Aromatizirane tekućine za elektronske cigarete su kancerogene

e-cigarete

E-tekućine za elektronske cigarete se  prodaju u gotovo 8.000 različitih aroma. Pare aromatiziranih e-tekućina u e-cigaretama sadrže nedozvoljeno visoke razine kancerogenih tvari.

Nadovezujući se na više od 30 godina istraživanja kakvoće zraka u nekim od najzagađenijih urbanih sredina na zemlji, tim znanstvenika s Desert Research Institute (DRI) se je fokusirao prema rastućoj industriji e-cigareta i neidentificiranim učincima njihova korištenja na ljudsko zdravlje.

Količina otrovnih aldehida eksponencijalno proporcionalna koncentraciji dodataka za aromu

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Američkog kemijskog društva Environmental Science & Tec hnology (ES & T) izvještava da aerosoli,  koje proizvode tekućine za e-cigarete s okusom,  sadrže visoke razine opasnih kemikalija za koje se zna da uzrokuju rak kod ljudi.

e-cigarete-punjenje

Studija pod nazivom: „Sastojci za poboljšanje okusa oslobađaju toksične aldehide za vrijeme pušenja e-cigareta“ potvrđuje da se ovi otrovni aldehidi, poput izrazito opasnog  formaldehida, ne stvaraju isparavanjem nego u kemijskoj razgradnji aromatiziranih e-tekućina tijekom brzog zagrijavanja (pirolize) koje se javlja unutar e-cigarete ili elektronskim sustavima za unos nikotina. „Nije poznato kako sastojci koji se dodaju za aromatiziranje  tekućine za e-cigarete utječu na kemijski sastav i toksičnost para,“ objašnjava Dr. Andrey Khylstov profesor atmosferskih znanosti na DRI. „no naši rezultati pokazuju da je oslobađanje otrovnih aldehida eksponencijalo proporcionalno koncentraciji dodataka za aromu.“

Osnovna e-tekućina ne oslobađa aldehide

Khylstov i njegovi suradnici su mjerili koncentracije 12 aldehida u aerosolima  koje proizvode tri tipa najčešće korištenih uređaja e-cigareta. Pet različitih aromatiziranih e-tekućina i dvije e-tekućine bez okusa su ispitivane u svakom uređaju.

Kako bi dokazali da su za oslobađanje aldehida za vrijeme pušenja e-cigareta odgovorni upravo aromatični spojevi, a ne osnovna tekućina otapala (najčešće propilen glikol i/ili glicerin), autori su izveli niz pokusa u kojima su razrjeđivali aromatizirane e-tekućine e-tekućinama bez okusa. E-tekućine s višim sadržajem arome su proizvodile veće količine aldehida zbog pirolize aromatičnih sastojaka.

cigarete-aromatizirane-trave

Kancerogeni aldehidi iznad dozvoljenih granica

U svim pokusima, količine aldehida su bile više od graničnih  koje propisuje American Conference of Governmental Industrial Hygienists za izloženost opasnim kemikalijama.

Svaki udah bilo koje aromatizirane e-tekućine iz e-cigareta koje smo ispitali izlaže pušača neprihvatljivo visokim razinama ovih aldehida, od kojih većina potječe iz termičke razgradnje aromatizirajućih spojeva“, rekao je Khylstov.

E-cigareta je najčešće korišten duhanski proizvod među mladima u SAD

Razmjere opasnosti pokazuje izvještaj FDA prema kojem je 16% visokoškolske i  5,3% srednjoškolske populacije  tijekom 2015. koristilo e-cigarete, što ovaj oblik duhanskog proizvoda,  već drugu godinu zaredom, čini najčešće korištenim među mladima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.78 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu