Osobe koje redovito konzumiraju ovu drogu imaju 34 % veći rizik od srčanog i moždanog udara

Pojedinci koji svakodnevno konzumiraju marihuanu suočeni su s 34 % većim rizikom od zatajenja srca

Redovita upotreba jedne od najraširenijih droga može značajno povećati šanse za srčani udar, zatajenje srca ili moždani udar, pokazuju dvije nedavne studije o kojima će se raspravljati na nadolazećoj istaknutoj medicinskoj konferenciji.

Pojedinci koji svakodnevno konzumiraju marihuanu suočeni su s 34 % većim rizikom od zatajenja srca u usporedbi s onima koji se suzdržavaju od droge, pokazuje jedna od studija.
Rezultati su ukazali na koronarnu arterijsku bolest kao temeljni čimbenik koji dovodi do povećanog rizika među korisnicima marihuane
FOTO: Shutterstock

Istraživanje na 157.000 ispitanika

Ovi svježi uvidi temelje se na zdravstvenim informacijama prikupljenim od 157.000 sudionika u istraživačkoj inicijativi “All of us američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Istraživači su ispitivali jesu li pojedinci koji koriste marihuanu skloniji zatajenju srca u usporedbi s nekonzumentima u razdoblju od gotovo četiri godine.

Rezultati su ukazali na koronarnu arterijsku bolest kao temeljni čimbenik koji dovodi do povećanog rizika među korisnicima marihuane. Koronarna arterijska bolest uključuje nakupljanje plaka na stijenkama arterija koje krvlju opskrbljuju srce.

Provedeno od strane tima u Medstar Healthu, velikom zdravstvenom sustavu sa sjedištem u Marylandu s 10 bolnica i brojnim klinikama, ovo će istraživanje biti predstavljeno na događaju American Heart Association Scientific Sessions 2023. u Philadelphiji.

Dr. Yakubu Bene-Alhasan, liječnik u Medstar Healthu u Baltimoreu, je naglasio:

Naši rezultati trebali bi potaknuti više istraživača da prouče upotrebu marihuane kako bi bolje razumjeli njezine implikacije na zdravlje, posebno na kardiovaskularni rizik. Želimo stanovništvu pružiti visokokvalitetne informacije o upotrebi marihuane i pomoći u donošenju političkih odluka na državnoj razini, educirati pacijente i usmjeravati zdravstvene djelatnike.
U Hrvatskoj se upotreba marihuane u velikoj mjeri javlja kod adolescenata i tinejdžera
FOTO: Shutterstock

Upotreba marihuane u SAD-u, Europi i Hrvatskoj

Prema CDC-u otprilike jedna od pet osoba u SAD-u koristi marihuanu. Većina američkih država dopušta legalnu upotrebu marihuane u medicinske svrhe, a više od 20 država legaliziralo je njezinu rekreacijsku upotrebu, što je dokumentirano od strane Nacionalne konferencije državnih zakonodavstava.

U Europi, prema istraživanju ESPAD iz 2019., 16 % ispitanika koristilo je marihuanu barem jednom u životu, a 7,1 % ju je koristilo u posljednjih mjesec dana. U Hrvatskoj se upotreba marihuane u velikoj mjeri javlja kod adolescenata i tinejdžera – podaci pokazuju da je 21 % učenika u Hrvatskoj uzelo marihuanu barem jednom u životu, njih 9,2 % je uzelo marihuanu u posljednjih 30 dana.

Još jedno istraživanje koje će biti predstavljeno na konferenciji otkriva da su starije osobe s bilo kojom kombinacijom dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola koje koriste marihuanu suočene s povećanim rizikom od doživljavanja velikog srčanog ili moždanog događaja, za razliku od onih koji nikada nisu koristili drogu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu