Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

HLA tipizacija – kako i zašto se provodi, cijena

hla-tipizacija

HLA tipizacija, poznata i kao tipizacija tkiva ili testiranje na antitijela je pretraga kojom se u krvi pronalaze određeni HLA (ljudski leukocitni antigeni) proteini koje nazivamo antigenima. Riječ je o svojevrsnim markerima na stanici koje nasljeđujemo od roditelja, a koji tijelu pomažu da identificira strana tijela i od njih se zaštiti.

HLA tipizacija – zašto se testirati?

Ova se pretraga najčešće provodi da bi se sparili donori i primatelji organa ili koštane srži, odnosno da se otkriju antigeni koji bi potencijalno mogli ugroziti uspjeh transplantacije prepoznavanjem donatorovog kao stranog tkiva te uzrokovati odbacivanje transplantiranog tkiva. Osim toga, pomoću ove pretrage mogu se otkriti neka oboljenja i stanja.

Među njima su:

  • dijabetes tip 1,
  • multipla skleroza,
  • reumatoidni artritis,
  • autoimuni hepatitis,
  • celijakija,
  • narkolepsija,
  • te neotpornost na HIV ili
  • mogućnost ranog pobačaja.
hla

Tipizacija tkiva nekada se koristila i za forenzičke identifikacije te testiranje roditeljstva.

HLA tipizacija – kako izgleda?

Uzorak krvi za tipizaciju uzima se na uobičajen i bezbolan način iz vene. Ponekad se uzima i bukalni bris, bris unutrašnjosti obraza s vatenim štapićem.

Pri tipizaciji se, osobito u slučaju traženja kompatibilnih parova za transplantaciju, uspoređuju geni i/ili antigeni dvije osobe. Što je njihova HLA slika podudarnija, veća je vjerojatnost da će transplantacija biti uspješna bez komplikacija.

HLA tip tkiva, iako također naslijeđen, nema veze s vašom krvnom grupom. Riječ je o dvama različitim sustavima unutar vaše krvi.

HLA tipizacija – kako se pripremiti?

Nisu potrebne nikakve posebne pripreme.

HLA tipizacija – cijena

Iako se na samu pretragu ne mora čekati posebno dugo, na nalaze treba. Cijena ove pretrage privatno iznosi od 450 do 500 kuna.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hla tipizacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu