Predstavljen program zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom

dijabetes

Prema podacima CroDiaba, u Hrvatskoj je 2014. godine bilo 254.296 odraslih osoba sa šećernom bolešću.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima više od 400.000 oboljelih jer gotovo polovica bolesnika još uvijek ne zna da ima dijabetes. Prema tim procjenama svaka deseta odrasla osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest. Ova bolest je vodeći uzrok nastanka krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je tematsku sjednicu na kojoj je predstavljen novi „Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015. – 2020.“

Cilj programa je provođenje mjera ranog otkrivanja, praćenja, liječenja i sprječavanja komplikacija ove bolesti.

Na sjednici je sudjelovao i minister zdravlja prim. Siniša Varga koji je naglasio važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Napomenuo je kako se danas oko 85 posto sredstava utrošenih za dijabetes utroši upravo na liječenje komplikacija te bolesti.

„Smatramo da ranim otkrivanjem bolesti možemo omogućiti kvalitetniji život oboljelima te napraviti ogromne uštede u proračunu. Naš krajnji cilj je povećati prosječnu životnu dob u Hrvatskoj, odnosno da u razdoblju od pet godina živimo dvije godine duže “, istaknuo je Varga.

Porast broja oboljelih uzrokovan je promjenama u načinu života. Sve veća tjelesna neaktivnost, sjedilački način života, unos visokokalorične industrijski obrađene hrane dovodi do porasta broja osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom što za posljedicu ima veću pojavnost šećerne bolesti.

Članak uređen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Predstavljen program zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.