Ovo bi moglo pomoći milijunima korisnika e-cigareta da prestanu

11 milijuna odraslih u SAD-u koristi e-cigarete

Lauren Rogers, 23-godišnja kreatorica sadržaja, borila se s pogoršanjem vrtoglavice zbog dijagnoze POTS-a (sindroma posturalne ortostatske tahikardije) zbog svoje navike pušenja, ali joj je bilo teško prestati, prenosi WebMD.

Potaknuta online svjedočanstvima bivših korisnika vapea, Rogers je pokušala prestati. U početku uspješna, nakon napornog dana ponovno je počela pušiti cigarete.

Odvikavanje od vapinga može se činiti zastrašujućim za procijenjenih 11 milijuna odraslih u SAD-u koji koriste e-cigarete. Međutim, lijek koji se povijesno koristio za pomoć ljudima da prestanu pušiti mogao bi ponuditi nadu i ovoj skupini.

Citisiniklin, alkaloid biljnog podrijetla, nalikuje nikotinu i stupa u interakciju s nikotinskim receptorima u mozgu, ublažavajući simptome ustezanja i želju.

Ako bude odobren, citisiniklin bi mogao postati prvi tretman za prestanak pušenja koji je odobrila FDA.

Rezultati studije

Citisiniklin, koji se u dijelovima Europe i Azije koristi za odvikavanje od pušenja, nedavno je privukao pozornost budući da studije potvrđuju njegovu sigurnost i učinkovitost.

Nedavna studija koja je uključila 160 odraslih korisnika e-cigareta pokazala je da su oni koji su uzimali citisiniklin 12 tjedana imali dvostruko veću vjerojatnost da će prestati pušiti između 9. – 12. tjedna u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, sa stopama uspjeha od 31,8 % naspram 15,1 %, kako je objavljeno u JAMA Internal Medicine.

Sudionici su uzimali tri miligrama citisiniklina ili placebo tri puta dnevno, bez prijavljenih značajnih nuspojava.

Odvikavanje od vapinga
FOTO: Shutterstock

Izazovi odvikavanja

Odvikavanje od nikotina značajna je prepreka u prestanku pušenja cigareta. Može biti posebno teško za nepušače cigareta koji su počeli pušiti e-cigarete zbog prirode ovisnosti o nikotinu.

Vaping uređaji također postaju privlačniji s elegantnim dizajnom i dimom s okusom voća.

Citisiniklin aktivira nikotinske receptore u mozgu, ali manje intenzivno od nikotina, smanjujući žudnju i simptome ustezanja bez užitka povezanog s nikotinom. Ova djelomična aktivacija pomaže u ublažavanju žudnje i može blokirati učinke nikotina ako se osoba vrati, smanjujući rizik od potpunog povratka.

Dok ste na citisiniklinu, ne osjećate jake simptome odvikavanja od nikotina koji često dovode do recidiva.

Opasnosti od vapinga

Vaping je raširen među mladim odraslim osobama, od kojih su mnogi počeli kao tinejdžeri, prema voditeljici studije Nancy Rigotti, dr. med., ravnateljici Centra za istraživanje i liječenje duhana u Općoj bolnici Massachusetts.

Mnogi mladi odrasli žele se osloboditi ovisnosti o nikotinu ili su zabrinuti zbog dugoročnih zdravstvenih rizika e-cigareta.

Potencijalni dugoročni zdravstveni problemi od vapinga uključuju oštećenje pluća, kardiovaskularne ozljede i kemikalije koje uzrokuju rak u aromatiziranim vapeovima.

Dogodili su se ekstremni zdravstveni incidenti. Nedavno je 22-godišnjak u Sjevernoj Dakoti podvrgnut dvostrukoj transplantaciji pluća zbog vapeanja i sada se zalaže za prestanak pušenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu