Na mjestu gdje biste to najmanje očekivali otkrivena zapanjujuće visoka količina mikroplastike! Znanstvenici: “Uzrokuje upalu!”

Znanstvenici su otkrili visoke razine mikroplastike u operacijskim dvoranama

Znanstvenici su otkrili visoke razine mikroplastike u operacijskim dvoranama što je posljedica “zapanjujuće velike” količine plastike za jednokratnu upotrebu koja se koristi u modernim kirurškim zahvatima.

Tim s engleskog Sveučilišta Hull otkrio je da je količina mikroplastike u kardiotorakalnoj operacijskoj sali gotovo tri puta veća od one u domovima te je rekao da to identificira novi put kojim sićušne čestice mogu ući u ljudsko tijelo, s nepoznatim posljedicama.

Studija, objavljena u časopisu Environment International, prva je koja ispituje prevalenciju mikroplastike u kirurškim okruženjima.

Tim je analizirao razine u operacijskoj sali i sobi za anesteziju u kardiotorakalnim operacijama i otkrio prosječno 5.000 mikroplastike po kvadratnom metru kada je dvorana bila u upotrebi.
Tim s engleskog Sveučilišta Hull otkrio je da je količina mikroplastike u kardiotorakalnoj operacijskoj sali gotovo tri puta veća od one u domovima
FOTO: Shutterstock

Soba za anesteziju pokazala je prosječnu razinu od 500 po kvadratnom metru, kada se koristila.

Mikroplastika se ni u jednom slučaju nije taložila iz zraka kada nije bila u upotrebi.

Studija je zadnja u nizu znanstvenih projekata proučavanja mikroplastike na Sveučilištu Hull, Medicinskom fakultetu Hull York i NHS Trust nastavnim bolnicama Sveučilišta Hull.

Pročitajte članak “Nije horor film, nego stvarnost: Mikroplastiku udišemo, kupamo se u njoj, ima je i u posteljici“.

Vakuumski pakirana oprema smanjuje rizike za pacijente

Jeanette Rotchell, profesorica ekološke toksikologije na Sveučilištu, rekla je da se identificirane vrste mikroplastičnih čestica odnose na uobičajene plastične materijale za omatanje i da također mogu potjecati iz omota za lijekove, kirurških pregača, mreža za kosu i materijala za pokrivanje pacijenata:

Možete zamisliti da će tijekom kardiotorakalne operacije, koja može trajati čak osam sati, biti puno ljudi, posuđa i potrošnog materijala. Svi su ti predmeti zamotani u plastiku i to pridonosi svim tim česticama u operacijskoj sali. To je vrlo “gusto” okruženje za unošenje plastičnih čestica u okolni zrak. 

Dodala je da, iako znamo da je mikroplastika u zraku u raznim okruženjima, još ne mogu reći kakve su posljedice ili je li mikroplastika štetna za zdravlje:

Znamo da mikroplastika uzrokuje reakcije poput imunološkog odgovora, kao što je upala, u eksperimentima koji se temelje na stanicama ili tkivima. Ova studija također ukazuje na još jedan način izlaganja koji se razlikuje od udisanja ili gutanja putem hrane. Znajući količinu i karakteristike mikroplastike pronađene u ovoj studiji, sada možemo provoditi realističnije pokuse na staničnoj razini kako bismo utvrdili moguće utjecaje na zdravlje. 
Izum plastike bio revolucionaran za kirurško okruženje
FOTO: Shutterstock

Voditelj istraživanja Daniel Field rekao je da je izum plastike bio revolucionaran za kirurško okruženje i da vakuumski pakirana oprema smanjuje rizike za pacijente.

S druge strane dodaje:

Količina plastike koja se koristi u operacijskim dvoranama diljem Europe je zapanjujuće visoka – ne možete je zanemariti. Proizvodimo puno plastike – većinom sterilnu, plastiku za jednokratnu upotrebu, a možete upotrijebiti 10 – 20 komada u jednoj operaciji samo da izvadite dio pluća, na primjer.

Profesor Mahmoud Loubani, koautor i kardiotorakalni kirurg, je istaknuo:

Okruženja u kojima smo poduzeli naše istraživanje tipična su za većinu operacijskih dvorana i soba za anesteziju diljem zemlje, tako da smo uvjereni da će naši nalazi također biti primjenjivi u većini, ako ne i svim drugim kliničkim ustanovama, lokalno i nacionalno, gdje se izvode veliki kirurški zahvati. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu