Nakon smrti novinara Matijanića provjerene zalihe u bolnicama, Beroš: “Ima dovoljno lijekova za sve COVID bolesnike!”

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministarstvo zdravstva demantiralo je medijske napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od COVID-a te poručuju da tih lijekova ima dovoljno za sve sadašnje potrebe. Ministarstvo je u ponedjeljak provelo žurnu provjeru zaliha u svim bolnicama nakon medijskih napisa o nestašici lijekova. Partnerica preminulog novinara Vladimira Matijanića objavila je na Facebooku kako su im u KBC-u Split rekli da u cijeloj zemlji vlada nestašica lijeka za oboljele od COVID-a, pa ga ne mogu dati ni imunološkim ni onkološkim pacijentima.

Pročitajte članak “Razvoj težeg oblika COVID-19 bolesti – koje skupine su pod povećanim rizikom?“.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je:

Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od COVID-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku.

Za stanje zaliha u svakoj bolnici odgovoran je ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležan je specijalist koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno je 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica. To se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama.

Pročitajte članke:

Bolnice imaju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama
FOTO: Shutterstock

Bolnice imaju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama

Isto tako, ističe Ministarstvo, na raspolaganju su bolnicama i dodatne količine navedenih lijekova ukoliko se ukaže potreba za njima. Beroš tako dodaje:

Nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek ako to potrebe liječenja zahtijevaju.

Napomenuo je da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama.

Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahtjeva za lijekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama. Ako je u nekoj od bolnica došlo do nedostatka navedenih lijekova čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb, Ministarstvo zdravstva poručuje da će provesti dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu