Ovisnost o internetu liječi se i u kampovima za odvikavanje

dijete na mobitelu

Ovisnost o internetu je oblik ovisnosti kojeg karakterizira korištenje interneta do te mjere da predstavlja opasnost po zdravlje. Ovisnici o internetu često provode desetke sati dnevno online i zanemaruju osnovne životne navike (hrana, spavanje) zbog korištenja računala.

Virtualni svijet često služi kao zamjena za stvarnu socijalnu interakciju. Gotovo deset posto Korejaca u tinejdžerskoj dobi pokazuje znakove ovisnosti o internetu. Južna Koreja je primjer zemlje koja je agresivno prihvatila Internet i stoga sada se treba suočiti s posljedicama širokog pristupa internetu.

Nakon što je nekoliko tinejdžera umrlo od iscrpljenosti nakon višednevnog neprekidnog igranja online igrica, korejska vlada je osnovala centre za ovisnike o internetu, programe liječenja u bolnicama te otvorila kampove za odvikavanje od interneta.

Gotovo 5.000 tinejdžera je upisalo kamp prošle godine, a na to su ih u najvećem broju prisili roditelji koji su zabrinuti što njihova djeca provode 15 sati na računalu, izbjegavaju prave društvene kontakte i čak bježe iz škole kako bi mogli provoditi vrijeme u Internet kafićima.

Ovisnost o internetu

Ovisnost o internetu je ista kao i druge materijalne ovisnosti poput alkohola“, objasnio je Shim Yong-chool, direktor Nacionalnog centra za liječenje ovisnosti od interneta.

Shim naglašava da se program u kampovima bazira na aktivnostima iz „stvarnog života“ poput šetnje, sviranja instrumenata i stvarne socijalne interakcije, kojima se pokušava obuzdati napast od virtualnog života.

Zasad je prerano procijeniti hoće li program uistinu dovesti do trajnih pozitivnih učinaka, ali Shim naglašava da sudionici programa i nakon odlaska iz kampa ostaju u kontaktu sa svojim savjetnicima kako ne bi došli u napast da ponovno počnu pretjerivati u korištenju interneta.

S problemom ovisnosti se bori i Kina, koja je također počela otvarati kampove za odvikavanje.

Članak uređen:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ovisnost o internetu liječi se i u kampovima za odvikavanje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.