Niži krvni tlak umanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija

krvni tlak

Visoki krvni tlak (hipertenzija) je vodeći faktor rizika za bolesti srca, moždani udar, zatajenje bubrega i još neka oboljenja. Oko milijardu odraslih ljudi na svijetu (cca 26%) boluje od hipertenzije.

Intenzivnije snižavanje visokog krvnog tlaka, ispod uobičajeno preporučenih < 140 mmHg na < 120 mmHg, značajno smanjuje učestalost kardiovaskularnih bolesti i rizik smrti kod osoba starijih od 50 godina. To proizlazi iz prvih rezultata velikog istraživanja koje se provodi u SAD pod pokroviteljstvom National Institutes o Health.

Kod skupine bolesnika kojima je lijekovima snižavan krvni tlak na <120 mmHg zabilježena je za gotovo četvrtinu niža smrtnost i oko 20 % manja učestalost kardiovaskularnih događaja u odnosu na skupinu u kojoj je cilj snižavanja tlaka bio postavljen na <140 mmHg.

Spomenuto istraživanje još nije donijelo konačne rezultate, no ovi preliminarni nagovještavaju moguću promjenu tretmana liječenja hipertenzije i u suprotnosti su s trendovima koji su zadnjih godina preporučali blaži tretman i smatrali dopuštenim da bolesnicima iznad 60-te godine života krvni tlak dosegne vrijednosti 150/90 mmHg.

Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu