uboda i/ili povišene tjelesne temperature s groznicom trebate se odmah javiti svom liječniku.

Oporavak

Vrlo brzo nakon punkcije možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima, no svakako je potreban odmor i suzdržavanje od fizičke aktivnosti, vježbanja ili naprezanja kroz dva-tri dana.

Važno je da 24 sata nakon postupka mjesto uboda održavate suhim te se ne tuširate, ne plivate ili ne kupate.

Cijena

Pretraga ide preko HZZO-a, a na punkciju koštane srži u bolnicama najčešće se ne čeka više od nekoliko dana. Cijena punkcije koštane srži u privatnim poliklinikama kreće se od 400 do 450 kuna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: punkcija koštane srži, kostana srz, Zdrava ljudska kostana srz, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Punkcija koštane srži – kako se izvodi, priprema, oporavak, cijena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Pošto moj slučaj nisam mogla identifikovati ni s jednim navedenim, preostaje mi samo ovaj. Ja se znojem po celom telu, izuzev stopala i šaka. Znojim se pri svakom budjenju, bilo danju bilo noću. Znojim se pri svakom naporu, pa i najinimalnijem. Vise se znojim pri većim temperaturama, ali posto je meni stalno hladno, ja ne podnosim niske pa mi se dešava da mi je pod pokrivanjem hladno pa ja stavljam ispod neko grejno telo, naročito zbog hladnih nogu, i onda se znojim unutra a osecam hladnoću spolja preko pokrivača. Ne mogu izbrojati koliko puta se presvučen u toku 24 sata. Da, I osecam ogroman umor, a saveti o fizičkim vežbama mi deluju neprikladni i jedno vreme sam optercivala savest sto se ne trudim da makar hodam pola sata dnevno. I imam i jednu hronicnu bolest, koja kao da uzmice pred mojim tegobama s umorom I znojenjem. Hoću reći, manje osecam tegobe te bolesti, mada sam umor osećala i ranije, ali sam to pripisivala mojoj lenjosti da se krećem.