Aromatizirane tekućine za elektronske cigarete su kancerogene

e-cigarete

E-tekućine za elektronske cigarete se  prodaju u gotovo 8.000 različitih aroma. Pare aromatiziranih e-tekućina u e-cigaretama sadrže nedozvoljeno visoke razine kancerogenih tvari.

Nadovezujući se na više od 30 godina istraživanja kakvoće zraka u nekim od najzagađenijih urbanih sredina na zemlji, tim znanstvenika s Desert Research Institute (DRI) se je fokusirao prema rastućoj industriji e-cigareta i neidentificiranim učincima njihova korištenja na ljudsko zdravlje.

Količina otrovnih aldehida eksponencijalno proporcionalna koncentraciji dodataka za aromu

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Američkog kemijskog društva Environmental Science & Tec hnology (ES & T) izvještava da aerosoli,  koje proizvode tekućine za e-cigarete s okusom,  sadrže visoke razine opasnih kemikalija za koje se zna da uzrokuju rak kod ljudi.

e-cigarete-punjenje

Studija pod nazivom: „Sastojci za poboljšanje okusa oslobađaju toksične aldehide za vrijeme pušenja e-cigareta“ potvrđuje da se ovi otrovni aldehidi, poput izrazito opasnog  formaldehida, ne stvaraju isparavanjem nego u kemijskoj razgradnji aromatiziranih e-tekućina tijekom brzog zagrijavanja (pirolize) koje se javlja unutar e-cigarete ili elektronskim sustavima za unos nikotina. „Nije poznato kako sastojci koji se dodaju za aromatiziranje  tekućine za e-cigarete utječu na kemijski sastav i toksičnost para,“ objašnjava Dr. Andrey Khylstov profesor atmosferskih znanosti na DRI. „no naši rezultati pokazuju da je oslobađanje otrovnih aldehida eksponencijalo proporcionalno koncentraciji dodataka za aromu.“

Osnovna e-tekućina ne oslobađa aldehide

Khylstov i njegovi suradnici su mjerili koncentracije 12 aldehida u aerosolima  koje proizvode tri tipa najčešće korištenih uređaja e-cigareta. Pet različitih aromatiziranih e-tekućina i dvije e-tekućine bez okusa su ispitivane u svakom uređaju.

Kako bi dokazali da su za oslobađanje aldehida za vrijeme pušenja e-cigareta odgovorni upravo aromatični spojevi, a ne osnovna tekućina otapala (najčešće propilen glikol i/ili glicerin), autori su izveli niz pokusa u kojima su razrjeđivali aromatizirane e-tekućine e-tekućinama bez okusa. E-tekućine s višim sadržajem arome su proizvodile veće količine aldehida zbog pirolize aromatičnih sastojaka.

cigarete-aromatizirane-trave

Kancerogeni aldehidi iznad dozvoljenih granica

U svim pokusima, količine aldehida su bile više od graničnih  koje propisuje American Conference of Governmental Industrial Hygienists za izloženost opasnim kemikalijama.

Svaki udah bilo koje aromatizirane e-tekućine iz e-cigareta koje smo ispitali izlaže pušača neprihvatljivo visokim razinama ovih aldehida, od kojih većina potječe iz termičke razgradnje aromatizirajućih spojeva“, rekao je Khylstov.

E-cigareta je najčešće korišten duhanski proizvod među mladima u SAD

Razmjere opasnosti pokazuje izvještaj FDA prema kojem je 16% visokoškolske i  5,3% srednjoškolske populacije  tijekom 2015. koristilo e-cigarete, što ovaj oblik duhanskog proizvoda,  već drugu godinu zaredom, čini najčešće korištenim među mladima.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aromatizirane tekućine za elektronske cigarete su kancerogene

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje