Neliječena apneja u snu pojačava agresivnost melanoma

Neliječena opstruktivna apneja u snu (OSA) se povezuje s pojačanom agresivnošću malignih rakova kože – melanoma. To je rezultat nove prospektivne studije o povezanosti poremećaja disanja u snu (apneje ili hipopneje) i raka.

U ispitivanju je sudjelovalo 412 bolesnika, prosječne dobi 55,8 godina s potvrđenom dijagnozom raka kože. Svi sudionici su prošli polisomnografiju (ispitivanje poremećaja disanja u snu). Oni bolesnici, liječeni CPAP-om (aparat za kontinuirani pozitivni tlak disanja u snu), isključeni su iz ispitivanja.

Znanstvenici su utvrdili da je kod bolesnika kojima je dijagnosticiran najagresivniji oblik raka veća učestalost i težina opstruktivne apneje u snu. Ovaj se odnos pokazivao bez obzira na ostale čimbenike rizika melanoma, dakle neovisno o dobi, spolu, indeksu tjelesne mase, tipu kože, izlaganja suncu.

Apneja

Apneja povećava rizik srčanih bolesti, prometnih nesreća i raka

Već je ranije utvrđena veza apneje u snu i srčanih bolesti te veza s rizikom od prometnih nesreća, no ovo je prvi put da se povezuje s opasnošću od raka. Naravno, iz ovog se ne smije zaključiti da će se kod ljudi s apnejom u snu nužno razviti rak.

Razlog zašto je ovo istraživanje provedeno upravo na raku kože, leži u činjenicama što se melanom može lako promatrati i mjeriti, a njegova agresivnost procijeniti temeljem Clark i Breslow klasifikacije. Neka ranija ispitivanja su već ukazivala na povezanost melanoma i apneje u snu.

Voditelj istraživanja, Dr. Miguel Ángel Martinez-Garcia, iz španjolske klinike Hospital Universitario y Politécnico La Fe, Valencia, preporučuje osobama koje hrču, često se bude po noći ili pate od dnevne pospanosti posjetu liječniku-somnologu, specijalistu za poremećaje sna, osobito ako su izloženi ostalim čimbenicima rizika za rak, ili im je on već dijagnosticiran.

Liječnici, osobito dermatolozi i onkolozi, trebali bi provjeravati pokazuju li njihovi pacijenti simptome apneje u snu i, ako je to slučaj, uputiti ih na polisomnografiju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu