Niži krvni tlak umanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija

krvni tlak

Visoki krvni tlak (hipertenzija) je vodeći faktor rizika za bolesti srca, moždani udar, zatajenje bubrega i još neka oboljenja. Oko milijardu odraslih ljudi na svijetu (cca 26%) boluje od hipertenzije.

Intenzivnije snižavanje visokog krvnog tlaka, ispod uobičajeno preporučenih < 140 mmHg na < 120 mmHg, značajno smanjuje učestalost kardiovaskularnih bolesti i rizik smrti kod osoba starijih od 50 godina. To proizlazi iz prvih rezultata velikog istraživanja koje se provodi u SAD pod pokroviteljstvom National Institutes o Health.

Kod skupine bolesnika kojima je lijekovima snižavan krvni tlak na <120 mmHg zabilježena je za gotovo četvrtinu niža smrtnost i oko 20 % manja učestalost kardiovaskularnih događaja u odnosu na skupinu u kojoj je cilj snižavanja tlaka bio postavljen na <140 mmHg.

Spomenuto istraživanje još nije donijelo konačne rezultate, no ovi preliminarni nagovještavaju moguću promjenu tretmana liječenja hipertenzije i u suprotnosti su s trendovima koji su zadnjih godina preporučali blaži tretman i smatrali dopuštenim da bolesnicima iznad 60-te godine života krvni tlak dosegne vrijednosti 150/90 mmHg.

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Niži krvni tlak umanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.