Suptilni (i ne tako suptilni) znakovi da niste sretni

Pet suptilnih (i ne tako suptilnih) znakova da niste sretni

Iako postoje jasni pokazatelji opće nezadovoljstva osobe, mnogi znakovi su suptilniji. Ljudi koji su općenito nesretni možda nisu uvijek svjesni svojih osjećaja ili voljni da ih otvoreno izraze.

Često su nesvjesno prešli granicu od općenito zadovoljnih do općenito nesretnih. Budući da su emocije subjektivne i mogu biti zbunjujuće, pojedinci možda neće shvatiti da su postali nesretni.

Razmotrite sljedeća ponašanja koja su često u korelaciji s općim životnim nezadovoljstvom i razmislite o tome odnose li se na vas ili na nekoga koga poznajete kod kuće, na poslu ili u vašem društvenom krugu.

Kritiziranje drugih
FOTO: Shutterstock

Kritiziranje drugih

Jedan od najčešćih pokazatelja nezadovoljstva je često kritiziranje drugih.

To se događa jer se nesretni pojedinci često pretjerano poistovjećuju s onim što nije u redu u vlastitom životu i mogu projicirati te osjećaje na druge kako bi uravnotežili svoju unutarnju kritiku.

Pozitivan osjećaj prema drugima ključna je komponenta pozitivnog stava, a istraživanja potvrđuju da pozitivno razmišljanje i emocije proširuju nečije resurse i vještine te otvaraju nove mogućnosti.

Natjecateljski način razmišljanja, ali nedostatak vanjskog uspjeha

Natjecateljski način razmišljanja koji vodi računa o rezultatima dobro funkcionira kada rezultira vanjskim uspjehom, usklađujući se sa slikom osobe o sebi.

Međutim, kada takvi pojedinci ne postignu uspjeh koji traže, doživljavaju nesklad, osjećaju se neuspješnima i boje se da ih drugi doživljavaju kao “manje od sebe”.

Značajno nepovjerenje prema drugima

Nepovjerenje i nezadovoljstvo su povezani, iako to možda nije odmah vidljivo. Povjerenje je ključno za sreću i dobrobit jer je neophodno za zdrave, sigurne i zadovoljavajuće odnose. Nesretni pojedinci često postaju oprezni i nepovjerljivi, čak i unutar svojih bliskih odnosa, pogrešno tumače tuđe motive i usvajaju fatalističke poglede na svijet.

Prebacivanje između javne i privatne osobe

Nesretni pojedinci mogu razviti “lažnu” osobu, zbog čega se ponašaju drugačije, prikladno u javnosti, ali izražavaju negativne i osuđujuće osjećaje privatno.

Ova maska ​​im pomaže da izbjegnu da ih se smatra lošima, ali također pojačava njihovu opreznost i strah od izlaganja.

Gotovo potpuno odvajanje od strahopoštovanja
FOTO: Shutterstock

Gotovo potpuno odvajanje od strahopoštovanja

Najsuptilniji znak nesreće je nedostatak strahopoštovanja i čuđenja. Sretni pojedinci, uključujući odrasle, imaju sposobnost strahopoštovanja, što ukazuje na zahvalnost i poniznost.

Istraživanja pokazuju da je osjećaj strahopoštovanja povezan s većim blagostanjem i smanjenim svakodnevnim stresom. Nesretni pojedinci često se zatvaraju pred tim osjećajem čuđenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Meyers, S. (2024). 5 Subtle and Not-So-Subtle Signs of an Unhappy PersonPsychology Today.
  2. Bai, Y. i sur. (2021). Awe, daily stress, and elevated life satisfaction. J. Pers. Soc .Psychol., 120(4): 837–860.
  3. Fredrickson, B. L. (2004). The broaden-and-build theory of positive emotions. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B. Biol. Sci., 359(1449): 1367–1378.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu