Klaunovidoktori nastavljaju pružati psiho-socijalnu pomoć: Vratili smijeh, radost i veselje na lica djece iz Ukrajine

Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (10)

Od 18. srpnja prostore hotela Zagreb u Splitu ispunjavaju veseli žamor i smijeh djece iz Ukrajine koja sudjeluju u interaktivnim radionicama cirkuskih vještina udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, a koje traju još i danas.

Split je postao privremeni dom nekoliko stotina mladih sportaša iz više ukrajinskih klubova. Osim smještaja, prehrane i osnovnih potrepština, osigurani su im uvjeti za nastavak sportskih aktivnosti i školovanja. Ponuđeni su im i različiti programi psiho-socijalne pomoći u nadilaženju stresnih dana uslijed rata u Ukrajini.

Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (6)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori
Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (4)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Jedan od tih programa provodi udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori pod nazivom “Local Emergency Smile”. Njime donose radost i pružaju prijeko potrebnu psiho-socijalnu pomoć djeci i odraslima koji se nalaze u teškim i kriznim situacijama. Petodnevnim radionicama “Cirkus Smile” u sklopu navedenog programa malim sportašima iz Ukrajine otvorili su vrata šarenog klaundoktorskog svijeta u kojem opet mogu biti bezbrižna i razigrana djeca.

Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (3)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Dr. Danica sa Skalica: “Da barem nakratko zaborave nevolje koje su ih zadesile!”

Neizmjerna radost na dječjim licima bila je prisutna čitavo vrijeme odvijanja zanimljivih radionica na temu cirkuskih vještina. Varijacije ovog programa CRVENI NOSOVI klaunovidoktori već godinama provode s djecom na liječenju u bolnicama te starijima u domovima. Ovog tjedna u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa Split djeca iz Ukrajine uvježbavala su i usavršavala razne trikove, žongliranje, vrćenje letećih tanjura i traka, sve pod budnim okom dr. Danice sa Skalica i dr. Nadjimira Dobrića.

Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (1)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Dr. Danica sa Skalica je komentirala:

Ovakvim aktivnostima im odvraćamo pažnju od crnih misli te im stvaramo mogućnost da se opet osjećaju i budu djeca. Dvosatne radionice cirkusnih vještina pomogle su im da se maknu u neki drugi svijet, da se zabave i razvesele i, što je najbitnije, barem nakratko zaborave nevolje koje su ih zadesile.
Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (7)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Djeci izbjegloj iz Ukrajine se na ovaj način htjelo razvedriti dane i omogućiti im da ih provedu u druženju i veselju, osnažujući ih svakom novom naučenom vještinom. Silvana Nikolić, voditeljica službe rada s mladima GDCK-a Split, je rekla:

U provedbi programa psiho-socijalne podrške raseljenoj djeci Ukrajine Gradsko društvo Crvenog križa Split surađuje s CRVENIM NOSOVIMA klaunovimadoktorima, koji svojim aktivnostima uljepšavaju svakodnevicu djeci u kolektivnim smještajima. Klaunovidoktori vraćaju osmijeh na dječja lica, čine svakodnevicu radosnijom i bezbrižnijom, upravo onakvom kakva bi trebala biti u dječjoj dobi. U prisustvu klaunova djeca su opuštena, razigrana i sretna. Želimo im zahvaliti na toj mogućnosti u ime djece i njihovih roditelja ili skrbnika, kojima pružamo podršku od prvog dana.
Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (2)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori
Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (9)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori
Cirkus Smile_CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (5)
FOTO: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Upravo je to smisao i cilj ove suradnje, da se djeci iz Ukrajine barem na neko vrijeme pruži mogućnost normalnih uvjeta i da se osjećaju sigurno u novom okruženju te da imaju dnevnu rutinu koja je prijeko potrebna svima, a posebno djeci u ranoj dobi. Saznajte kako i vi možete pomoći na https://www.crveninosovi.hr/#donate.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu