Stručno odobrava

,

Gljivična infekcija kod muškaraca – uzroci, simptomi i liječenje

gljivicna-infekcija-kod-muskaraca

Gljivična infekcija javlja se u mnogo oblika. Najčešće se javlja na dijelovima tijela gdje vlažno okruženje potiče rast gljivica, osobito na kožnim naborima oko noktiju na rukama i nogama, spolovilu i kožnim pregibima.

Iako su gljivične infekcije češće kod žena, one se mogu javiti i kod muškaraca, a najčešće tijekom nezaštićenog spolnog odnosa s partnericom koja ima gljivičnu infekciju ili ne brine dovoljno o genitalnoj higijeni.

Međutim, ako vaša djevojka ima gljivičnu infekciju, to ne znači da ćete se automatski zaraziti i vi. Prijenos gljivične infekcije spolnim putem vrlo je rijedak.

Nerijetko se javlja zajedno s bakterijskim infekcijama, nakon uzimanja nekih antibiotika, nošenja znojne, mokre ili uske odjeće, a može se prenijeti kontaminiranim ručnikom ili rukama.

Također, dijabetičari često zadobiju gljivičnu infekciju (što je veći udio šećera u krvi i mokraći, to je veći rizik od nastanka gljivične infekcije) te osobe kojima je oslabljen imunološki sustav.

Do gljivične infekcije može dovesti i loša higijena (iritirajući preparati – gelovi za tuširanje, kupke), posebice ako je koža ranije oštećena.

Određeni problemi na koži učestaliji su dolaskom toplijeg doba godine jer se koža pojačano znoji pa neki dijelovi tijela mogu biti iziritirani ili se javiti eritemi (crvenilo); što je učestalije na pregibima kože kao što su prepone.

Čak i djeca koja dugo nose mokru pelenu, mogu dobiti gljivičnu infekciju.

Ako se ne liječi, gljivična infekcija može dovesti do bolova pa čak u težim slučajevima i infekcije koja se širi u krvotok. OTC lijekovi (lijekovi bez recepta/prirodni lijekovi) mogu vrlo brzo otkloniti probleme uzrokovane gljivicama. 

Simptomi gljivične infekcije kod muškaraca

Rani simptomi uzrokuju crveni osip i ponekad bijele presijavajuće mrlje na penisu. Koža na penisu može biti vlažna, a gusti bijeli iscjedak može se vidjeti ispod kožice ili drugih nabora kože.

Crvenilo, svrbež i bol u penisu mogu biti znakovi drugih ozbiljnih stanja, uključujući i neke spolno prenosive bolesti. Premda Candida kod muškaraca nije opasna, bitno je obratiti se urologu jer ne mora nužno značiti da se radi isključivo o gljivičnoj infekciji. 

Znakovi i simptomi gljivične infekcije kod muškaraca uključuju:

 • crvenkasti osip,
 • svrbež i iritacija,
 • dizurija – osjećaj peckanja ili boli prilikom mokrenja, 
 • moguć bijeli iscjedak.

Male količine Candide obično su prisutne u tijelu (probavni sustav, koža). Kad rast gljivica nadvlada sposobnost organizma da ga drži pod nadzorom, nastupa gljivična infekcija, kandidijaza. Vlažna okolina, nedovoljna higijena, nepravilna prehrana, stres te pretjerana konzumacija antibiotika – svi ovi faktori mogu dovesti do pretjeranog razmnožavanja Candide.

Veći rizik od gljivične infekcije imaju muškarci koji nisu obrezani jer su područja pod kožom idealna za razmnožavanje candide. Ako ne brinete dovoljno o higijeni, pogotovo nakon spolnog odnosa, rizik za razvoj gljivica je izuzetno velik.

Gljivična infekcija kod muškaraca dijagnosticira se relativno lako. Ponekad je dovoljan samo fizikalni pregled, nakon kojeg će vam liječnik propisati antifungalnu kremu ili mast. 

Također se postavlja i kulturom mokraće i/ili krvi, stolice.

Liječenje gljivične infekcije kod muškaraca

Liječenje će ovisiti o pojedinom slučaju, no svakako će se usredotočiti na sprječavanje rasta gljivica koje uzrokuju infekciju.

Usredotočuje se na uklanjanje predisponirajućih čimbenika, poput lijekova koji se dobivaju na recept i bez recepta, hrane koja sadrži visokorafinirani šećer ili gljivice, povrća koje sadrži mnogo ugljikohidrata te mliječnih proizvoda.

Najčešće se gljivična infekcija kod muškaraca tretira OTC antifungalnim tretmanima, Canestenom ili Plimycolom. Lijekovi se nanose izravno na zahvaćeno područje dva puta dnevno, tijekom tjedan dana. Većina pacijenata kreme ili masti dobro podnosi, bez prevelikih nuspojava.

Ako vi i vaša partnerica imate simptome gljivične infekcije, važno je da se oboje podvrgnete liječenju kako ne bi došlo do reinfekcije (povratak infekcije nastala od iste klice). Također, općenita je preporuka suzdržavanje od seksualnog kontakta dok se svi simptomi u potpunosti ne povuku.

Jedna od mogućih komplikacija gljivične infekcije kod muškaraca je razvoj balanitisa – odnosno upale kožice ili glavića. Kod oboljelih od dijabetesa postoji poprilično visok rizik od nastanka balanitisa

Ako se balanitis ne liječi, može doći do nastajanja ožiljaka na glaviću ili kožici. Kožica može prianjati uz glavu penisa – to stanje može biti praćeno izrazito jakim pečenjem, posebno prilikom uriniranja. Može doći do oticanja limfnih čvorova koji će postati bolni na dodir, a mogu se javiti slabost i umor.

Kao komplikacije može se javiti i infekcija mokraćnih puteva (upala uretre – blagi svrbež uretre, dizurija, vodenasti iscjedak), a može doći i do hematurije (krvi u mokraći).

cesnjak

Prirodno liječenje gljivične infekcije kod muškaraca

Alternativni lijekovi mogu ojačati imunološki sustav, osigurati otpornost na gljivične infekcije, izliječiti određene gljivične infekcije i spriječiti ponovno javljanje.

Više o prirodnom liječenju kandidijaze pročitajte ovdje.

U prehranu uključite hranu koja negativno djeluje na Candidu (gljivičnu infekciju) kao što su jogurt sa živom kulturom, ulje čajevca, lisnato zeleno povrće, češnjak i maslinovo ulje

 • Izbacite ili barem ograničite hranu koja sadrži dodani šećer ili rafinirane ugljikohidrate.
 • Smanjite unos hrane koja sadrži prirodne šećere, kao što su mlijeko, voće i vino. 
 • Ne pijte više od tri šalice čaja, kave ili gaziranih pića dnevno.
 • U svakodnevnu prehranu dodati i češnjak.
 • Uzimajte više namirnica koje su bogate vitaminima B6 i B12, vitaminom A, željezom, cinkom i magnezijem.
 • Svaki dan pojedite malo jogurta koji sadrži žive bakterije (probiotici).
 • Nosite pamučno, a ne sintetičko donje rublje, temeljito ga isprati i sušiti.
 • Često mijenjajte ručnike. 
 • Tijekom spolnog odnosa koristite lubrikant jer prejako trenje može izazvati nadraženost koja je pogodna za infekciju Candidom
 • Kokosovo ulje se može primjeniti lokalno, nekoliko puta dnevno.

Pročitajte više o muškom gljivičnom oboljenju u članku – Gljivice na penisu – uzrok, simptomi, liječenje!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.65 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gljivice kod muskaraca, gljivična infekcija kod muškaraca, spolne gljivice, gljivične infekcije kod muškaraca, simptomi gljivica kod muskaraca, gljivicna infekcija kod muskaraca simptomi, simptomi gljivične infekcije kod muškaraca, polne bolesti kod muskaraca gljivice, gljivice kod muških, spolne bolesti kod muskaraca gljivice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu