Neliječena apneja je pet puta češći uzrok prometne nesreće

apneja

Vozači kamiona koji se ne pridržavaju propisane terapije za apneju u snu javna su prijetnja sigurnosti cestovnog prometa u SAD-u. Ovo je zaključak najvećeg ispitivanja utjecaja apneje u snu na rizik izazivanja sudara vozača komercijalnih motornih vozila, objavljenog u časopisu Sleep.

U ispitivanju je sudjelovalo 1613 vozača jednog velikog američkog kamionskog prijevoznika s opstruktivnom apnejom u snu i 2016 vozača bez takve dijagnoze, zaposlenih kod istog poslodavca.

Vozačima s dijagnozom apneje u snu, propisana je terapija korištenjem aparata za kontinuirani pozitivni tlak zraka (CPAP). Ovaj aparat ima automatsko podešavanje tlaka i može se koristiti za spavanje kod kuće i na ležaju u kabini kamiona. Objektivni podaci o korištenju uređaja preuzeti su s čipa, ugrađenog u CPAP aparat.

Korištenje CPAP uređaja umanjuje rizik izazivanja sudara

Rezultati ovog ispitivanja su pokazali da je broj sudara koji su izazvali vozači s apnejom u snu bio 5 puta veći u skupini koji nije koristila svoje aparate za CPAP terapiju, u odnosu na kontrolnu skupinu. Nasuprot tome, stopa nesreća koje su prouzročili vozači s apnejom u snu, a koji su se u cijelosti ili djelomično pridržavali propisane terapije, bila je statistički bliska kontrolnoj skupini.

CPAP uređaj

Prema podacima American Academy of Sleep Medicine, opstruktivna apneja u snu (OSA) je poremećaj spavanja koja pogađa najmanje 25 milijuna odraslih stanovnika SAD-a.

Najčešći simptom bolesti je dnevna pospanost.

Prva terapija izbora je korištenje CPAP uređaja koji održava dišne puteve otvorenima strujanjem zraka kroz masku koja se nosi za vrijeme spavanja.

Otkrili smo da vozači kamiona s neliječenom opstruktivnom apnejom u snu predstavljaju znatno veći rizik uzrokovanja sprječivih sudara kamiona“ rekao je koautor studije Dr. Charles Czeisler, načelnik odjela za poremećaje spavanja Brigham and Women’s Hospital i profesor na Harvard Medical School u Bostonu.

S obzirom na to da je i rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa, demencije i prerane smrti na sličan način povećan kod osoba s neliječenom opstruktivnom apnejom u snu, regulatorne agencije širom svijeta trebale bi  od vozača kamiona i ostalih vozila zahtijevati objektivno prikazivanje zdravstvenog stanja, dijagnostičko testiranje i kontrolu korištenja terapije kako bi osigurali da svi vozači ostanu budni za volanom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu